Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Týždeň v politike podľa odborníka: Martýr Fico a dobrý či zlý policajt? Hanba im je
Zdielať na

Týždeň v politike podľa odborníka: Martýr Fico a dobrý či zlý policajt? Hanba im je

BRATISLAVA / Minulému týždňu dominovalo nielen zatknutie Roberta Fica, ale aj schválené reformy. Tie prešli tesne bez hlasov koaličnej strany Sme rodina Borisa Kollára. Práve kvôli Sme rodina sa rozhorel ďalší konflikt medzi Matovičom a SaS. Ako vidí uplynulý týždeň odborník? Ako hru na dobrého a zlého policajta.

Hra na dobrého a zlého policajta

Podľa politológa Radoslava Štefančíka máme vo vláde dobrého a zlého policajta. "Prečo? Prešla reforma nemocníc. Nejde tak ani o obsah, aj keď aj ten je určite dôležitý, ako skôr o formu, akou bola presadená v parlamente. Proti bol totiž jeden koaličný partner. Boris Kollár a jeho rodina," uviedol politológ s tým, že do popredia sa tak tisla otázka, či to vládnu koalíciu položí.

"Predsa len hlasovať s opozičnými poslancami a presadiť návrh zákona na úkor záujmov jednej vládne strany, sa predsa nerobí. Aspoň tak nejako je to ukotvené v koaličnej zmluve," pripomenul odborník, ktorý v prípade širokého spektra slovenských politikov nešetrí kritikov. Rovnako je to aj v prípade predsedu parlamentu.

"Lenže Boris Kollár ani tak veľmi neprotestoval. Žiadny krik, žiadne právo veta. Dal mimoriadne veľa energie do toho, aby reforma neprešla. Pochodil slovenské nemocnice a vyjadroval sa celý čas proti. Napriek tomu, reforma bola schválená a a Borisa Kollára nepočuť," poznamenal odborník, ktorému sa takéto správanie zdá prinajmenšom čudné. 

"Ako keby to z jeho strany bola len hra. Na dobré a zlého policajta. On je samozrejme ten dobrý. Chápe postoje ľudí, dokáže sa s nimi stotožniť, za niektorých chce aj pokuty platiť. A minister zdravotníctva je ten zlý. V takomto spore má navrch ten dobrý, aj keď je to iba naoko," doplnil na záver. 

Keď je dôležitá najmä forma

Politológ pripomenul aj to, že uplynulý týždeň prešiel rozpočet. "Ani tu nejdeme do analýzy má dať a dal. Dôležitá je opäť forma. Niekedy sa zdá, že vládna koalícia o týždeň skončí. Stačí status Igora Matoviča na sociálnej sieti a hneď je veselo," poznamenal Štefančík pobavene a pripomenul, že sa pravidelne diskutuje o predčasných voľbách, ale aj to, že ľudia hádajú, či vláda vydrží do Veľkej noci alebo do letných prázdnin. 

"A potom príde hlasovanie o rozpočte, najdôležitejšom zákone roka a ani si to poriadne nevšimneme. Pokiaľ vláde prejde zákon o rozpočte, to ostatné sú nepodstatné zbytočnosti," dodal k druhej udalosti, ktorú vníma ako najpodstatnejšiu. 

Tak nám predvolali Roberta Fica

Podľa politológa táto udalosť nie je ani tak podstatná, akú mediálnu pozornosť si zaslúžila. "Opozičný politik si to naplánoval veľmi dobre. Už len, aby mucha sadla na lep a ona skutočne sadla. Toľkokrát Fico provokoval a toľkokrát sa polícia okúňala zakročiť voči nemu, ale tentokrát mu to vyšlo. Takmer v priamom prenose," poznamenal politológ podľa ktorého sú snahy lídra Smeru-SD jasné.

"Lenže, kto o jeho popularitu nestál, bol určite šéf polície, či minister vnútra. Som si istý, že by nezakročili voči Ficovi ani tentokrát, ale keďže okolo predvolania šéfa záchranárov len niekoľko hodín predtým bol veľký krik, urobiť inak sa to v prípade Fica nedalo. Ak niečo na slovenského voliča zaberá, je to súcit s tým, komu sa ubližuje," pokračoval odborník na margo zatknutia.

"Robert Fico sa rád štylizuje do roly „obete štátneho terorizmu“, ako on spravodlivosť na Slovensku veľmi rád volá. Korunu tomu nasadil Robert Kaliňák, verná to pravá ruka šéfa Smeru. Polícia vraj porušila právo poslanca, lebo poslanca môže polícia zaistiť len po súhlase Národnej rady," pokračoval pobavene na konto štvrtkovej protestnej kovbojky. "Hm, a opäť tu máme niekoho, kto vyťahuje poslanecké privilégiá, opäť tu máme nadľudí, dôležitejšie bytosti, než sme my ostatní. Hanba im je," uzavrel Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ.

 

Súvisiace články