Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Týždeň v politike podľa odborníka: Diskusia k 500 eurovým poukážkam sa zvrtla na úroveň štvrtej cenovej
Zdielať na

Týždeň v politike podľa odborníka: Diskusia k 500 eurovým poukážkam sa zvrtla na úroveň štvrtej cenovej

BRATISLAVA / Podľa politológa Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslava Štefančíka bola najzásadnejšou udalosťou uplynulého týždňa parlamentná diskusia o 500-eurových poukážkach. Kritike sa nevyhla ani úprava trestného zákona z dielne Márie Kolíkovej.

Parlamentná štvrtá cenová

Štefančík pre Noviny PLUS označil za udalosť uplynulého týždňa rozpravu k 500 eurovým-poukážkam pre slovenských dôchodcov, ktoré ich majú motivovať k očkovaniu. "Rozprava v parlamente, najmä zo strany predkladateľa tohto nápadu, mala charakter diskusie v reštauračnom zariadení štvrtej cenovej," zhodnotil politológ Štefančík.

"Na začiatku tejto diskusie bola tlačovka ministra financií, na ktorej ohlásil štruktúru pomoci pre hotely, reštaurácie, kaviarne, fitnes centrá, wellness, teda prevádzky, ktoré počas lockdownu trpia najviac. Lenže nebol by to Igor Matovič, aby túto pomoc neskomplikoval svojským nápadom, a síce vyplácať pomoc prostredníctvom poukážok pre dôchodcov," pokračoval odborník, ktorému sa nápad ani náhodou nepozdáva. 

"Je to do neba volajúci nezmysel, pretože reštaurácie potrebujú pomoc teraz, nie v marci. Lenže z pôvodného dobré úmyslu nakoniec vzišlo a diskusia sa zvrtla na populistickú diskusiu o tom, ako pomôcť ľuďom vo vyššom veku, okrem iného aj príspevkom na plyn. Opäť sme sa tak dostali do prostoduchej diskusie o tom, ako obalamutiť slovenského dôchodcu, teda voliča na dôchodku. A pôvodný zmysel tejto pomoci úplne zanikol," uzavrel politológ.  

Trestanie omylu?

Politológ zároveň zdôraznil, že do novely trestného zákona sa dostal nápad trestať šírenie nepravdivých informácií: "Takáto idea môže hovoriť len o bezmocnosti jej predkladateľov, resp. tých, ktorí nám momentálne vládnu. Vláda ide totiž opäť cestou represií. Pritom demokracia je o diskusii, nie o vynucovanom súhlase. Kto rozhodne, že nejde o názor, ale o nepravdivú informáciu?"

Podľa politológa toto znamená, že občan prestane mať právo na omyl. "Nie je správne, ak sa vláda ide vyhrážať občanom, namiesto toho, aby našla spôsob, aby podobné informácie nenachádzali svojich poslucháčov. Jednou z ciest by mohli byť vyššie investície do vzdelávacieho systému sledujúce rozvoj kreatívneho myslenia," dodal politológ s tým, že tou jednoduchšou cestou by však malo byť zvýšenie dôveryhodnosti vládnucich politikov. "Pretože ak ľudia nedôverujú vládnym stranám a politikom, nedôverujú ani systému a potom radšej počúvajú a veria do neba volajúcim hlúpostiam," dodal k téme. 

Slovensko sa svojej Merkelovej zrejme nedožije 

"Z politiky odchádza Angela Merkel. Žena, ktorá obstála v najťažších skúškach. Bola to politička, pred ktorou mal rešpekt aj Vladimír Putin. Mladší Nemci ani nevedia, aké to je mať vládu na čele s niekým iným," uviedol Štefančík a dodal, že Angela Merkel znamenala stabilitu nielen pre nemeckú politiku, ale aj pre politiku európskej integrácie. "Dnes žijeme v ťažkom období, potrebovali by sme aj my podobných lídrov. Škoda len, že na Slovensku také osobnosti, ako bola Angela Merkel nerastú. Alebo možno aj áno, len sú pre slovenských voličov nezaujímavé," dodal k tretej udalosti. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie