Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Otec Jána Kuciaka Jozef: Mám pocit, že je to stále sen a ja sa prebudím
Zdielať na

Otec Jána Kuciaka Jozef: Mám pocit, že je to stále sen a ja sa prebudím

BRATISLAVA / Na mieste vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyrastie pietny park. Trnavský samosprávny kraj vyhlásil medzinárodnú súťaž na Pamätník slobody slova vo Veľkej Mači. Ten by mal nahradiť dom hrôzy a okrem spomínania na dvojicu vytvoriť aj priestor pre kultúrne či vzdelávacie aktivity. V porote okrem architektov či výtvarníkov budú aj pozostalí po zavraždenom novinárovi Jánovi Kuciakovi. Viac v rozhovore s otcom zavraždeného Jána Kuciaka, Jozefom.

Ako si najkrajšie uctiť Jána a Martinu? Aká je vaša alebo vašej rodiny predstava o tom, ako by mohlo vyzerať pietne miesto?

Nemôžem hovoriť iba za svoju rodinu. Bavili sme sa o tom veľakrát aj so Zlatkou a ona trvá na tom, aby tam boli aj nejaké ich osobné veci, rozprávalo sa aj o zachovaní letnej kuchyne. Podľa mňa, v dnešnej dobe, by bolo jednoduchšie, keby sa tam dala urobiť taká tabuľka, čo to miesto vlastne je, pár QR kódov, kde sa dá dať čokoľvek aj z ich osobných vecí. Je tu aj záujem múzea v Galante, tak nejaké veci by mohli ísť tam. Moja predstava bola vždy, aby to bolo niečo ako park, že sa tam bude dať aj posedieť, spomínať…

Aký je to pocit, že konečne na tom mieste hrôzy vznikne niečo iné?

Pre mňa je to taký uvoľňujúci pocit, že viem, že to skončí, lebo vždy, keď tam prídem, mám pocit, že odniekadiaľ vyjdu alebo že je to všetko len sen a prebudím sa. Tak dúfam, že sa nám trochu uľaví. Hlavne, aby to splnilo ten účel, tú dôležitosť slobody slova. Naše deti pre to niečo urobili.

Máte pocit, že v týchto dňoch odkaz vašich detí stále rezonuje alebo ako vnímate momentálnu spoločenskú situáciu?

Vždy je to o tom, že každý si v prvom rade rieši svoje problémy a tých problémov je teraz veľa nakopených, či už je to covid alebo celkovo tá situácia v spoločnosti. Myslím, že teraz sa tým ľudia nejako nezaoberajú, až na pár „hyen“, ktoré sa stále majú chuť k tomu vyjadrovať. Myslím si, že si ľudia ešte stále pamätajú, čo sa stalo, že to bude pre nich ponaučením. Uvidíme, aké dielo z toho vznikne a aby to naozaj pripomínalo tú slobodu slova, aby sa tu nič také už nemohlo zopakovať, lebo stále to vidíme aj u politikov, ktorí útočia na novinárov, útočí sa na každého, čo sa im nehodí. Dúfam, že to svoj účel teda splní.

Politici na novinárov opäť dosť často útočia, ako by zabudli, čo sa stalo. Stále počujeme aj z úst Roberta Fica, že sa varí voda na svine a podobne. Ako to vy vnímate?

Niektorí z tých politikov budú stále vyvolávať vášne, lebo to aj ako to staré rímske – rozdeľuj a panuj. Tak mi to pripadá, že tak sa robí aj tá politika, čo najviac ľudí rozhádať medzi sebou, aby sa ľahšie ovládali. To je môj názor.

Očakávate, že ten pamätník by mohol inšpirovať mladých ľudí, aby sa dali na dráhu investigatívnej žurnalistiky? Aby pátrali po pravde?

Myslím si, že mladí ľudia to majú v sebe, že chcú poznať pravdu. Tak, ak sa podarí aj týmto zvýšiť záujem, aby tú pravdu hľadali a posúvali ďalej, bude len dobre.

Budúci rok by mohol snáď Špecializovaný trestný súd rozhodovať v prípade vášho syna a Martiny Kušnírovej. Očakávate, že ten rozsudok bude iný ako bol?

V situácii, ktorá je teraz, nie som si istý. Istý ničím. Na druhej strane, ako som už párkrát hovoril, že tento rok je Kočner právoplatne odsúdený, takže nebude môcť páchať to, čo páchal doteraz.

Súvisiace články

Najčítanejšie