Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ochrana svedkov funguje aj na Slovensku. O zaradení do programu rozhoduje päťčlenná komisia
Zdielať na

Ochrana svedkov funguje aj na Slovensku. O zaradení do programu rozhoduje päťčlenná komisia

BRATISLAVA / Karol Mello a Róbert Okoličány. Napríklad aj táto dvojica mužov uniká slovenskej spravodlivosti. Na to, aby skončili za mrežami, je okrem ich vypátrania potrebné nájsť aj ľudí, ktorí budú mať odvahu proti nim svedčiť. Reč je o ochrane svedkov. V súvislosti s organizovaným zločinom naše bezpečnostné zložky evidujú desiatky chránených osôb. Niektorí z nich museli začať svoj nový život v zahraničí.

Ochrana svedkov vznikla z dôvodu rozšíreného zločinu v deväťdesiatych rokoch

Zákon o ochrane svedkov funguje na Slovensku od roku 1999. Vyžiadala si ho narastajúca kriminalita a organizovaný zločin v deväťdesiatych rokoch. Aj dnes sú chránení svedkovia esom v rukách polície. Príkladom je člen gangu Kyselinárov, ktorý sa obrátil na policajtov, aby si zachránil život. "On vyhodnotil tú celkovú situáciu po tej vražde šéfa toho gangu, ktorého on bol veľmi blízkym priateľom, že mu hrozí nebezpečenstvo a nielen jemu ale aj blízkym príbuzným," povedala bývalá prokurátorka Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Eva Mišíková. 

Podľa našich informácií za posledné štyri roky nebola do programu na ochranu svedkov zaradená žiadna osoba. "Tejto osobe musí vyplývať reálna obava z toho, že je ohrozený jej život alebo zdravie, ďalšou nevyhnutnou podmienkou je dobrovoľnosť tejto osoby takisto je potrebné zdôrazniť, že na zabezpečenie ochrany takejto osoby nie je právny nárok," uviedol prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Peter Golha. 

"Podmienkou je, aby ten trest, ktorý hrozí tým páchateľom, proti ktorým vypovedá mohol súd uložiť a vo forme trestu odňatia slobody na doživotie," povedala Mišíková. O zaradení svedkov do programu ochrany rozhoduje päťčlenná komisia. Jej predseda a jeden člen sú nominovaní ministrom vnútra, ďalší dvaja ministrom spravodlivosti a posledný člen je nominovaný generálnym prokurátorom.

Vylúčená nie je ani zmena identity 

"Komisia zasadá na základe toho, keď vyšetrovateľ, ktorý vedie prípravné konanie alebo dozorujúci prokurátor chcú začať konať v zmysle možného programu ochrany svedkov," uviedla rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská. 

Ak komisia rozhodne o ochrane, svedok následne podpíše dohodu s podmienkami, ktorými sa musí riadiť. Na rad ďalej prichádzajú policajti, ktorí začínajú s touto osobou, ako aj s jej príbuznými, pracovať. Vylúčená nie je ani zmena identity. "Vzhľadom k tomu, že územie Slovenskej republiky je malé tak je tam predpoklad, že takéto osoby sú umiestňované aj v zahraničí, to znamená bývajú umiestňované samé, môžu byť umiestňované aj s blízkymi osobami," povedal Golha. 

Ochrana svedka môže pokračovať aj po skončení trestného stíhania páchateľov. Údaje o jeho totožnosti podliehajú maximálnemu stupňu utajenia. V prípade zmeny identity Slovensko spolupracuje aj s inými štátmi. "Ak sa s touto zemou vyjednáva, tak by mala byť spriatelenou so Slovenskom," uviedol bezpečnostný analytik Ándor Šándor. Fyzickú ochranu svedkov má na starosti špeciálny útvar policajného prezídia.

Súvisiace články

Najčítanejšie