Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia prišla s teóriou: Vďaka facebooku financuje pomoc Ukrajine a USA Smer, Republika, ale aj SNS či Taraba
Zdielať na

Polícia prišla s teóriou: Vďaka facebooku financuje pomoc Ukrajine a USA Smer, Republika, ale aj SNS či Taraba

BRATISLAVA / Polícia prišla s tým, že nakoľko spoločnosť META, ktorá vlastní najpopulárnejšiu sociálnu sieť facebook, platí dane v USA. Každý užívateľ tejto komunikačnej platformy prispieva k jej ziskom. Podľa tvrdenia polície by tak USA financovalo aj nemálo slovenských politikov. Je to však skutočne tak?

"Si na facebooku? Nepriamo financuješ ukrajinskú armádu," zverejnila polícia na svojej stránke Podvody a hoaxy. Americká spoločnosť Meta vlastní Facebook, ktorý generuje miliardy zisku z reklamy a platí dane na americkej pôde. Z týchto daní vláda USA masívne pomáha nielen Ukrajine, ale financuje aj ďalšie svoje aktivity doma aj v zahraničí. 

"Kto používa Facebook, podporuje jeho zisky, má vplyv na výšku jeho daní a nepriamo tak podporuje aktivity USA vrátane podpory armáde Ukrajiny. Už dávnejšie sme vás varovali s otázkou, či naozaj vám stojí za to pôsobiť na americkom Facebooku? Dennodenne používate americký produkt, niektorí z vás do neho lejú tisíce eur na sponzoring a pozrite sa, ako vás to dobehlo - nepriamo financujete ukrajinskú armádu a boj proti Rusku. Čomu budete takto pomáhať nabudúce?" opýtala sa polícia na svojom profile na sociálnej siete a doplnila, že každý status, každý lajk, každý komentár, každé zdieľanie znamenajú cinknutie dolárov. Sociálnu sieť pritom používa viac ako polovica občanov Slovenskej republiky. 

Smer-SD na svoje promo vynakladá nemalé prostriedky

„Ja som začal od nuly, nemal som na to peniaze, nemám za sebou oligarchov. Sponzorujú mi s nejakou stovečkou zo Súmračnej občas nejaké príspevky, to je celé,“ uviedol Ľuboš Blaha na mítingu v Trenčíne ktorému sa venoval portál Aktuality

Podľa agentúry Katedra Komunikácie sa pri analyzovaní úspechu poslanca Ľuboša Blahu často zabúda na to, že využíva aj platené promo príspevkov. "Zo slovenských politikov tento rok minul na sponzoring suverénne najviac, cez 6 a pol tisíc eur. Až druhý bol je Róbert Fico s cca 4,5-tisíc eurami. Blaha ide na to plošne – sponzoruje dosah každého jedného príspevku čo publikuje. Suma na jeden príspevok je vždy menej ako 100 eur a cieli na svojich core voličov – starších a ľudí mimo Bratislavy," zhodnotila agentúra vo svojom blogu.

Katedra Komunikácie zároveň zdôraznila, že za jeho úspechom aj efektívne využívanie algoritmov na zvyšovanie dosahu a obsah vyvolávajúci silné emócie či kontroverzie na sociálnych sieťach má vďaka nastaveniu Facebookových algoritmov výrazne viac interakcií a tým pádom aj väčší dosah. "Príspevky, ktoré sú a priori útočné, negatívne či vyvolávajúce emócie (pozitívne aj negatívne) fungujú proste lepšie. Ľuboš to rýchlo pochopil a preto na počkanie chrlí hejt. Ešte dávnejšie sme robili analýzu jeho príspevkov, tu je krátka ukážka mentálneho sveta Ľuboša Blahu," uviedla KK na svojej stránke.

Medzi úspešných politikov, ktorí ostro kritizujú nielen pomoc Ukrajine, ale aj politiku USA patria aj ďalší poslanci Národnej rady SR. Katedra Komunikácie zverejnila dáta, podľa ktorých medzi TOP 10 politikov, ktorých príspevky oslovujú stovky tisíc voličov a nastoľujú mediálnu agendu patrí Milan Mazurek, Andrej Danko alebo poslanec strany Život-NS, Tomáš Taraba. Ten sa do rebríčka dostal najmä po útoku na dcéru prezidentky Zuzany Čaputovej. "Áno, aj taký obsah Vás dokáže vyšvihnúť do top 10 politikov v počte interakcií," poznamenala KK

Má polícia pravdu? Áno aj nie

Tvrdenie polície, že každý užívateľ facebooku financuje Ukrajinu je pritiahnuté za vlasy. "Tvrdenie Polície, že každý kto je na Facebooku, tak vlastne podporuje prostredníctvom spoločnosti Meta a USA Ukrajinskú armádu je síce pravdivé, ale trochu pritiahnuté za vlasy," vyjadril sa Gabriel Tóth z KK pre Noviny PLUS TV JOJ a upozornil na inú skutočnosť.

"Zaujímavejší je skôr aspekt toho, že proruskí trollovia využívajú západné technológie, medziiným aj Facebook, na to, aby kritizovali Západ a obhajovali Rusko a jeho zahraničnú politiku," uzavrel Tóth. 

Súvisiace články

Najčítanejšie