Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Na Gotland za posledných 24 hodín dopravili bojové lietadlá a vojakov
Zdielať na

Na Gotland za posledných 24 hodín dopravili bojové lietadlá a vojakov

GOTLAND / Ak Švédsko vstúpi do NATO, vojská aliancie v Baltickom mori získajú prístup na strategický ostrov Gotland. Tento ostrov leží zhruba 300 kilometrov od Ruskej vojenskej základne Kaliningrad. Za ostatných 24 hodín tam dopravili bojové transportné lietadlá a stovky ozbrojených vojakov švédskej armády.

Pochodujúce skupiny špeciálnych jednotiek domáci stretávajú úplne všade. Na cestách, po ktorých jazdia do práce, na poľných cestách ale aj v lesoch v ktorých stoja drevené domy pre letných turistov. Vojaci nachodia veľa kilometrov a nič neprezradia. 

Miestnemu remeselníkovi Gurra Guftafsson neprekáža, že na ostrove začínajú byť vojaci čím ďalej, tým viac viditeľný. Nevyrušujú ho, keď sa presúvajú po cestách, v hustých lesoch ostrova a nevadí mu ani občasný hukot stíhačiek. Je pokojný, pretože vie, že ide len o cvičenie. “Situácia sa zmenila v celom svete. Nič už nie je také ako predtým. Musíme sa s tým všetci vysporiadať,” povedal Gurra. 

Na obranu ostrova sú pripravené nie len ozbrojené sily švédskej armády, ale aj príslušníci miestnej dom obrany. Araš sa stal jej členom potom, ako na ostrov prišiel z Iránu. Jeho pes je v najmä noci pre obrannú skupinu nenahraditeľný. V krajine je podobných dobrovoľníkov viac než 22-tisíc. “Ako malé dieťa som zažil vojnu. Ešte skôr ako som prišiel do Švédska. Preto som do obrany vstúpil už v roku 2014,“ povedal Araš. 

Momentálne je na ostrove ťažké odlíšiť verejné priestranstvá od vojenských území. Gotlandský regiment kontroluje úseky polí, lúk, lesov aj pláži v strategických polohách. Ich veliteľ nepochybuje o tom, že ak by došlo k útoku na ostrov, ich obrana nezlyhá. Jednoducho nesmie. “Neustále ubezpečujem obyvateľov Gotlandu, aby o nás nepochybovali. Sme schopní ubrániť ostrov a nezľakneme sa žiadnej vojenskej agresie,” uviedol veliteľ regimentu Magnus Frykvall. Súčasťou rozsiahleho cvičenia spojeneckých vojsk NATO na ostrove, bol aj simulovaný útok nepriateľa. Agresor bol tentokrát, neúspešný.

Súvisiace články

Najčítanejšie