Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Boris Kollár nemieni prepisovať koaličnú zmluvu a Sulíkovi odkázal, aby si zjedol kašu, ktorú navaril
Zdielať na

Boris Kollár nemieni prepisovať koaličnú zmluvu a Sulíkovi odkázal, aby si zjedol kašu, ktorú navaril

BRATISLAVA / Ani z voza ani na voz. A si tak by sa dala zhrnúť aktuálne situácia vo vládne koalícii. Premiér Heger stále čaká na oficiálne podmienky strany SaS. OĽaNO sa ale jasne vyjadrilo, že Igora Matoviča neobetuje. A zdá sa, že také jednoduché to nebude ani s napísaním novej koaličnej zmluvy. Boris Kollár sa vyjadril, že je za zmenu koaličnej zmluvy. Do klubu Sme rodina majú prísť traja nezaradená poslanci.

Isté je len to, že oficiálne požiadavky premiérovi Hegerovi doručí SaS na budúci týždeň. Nateraz to vyzerá tak, že v koalícii sa intenzívne rátajú hlasy - zrejme i na prípadné fungovanie bez SaS. Klub Sme rodina by mohli posilniť traja poslanci. Zdá sa, že hrozba odchodu SaS tento proces urýchli. Boris Kollár hovorí o tom, že nie je za menu koaličnej zmluvy a už vôbec nie koaličných presunov. "Ja to len oznámim, že máme 20 poslancov. Pribudli Romana Tabak, pán Kroľlák a poslanec Šimko. Nie, ja nebudem podporovať výmysly Richarda Sulíka. Nech si túto kašu, ktorú si navaril zje sám," povedal Kollár. 

"Prijatie exkotlebovca Jozefa Šimka do poslaneckého klubu Sme rodina je len potvrdením toho, že koalícia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí by dokázala fungovať ďalej aj bez strany SaS, a to s podporou poslancov, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke Kotlebovcov," vyjadrilo sa SaS. 

Poslanec Krošlák sa záujmom o vstup do Sme rodina netají. Romana Tabak ešte pár dní dozadu pripustila, že diskusie prebiehajú, situácia sa ale bude riešiť najbližšie týždne alebo mesiace. "Najbližšie mám ku Borisovi Kollárovi a Sme rodina," uviedol Krošlák. "Oficiálne to ešte nie je. Ale presun plánujem ešte tento rok," povedala Tabak. "Poslanci sú slobodní. Vystúpili z nášho klubu a ja im prajem veľa šťastia," uviedol predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šípoš. 

OĽaNO trvá na tom, že nebude odvolávať Igora Matoviča a SaS si podľa nich len hľadá výhovorku. "Ja tomu naozaj nerozumiem a radila by som niektorým kolegom, aby zmenili štýl politiky," povedala ministerka investícií Veronika Remišová. 

"Je to konflikt len ich dvoch a mňa veľmi mrzí, že Richard Sulík to spravil ešte pred ôsmimi rokmi," uviedol poslanec Marek Krajčír. "Obchod, ktorý spravili s Igorom Matovičom, že si budú môcť robiť, čo chcú je nesprávny. Veľmi to prispelo k stavu, v akom sme teraz," dodala poslankyňa Jana Bittó Cigániková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie