Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hoci sa vojnový konflikt stupňuje, na frontových líniách ľudia chodia na cirkevné kázne k miestnym duchovným
Zdielať na

Hoci sa vojnový konflikt stupňuje, na frontových líniách ľudia chodia na cirkevné kázne k miestnym duchovným

DONBAS / Hoci sa vojnový konflikt na Ukrajine stupňuje, na frontových líniách Donbasu ľudia chodia na cirkevné kázne k miestnym duchovným. Na jednej z nich bol aj náš reportér Rasťo Striško, ktorý je stále na Ukrajine. Predtým, ako sa rozprával s členom prieskumnej bojovej skupiny priamo pri Rusmi obsadených dedinách, došlo k nepriateľskému útoku na ich pozíciu.

"Sme v poriadku, všetko je v poriadku," hovorí vojak z fronty. Každý deň je na frontovej línii v Doneckej oblasti pre ukrajinských vojakov zložitejší, než ten predchádzajúci.

V jednom z podzemných štábov sa Rasťo Striško stretol s prieskumníkom mínometného bataliónu, ktorého názov z bezpečnostných dôvodov zostáva anonymný. Tomas je krycie meno 27-ročného člena prieskumnej čaty. Jeho úlohou je priblížiť sa k nepriateľovi čo najbližšie, získať informácie, odovzdať ich ďalej a bojovať. 

Tomas ukazuje, čo všetko berie na frontu - granáty, zásobníky plné nábojov alebo dymovnicu, ktorú použije pri úteku, ak by jeho pozíciu odhalili ruskí vojaci. Pri otázke, či so sebou nosí fotografiu dieťaťa, partnerky alebo niekoho, na kom mu záleží, odpovedá: "Nič, som sirota. Na nikoho nie som naviazaný a nikto na mňa." 

Pravidelné cirkevné kázne

Len pár kilometrov ďalej od úkrytu vojakov prišli k miestnemu pastorovi na kázeň obyvatelia Pokrovskej oblasti. Robia tak aj v čase, keď na ich mestá a dediny dopadajú ruské rakety. "Jeden z malých okamihov, keď sa nebojíme, že prídeme o život," priznáva pani Sofia. "Daj Boh, nech sa skončí vojna, nech je mier a nech je všetko lepšie," dodáva.

Súvisiace články

Najčítanejšie