Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kremský k zvyšovaniu cien energií: Problém budeme riešiť na mimoriadnom rokovaní hospodárskeho výboru
Zdielať na

Kremský k zvyšovaniu cien energií: Problém budeme riešiť na mimoriadnom rokovaní hospodárskeho výboru

BRATISLAVA / Predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽaNO) vyzýva lídra SaS Richarda Sulíka, aby pomohol s riešením cien energií. Zároveň informoval, že k téme bude zvolávať mimoriadne stretnutie výboru.

Kremský sa pritom odvoláva na piatkové (2.9.) rokovanie vlády. Po ňom členovia koalície oznámili, že hrozí scenár zvyšovania cien elektriny pre domácnosti o 101 % a plynu o 55 %. Hnutie OĽaNO zdôrazňuje, že vláda pritom už vo februári so Slovenskými elektrárňami podpísala rámcovú dohodu na zmrazenie cien elektriny.

"Minister hospodárstva však fatálne zanedbal túto úlohu a zlyhal pri vyrokovaní konkrétnych podmienok a dotiahnutí zmluvných kontraktov. Zmluvy o stabilných cenách s elektrárňami sa tak oneskorili až do júla a zdržalo sa vydávanie cenových výmerov, keďže zmluvy ešte musí odobriť Európska komisia," reagoval Kremský. Dodal, že podľa neho je zarážajúce, že namiesto riešenia tejto problematiky "obťažoval verejnosť" ultimátami a útokmi na šéfa OĽaNO a ministra financií Igora Matoviča.

"Dnes sa ukazuje, že Richard Sulík si len hľadal zámienku na útek od zodpovednosti pred extrémnymi výzvami v oblasti energetiky, ktorým Slovensko čelí," dodal Kremský. Zdôraznil, že po podaní demisie líder SaS oodcestoval na zahraničnú dovolenku. Z nej sa aj v piatok pripojil na rokovanie vlády. Matovič však povedal, že na ňom zotrval len niekoľko minút a do rozpravy nepriniesol žiadne riešenie.

"Vyzývam ho preto, aby namiesto rozbíjania vlády investoval svoju energiu zmysluplne, začal sa konečne venovať službe občanom tohto štátu, čo najskôr sa vrátil z dovolenky do práce a napravil škody, ktoré po ňom zostali. Pokiaľ toho Richard Sulík nie je schopný, verím, že aspoň rozumnejšia časť strany SaS pochopí vážnosť situácie a prestane rozbíjať vládu," zakončil Kremský s tým, že zvolá mimoriadne rokovanie hospodárskeho výboru, ktoré sa situáciou v energetike bude zaoberať.

​Kremský sa pritom v kuloároch spomína ako možný náhradník Sulíka. Samotný politik však túto možnosť doposiaľ nepotvrdil. Po ministrovej demisii podľa predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) o jeho nástupcovi rokujú. Na stole má byť dokonca viacero mien.

Súvisiace články

Najčítanejšie