Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Jablko v manifeste odmieta ochranku, billboardy i vulgarizmy: Je to mix originality a populizmu, tvrdí Koziak
Zdielať na

Jablko v manifeste odmieta ochranku, billboardy i vulgarizmy: Je to mix originality a populizmu, tvrdí Koziak

BRATISLAVA / Ešte oficiálne nevznikla, no predstavila 10-bodový manifest. Reč je o novovznikajúcej strane Jablko, ktorá od svojich členov žiada zavedenie politickej kultúry, odmietnutie billboardovej kampane, jasné smerovanie na západ, ale aj absolvovanie psychotestov. Podľa politológa Tomáša Koziaka ide o mix originálnach nápadov a populizmu, ktorý sa v realite len ťažko vykoná.

Vznikajúca strana Lucie Ďuriš Nicholsonovej Jablko počas tlačovej konferencie oznámila ďalší postup. Čoskoro plánuje odovzať podpisové hárky potrebné na jej vznik, nasledovať má snem strany. Politička ale predstavila aj 10-bodový manifest strany. Ako informovala, všetci členovia ho budú musieť podpísať a v prípade jeho porušenia to môže byť dôvodom aj na vylúčenie člena strany.

"Zaväzujeme sa novelizovať Ústavu iba v prípade podpory naprieč politickým spektrom. Nebudeme zneužívať pozmeňujúce a doplňujúce návrhy zákonov na obchádzanie verejnej diskusie," píše sa v prvom bode manifestu s dodatkom, že i poslanecké návrhy zákonov prejdú verejným a medzirezortným pripomienkovaním.

Politológ Tomáš Koziak z Vysokej školy medzinárodného podnikania v Prešove reagoval, že ho zaujala časť, v ktorej odmietajú zneužívanie legislatívneho procesu. "Čo v tomto prípade znamená zneužívať? Kedy ešte ide ozneužívanie a kedy nie? Je to veľmi subjektívna záležitosť," povedal odborník pre Noviny PLUS TV JOJ s dodatkom, že podobný  prísľub sa nedá objektívne ustriehnuť, a teda bude náročné ho vykonať.

Koniec papalášstva?

Jablko sľubuje, že v prípade zvolenia do vysokých funkcií sa členovia strany vzdajú symbolov papalášizmu. "V prípade zvolenia do výkonnej funkcie sa bezodkladne zriekneme papalášskych výsad, ktoré nepatria do 21. storočia, ako limuzíny, šoféra alebo ochranky. Tieto výsady majú patriť len trom najvyšším ústavným činiteľom a politikom v ohrození života alebo zdravia," píše sa v manifeste.

Politológ skritizoval, že podľa neho ide o nevykonateľnú požiadavku. V súvislosti s tým pripomenul napríklad nedávny spor, ktorý sa týkal lídra OĽaNO Igora Matoviča a jeho diskusie "bez ochranky" v čase, keď ju mal oficiálne pridelenú. "Je to povinnosťou štátnych inštitúcií, ktoré majú na starosti ochranu ústavných činiteľov," povedal o ich prítomnosti napríklad pri spomínanom šéfovi OĽaNO.

Dodal, že aj pri iných udalostiach sa môže stať, že aj keď politik nemá oficiálne pridelenú ochranku, na jeho bezpečnosť môžu dohliadať napríklad členovia SIS. "Bavíme sa o ľuďoch, ktorí sú v exponovaných politických funkciách a je potrebné ich chrániť pred možným nebezpečnstvom. Vnímam to preto ako veľmi populistický slogan," zdôraznil s tým, že ak vysoko postavený politik môže byť ohrozený, je povinnosťou daných inštitúcií ho chrániť.

Štátny príspevok chcú vrátiť ľuďom

"Väčšinu príspevku za voľby pre politické strany venujeme tvorbe kvalitných politík, investujeme ho do odborníkov, think-thankov a na tvorbu poctivej legislatívy. Nie na marketingové kampane a billboard," sľubuje strana v manifeste. Jablko to vysvetľuje tým, že ide o verejné prostriedky, ktoré sa ľuďom majú vrátiť.

Opätovne ide podľa Koziaka o ťažko ustrážiteľný i kontrolovateľný prísľub. "Kto určí, či sú tí ľudia kvalitní a či tie think-tanky nebudú len práčkou peňazí?" pýta sa politológ. 

Billboardovú kampaň odmietajú

Jablko v manifeste tvrdí, že chcú pristupovať verejne k verejnému priestoru. "Ako členovia strany Jablko sa nezapojíme billboardovej kampane, lebo sme presvedčení, že neekologický vizuálny smog nepatrí do kampaní moderných politikov 21. storočia, odmietame nevkusné znečisťovanie našich obcí a miest a nevyžiadané prenasledovanie občanov pri prechádzkach s rodinami," vysvetľuje v dokumente.

"To je originálne, to sme tu ešte nemali," reagoval Koziak na štvrtý bod manifestu. Jedným dychom sa však opýtal, akú kampaň teda strana pripravuje. "V realite si to neviem predstaviť. V situácii, kedy je veľká časť kampane tvorená práve na billboardoch, keď sa niektorá strana dobrovoľne zrieka billboardovej kampane, tak som zvedavý, akým iným spôsobom ju nahradia," dodal.

Koziak zdôraznil, že Jablko je nová politická strana, ktorá má neznámych lídrov a potrebuje sa predstaviť voličom. "Majú na to veľmi málo času. Budú mať intenzívnu kampaň, v ktorej sa často využívajú všetky možné a osvedčené prostriedky, kam tá billboardová patrí," vysvetlil. Ocenil však to, že Jablko sa snaží premýšľať ekologicky.

Chýbajúca billboardova kampaň a nevyužitie štátnych príspevkov na marketing strany podľa Koziaka môže strane poškodiť. "Môže to poškodiť v zmysle neúspešnosti kampane. Viem si predstaviť, že to môže mať aj celkom zásadný vplyv na neúpech," skonštatoval. 

Strana sa v manifeste tiež zaväzuje, že do verejnej diskusie bude prinášať politickú kultúru. To chcú dosiahnuť vecnou diskusiou, narábaním s rozumnými argumentmi, vyhýbaním sa vulgarizmom a riešením politických sporov za zatvorenými dverami. "To je dobrý záväzok, za to ich treba pochváliť," myslí si Koziak. 

Predsedov strany chcú obmieňať

V prípade zvolenia predsedu Jablka sa závoreň členovia strany zaviažu, že vo funkcii nezotrvá dlhšie než dve volebné obdobia. "Odmietame predsedov na desiatky rokov, ktorí spôsobujú stagnáciu nielen vlastných strán, ale aj krajiny," skonštatovala strana.

Podľa Koziaka ide o ďalší pozitívny bod manifestu. "Vieme, že opotrebovanosť politických lídrov je niečo, čo neprospieva kvalite politických strán. Vedie to k povedzme k zakonzervovaniu existujúceho stavu, respektíve to prispieva k prirodzenému úmrtiu politickej strany," povedal s dodatkom, že je to jeden z bodov, ktoré môžu prispieť ku kvalitnému fungovaniu Jablka.

V hre je aj odstúpenie strany od volieb

Jablko v manifeste zdôrazňuje, že členovia strany si uvedomujú riziká nadchádzajúcich volieb, v rámci ktorých hrozí, že viacero pravicových strán skončí tesne pred bránami parlamentu. Preto chcú zabrániť tomu, aby vo voľbách prepadli hlasy voličov. 

"Pokiaľ nebudeme mať reálnu šancu na úspech vo voľbách, spojíme sa s inou stranou alebo z volieb odstúpime," zaväzujú sa. Zároveň Lucia Ďuriš Nicholsonová informovala, že v rámci strany sa zatiaľ hovorí o polovici mája, kedy by jej členovia mali zhodnotiť, či a ako budú kandidovať v septembrových voľbách.

Podľa Koziaka ide o veľmi dobrý spôsob, ako sa môže Jablko vyhnúť možnej politickej blamáži. "Tá blamáž je v podstate očakávaná a ja som presvedčený, že tento bod zrejme naplnia," skonštatoval politológ. Úspechom by bolo podľa Koziaka dosiahnutie 3 % hranice, ktorá je potrebná na získanie štátneho príspevku za volebný výsledok. Pripomenul, že zatiaľ nič nenasvedčuje možnému spájaniu Jablka s inou stranou. "Ale nechajme sa prekvapiť," dodal.

To, že Jablko nechce dopomáhať prepadu voličských hlasov, si podľa Koziaka zaslúži pochvalu. Dodal, že je to zodpovedný prístup, ktorý dáva pravicovému voličovi možnosť rozhodnúť sa medzi inými kandidátmi. "Ambície pani Ďuriš Nicholsonovej nikdy nechýbali," skonštatoval Koziak na margo toho, že strana sa bude pokúšať o prekonanie 5 % hranice.

Absolvujú kurzy i psychotesty

Členovia Jablka sa zaväzujú k absolvovaniu "kurzov na scitlivenie politikov voči duševným problémom v spoločnosti""Zároveň absolvujeme psychotesty navrhnuté odborníkmi, lebo sme presvedčení, že je pre krajinu a jej občanov nebezpečné, ak do verejných funkcií vstupujú ľudia bez osobnostnej zrelosti," píše sa v manifeste s dodatkom, že podobné kurzy či testy zároveň nebudú vyžadovať od iných strán.

Koziak tento bod manifestu označil za veľmi zaujímavú a inovátorskú záležitosť. "Myslím si, že by prospela mnohým politickým stranám či politikom," dodal. Na druhej strane by podľa neho človek vstupujúci do politiky mal byť v podobných záležitostiach zrelý. "Ak politik potrebuje podobný kurz, je to trošku zvláštne," myslí si.

Koziak zdôraznil, že v prípade absolvovania psychotestov ide o odkaz na Matoviča. "Možno aj na iných politikov. Ale v konečnom dôsledku sa politik môže vo funkcii zmeniť a vtedy sa môže začať správať inak," skonštatoval s dodatkom, že absolvovanie podobného testu nemusí byť kritériom pre vstup do politiky.

Smerovanie strany a podpora projektov

Členovia Jablka sa hlásia k "k demokratickej spoločnosti, ktorá je súčasťou Európskych a medzinárodných štruktúr a spoločenstiev vrátane Európskej Únie, NATO, OSN a iných". Strana zároveň sľubuje, že v budúcnosti nebude útočiť na novinárov a hlási sa k ochrane všetkých pilierov demokracie a právneho štátu.

Podľa Koziaka ide o ukážku jasného zahranično-politického smerovania strany a jej hodnotového ukotvenia. "Stranu to robí čitateľnou," povedal s dodatkom, že europoslankyňa sa však k týmto hodnotám hlási dlhodobo. "Možno je to poistka voči niektorým členom," skonštatoval.

Jablko sa v poslednom bode manifestu zaväzuje, že budú podporovať pokračovanie dlhodobých projektov bez ohľadu na to, kto ich navrhol. Chcú podporiť aj kontinuitu v súvislosti s chodom inštitúcií či ich personálnom obsadení a riadení.

"Viackrát sme o tom u politikov počuli, problém je väčšinou v politickej vykonateľnosti," myslí si Koziak. Dodal, že je nejasná definícia toho, kedy je potrebné vymeniť napríklad úradníkov a čo presne sa chápe pod zachovaním kontinuity. Zdôraznil, že aj v prípade ak sa Jablko dostane do vlády, bude v nej s koaličnými partnermi, ktorí môžu mať úplne odlišné názory.

Koziak zároveň povedal, že manifest ako celok je mix originálnych nápadova populizmu, ktorý sa bude v realite ťažko vykonávať. "V niektorých aspektoch si zaslúži pochvalu," skonštatoval. Podmienku splnenia bodov manifestu zároveň v budúcnosti môžu straníci zneužiť na vyhodenie niektorých člnov zo strany, dodal Koziak.

Súvisiace články