Polojasno
14°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Holý čelí kritike mimovládok, problémy mal aj v minulosti: Je neviditeľný, no treba ho brať vážne, tvrdí Řádek
Zdielať na

Holý čelí kritike mimovládok, problémy mal aj v minulosti: Je neviditeľný, no treba ho brať vážne, tvrdí Řádek

Archívny rozhovor so Štefanom Holým

BRATISLAVA / Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý si vyslúžil kritiku od viac než 90 mimovládnych organizácií. Dôvodom je zmena pripomienkovania zákonov. Politik má však za sebou viacero problémových zákonov. Politológ Miroslav Řádek v súvislosti s tým pripomína, že napriek jeho dôležitej funkcii ostáva "neviditeľným".

Kritiku tretieho sektora si Holý vyslúžil za zmenu v pripomienkovaní zákonom. To má byť po novom možné len v prípade portálu slov-lex.

To zástupcovia tretieho sektoru považujú za neprijateľné. Argumentujú to napríklad tým, že portál je nepriehľadný, ťažko použiteľný, ale aj tým, že mnoho domácností nemá prístup k internetu, a tak sa pre nich stane pripomienkovanie zákonov nemožné. 

Řádek: Má dôležitú úlohu, no ostáva neviditeľný

Politológ Miroslav Řádek pre Noviny PLUS TV JOJ skonštatoval, že Holý naňho pôsobí ako záhadná postava. "Je vo verejnej funkcii. Pôsobí ako podpredseda vlády pre legislatívu, čo nie je určite nejaká druhotriedna funkcia. To, že je vicepremiér, znamená, ak by sa niečo stalo premiérovi, je jedným z kandidátov, ktorí by stáli na čele vlády," zdôraznil Řádek s dodatkom, že aj napriek tomu nie je viditeľný počas významných príležitostí s výnimkou rokovaní vlády.

Politológ skonštatoval, že v súčasnosti si občania zrejme ani nepamätajú, kto ho do funkcie nominoval. "On sa totiž neprezentuje ani ako súčasť hnutia Sme rodina. Myslím si, že jeho meno nikto nepoznal, kým sa nedostal do politiky a nezačal riešiť nájomné byty. Čo je tiež zvláštna vec, že na to, aby ste sa dokázali presadiť výstavbou štátnych nájomných bytov, vytvoríte funkciu, paradoxne nie pre tie byty, ale celkovo pre legislatívu," dodal.

Na pôsobenie Holého sa podľa odborníka dá pozrieť z dvoch rovín – kompetencií, ktoré rieši, a výsledky funkcie. "V súvislosti s tým prvým, vzhľadom na to, že pre vládu rieši legislatívu a hlavne aj tú otázku nájomných bytov, čo je samo o sebe téma pravdepodobne v objeme aj niekoľkých miliárd eur, tak určite má veľmi zásadné politické portfólio," povedal Řádek.

Dodal, že čo sa týka politických výsledkov Holého, skonštatoval, že si nepamätá zásadné výsledky. Spomenul stavebný zákon, pričom spomenul Holého konflikt so samosprávami. "Aj zo strany jeho úradu a jeho osobne je minimálna komunikácia smerom k verejnosti," pokračoval politológ. O jeho minimálnej komunikácii s verejnosťou svedčí aj Holého oficiálny facebookový profil, na ktorý pridal posledný príspevok deň po parlamentných voľbách. 

Řádek dodal, že svojou "neviditeľnosťou" sa tak Holý v porovnaní s ostatnými politikmi vytráca z verejnosti a pôsobí ako "sivá myška".

Verejné obstarávanie

V minulosti sa o viacerých legislatívnych návrhoch člena vlády hovorilo ako o problémových, niektoré z nich musel prepracovať či úplne stiahnuť. Počas poslednej schôdze NR SR sa rokovalo o novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorý napokon pred druhým čítaním stiahol samotný Holý.

Politik tvrdí, že je to pre viaceré body zo spoločnej správy výborov NR SR, s ktorými vláda nesúhlasí. Poslanec klubu OĽaNO Peter Kremský si však myslí, že skutočným dôvodom je jeden z pozmeňujúcich návrhov. "Riešil by krízovú situáciu, ktorou dnes mestá a verejné inštitúcie trpia pri zadávaní podlimitných a nízkych zákaziek," povedal Kremský.

Holý pritom už má za sebou jedno schvaľovanie novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorá mala spôsobiť revolúciu v tendroch. Prvotný návrh zákona získal v pripomienkovom konaní vyše 300 zásadných pripomienok, k zákonu mal výhrady aj tretí sektor či samosprávy.

Zákon napokon Holý prepracoval spoločne s vtedajším šéfom Úradu pre verejné obstarávanie Miroslavom Hlivákom. Novela v pozmenenom znení napokon prešla približne rok po tom, ako ju Holý spoločne s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom a šéfom Sme rodina Borisom Kollárom predstavili na tlačovej konferencii.

Problémové nájomné byty

Jednou z nosných tém predvolebnej kampane hnutia Sme rodina bola aj výstavba nájomných bytov. "Cieľom strany je vybudovať 25-tisíc nájomných bytov ročne s mesačným nájomným od 119 eur," píše sa v tlačovej správe hnutia, ktorú zverejnili len niekoľko mesiacov pred voľbami.

V súčasnosti síce je zverejnený register na registráciu záujmu o nájomné bývanie, no byty k dispozícii nie sú. Aj so schvaľovaním zákona bol v rámci legislatívneho procesu problém.

K pôvodnému návrhu zákona, ktorý predložil do parlamentu, totiž mali problém vtedajší koaliční partneri i Národná banka Slovenska či Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). "Predložený zákon je príliš všeobecný, negarantuje optimálne nastavenie podpory nájomného bývania," napísala v tom čase RRZ. 

Poslanec Sme rodina Miloš Svrček tak pripravil pozmeňovací návrh, ktorý v pléne čítal vyše hodiny. No predchádzalo tomu presúvania druhého čítania zákona zo schôdze na schôdzu, hľadala sa totiž podpora poslancov. Prepracovanú legislatívu napokon zákonodarcovia schválili s desaťmesačným odstupom.

Stavebné zákony

Holý mal počas tohto volebného obdobia na starosti aj novely stavebných zákonov, ktoré mali výrazne skrátiť lehoty, ale aj zabrániť čiernym stavbám.

Počas schvaľovania zákonov bol Holý v konflikte s primátormi či tretím sektorom. Problémové podľa nich bolo pretláčanie záujmu investorov, v súvislosti s čím Holý čiastočne ustúpil, rovnako ako aj v ďalších sporných bodoch. Zákony tak nakoniec získali podporu NR SR.

Na konci minulého roka napokon Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR informoval, že v legislatíve sú potrebné desiatky rôznych zmien. Schválené stavebné zákony kritizovala aj Via Iuris. Problém videla v tom, že zákony uprednostňujú záujmy developerov pred záujmami verejnosti.

Cesty do zahraničia

Kritiku verejnosti vyvolala aj Holého cesta do Spojeného kráľovstva. Tá sa konala počas pandémie koronavírusu, pričom podľa vtedajších platných nariadení mal politik po príchode na Slovensko stráviť istý čas v karanténe, čo nespravil.

Hlavný hygienik Ján Mikas v tom čase reagoval, že Holému, podobne ako ďalším členom vlády, udelil výnimku na tieto prípady. Kým mimoparlamentné strany vyzývali na odchod politika z funkcie, vtedajší premiér Igor Matovič (OĽaNO) vysvetľoval, že výnimku vicepremiér použil len raz.

Súvisiace články

Najčítanejšie