Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Saskári predstavili školský tím, externe pomôže Mistrík: Podľa odborníka to značí jeho prezidentskú kandidatúru
Zdielať na

Saskári predstavili školský tím, externe pomôže Mistrík: Podľa odborníka to značí jeho prezidentskú kandidatúru

BRATISLAVA / Strana SaS predstavila tím odborníkov pre oblasť školstva. Okrem pedagógov a bývalých pracovníkov ministerstva školstva bude so Saskou externe spolupracovať aj vedec Robert Mistrík. Podľa politológa to môže znamenať, že známy vedec plánuje kandidovať na prezidenta.

Rada pre budúcnosť školstva, ako skupinu odborníkov Saskári nazývajú, sa skladá z ôsmich členov. Deviaty – externý člen tímu, má byť vedec Robert Mistrík.

"Tvoria ju ľudia, ktorí predstavujú všetky segmenty školstva," predstavil tím odborníkov exminister školstva a podpredseda SaS Branislav Gröhling. Dodal, že na spoluprácu okrem iného vyzýva a ponúka pomocnú ruku novému šéfovi rezortu školstva, ktorý nastúpi v rámci úradníckej vlády.

Kto tvorí tím odborníkov

Členovia rady sa majú pravidelne stretávať a riešiť problémy vyplývajúce z praxe. Gröhling pri tvorbe tímu stavil aj na známe tváre, s ktorými v minulosti spolupracoval. Sú nimi bývalí štátni tajomníci rezortu Svetlana Síthová a Ľudovít Pavlis, ktorí z rezortu odišli spoločne so Saskárskym exministrom. Síthová dlhodobo pôsobila ako špeciálna pedagogička, Pavlis sa venuje vysokému školstvu. 

Tím Saskárov posilní aj pedagogička Anna Chlupíková, ktorá 20 rokov pôsobila ako riaditeľka základnej školy v Novákoch, neskôr pôsobila na rezorte školstva, kde mala na starosti práve základné a predprimárne vzdelávanie i komunikáciu s riaditeľmi škôl.

Do školského tímu Saskárov sa pridal aj Mário Lelovský, ktorý je predsedom Digitálnej koalície a prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov. V rámci tímu sa bude sústreďovať najmä na ponúknutie uhlu pohľadu zo strany zamestnávateľov. 

Andrea Madarasová Gecková je vysokoškolská profesorka. V profesijnom živote sa venuje psychickému zdraviu žiakov. Do tímu SaS vstúpil aj vedecký pracovník Martin Plesch, právnička Ivett Pavlis a pedagogička Saskia Repčíková.

Mistríkov krok napovedá o možnosti prezidentskej kandidatúry, tvrdí Koziak

O Mistríkovi sa pritom v posledných týždňoch hovorilo v súvislosti s návratom do politiky, či už v rámci parlamentných, alebo prezidentských volieb. "Pripravujeme konkrétne kroky na vytvorenie novej politickej nádeje pre Slovensko," povedal bývalý prezidentský kandidát vo februári pre TASR.

V tom čase však neprezradil, či plánuje vstúpiť do niektorého zo vznikajúcich politických subjektov. Nevylúčil pritom ani kandidatúru v prezidentských voľbách, ktoré sa majú konať v roku 2024. 

Podľa politológa Tomáša Koziaka z Vysokej školy medzinárodného podnikania v Prešove môže externé členstvo v expertnom tíme SaS znamenať viacero variant, politológ sa však prikláňa k tej, že známy vedec plánuje prezidentskú kandidatúru. 

"Ak pán Mistrík povedal, že zvažuje prezidentskú kandidatúru, asi do toho pôjde. To meno je dostatočne známe, kandidoval v predchádzajúcich voľbách. Ja si myslím, že by mohol byť jedným z vyzývateľov prezidentky Zuzany Čaputovej. Ale, samozrejme, závisí to od situácie, aká bude," myslí si politológ.

Dodal, že v prípade, ak by hrozilo, že svojho prezidentského kandidáta postaví aj opozičný Smer-SSD, tak by opätovne mohlo dôjsť k stiahnutiu kandidatúr v prospech jedného z kandidátov, aby nedošlo k triešteniu hlasov. Pripomenul, že v neprospech Mistríka hrá aj to, že podľa prieskumov má Čaputová v súčasnosti vysokú podporu u ľudí.

"V princípe to, že sa začína opäť verejne viac angažovať, môže naznačovať vstup do politiky a osobne sa nazdávam, že to môže byť cesta k jeho ďalšej mediálnej prezentácii," povedal Koziak s dodatkom, že v prípade prezidentských volieb môže Mistrík vystupovať ako občiansky i stranícky kandidát, pričom samotný Koziak sa prikláňa skôr k tej občianskej kandidatúre.

Koziak pripomenul, že Mistrík už v relatívne nedávnej minulosti hovoril o možnosti kandidatúry v prezidentských voľbách. "To, či bude kandidovať v prezidentských voľbách, veľa naznačí to, či sa ocitne na kandidátke Sasky," povedal politológ s dodatkom, že neočakáva oboje. Pripomenul, že v prípade SaS je otázne, akú veľkú šancu na vstup do parlamentu strana má. "Všetko je však v súčasnosti s viacerými otáznikmi. Múdrejší budeme až v júli, keď strany odovzdajú kandidátne listiny," zakončil.

Súvisiace články

Najčítanejšie