Polojasno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Na Slovensku sa objavil web, ktorý priamo ohrozuje lekárov. Tabuľa hanby vyzýva na verejný lynč
Zdielať na

Na Slovensku sa objavil web, ktorý priamo ohrozuje lekárov. Tabuľa hanby vyzýva na verejný lynč

Zdroj: Pexels

BRATISLAVA / Hoci je umelé prerušenie tehotenstva zákonom povolené, stránka potratári, za ktorou stoja zrejme náboženskí extrémisti, sa tvári opačne. Na webe zverejňuje mená odborníkov a kapacít slovenskej gynekológie a tvrdí, že ide o tabuľu hanby. Stránka má mať podľa lekára Rudnaya prepojenia na Alianciu za rodinu, čo Anton Chromík, ale aj Peter Visolajský (LOZ) označujú za konšpiráciu.

(Stránka má mať prepojenia na Alianciu za rodinu.)Opravené a aktualizované 26.6.2023 o 13.30 a 15.00 h: Stránka má mať podľa lekára Rudnaya prepojenia na Alianciu za rodinu, čo Anton Chromík, ale aj Peter Visolajský (LOZ) označujú za konšpiráciu. Oprava o 13.00 h:

Článok bol aktualizovaný o vyjadrenie Petra Visolajského predsedu LOZ, Antona Chromíka (Aliancia za rodinu) a Andreja Ralbovského. Text bol doplnený aj o vyjadrenie investigatívneho novinára Tomáša Madleňáka z Investigatívneho centra Jána Kuciaka. 

Nemám s tým nič spoločné, tvrdí Ralbovský

"K predmetnému webu uvádzam, že nie som jeho autorom ani prevádzkovateľom a neviem, kto za ním stojí. Do prečítania statusu pána Rudnaya som ani nemal informáciu o jeho existencii. O väčšine lekárov, ktorí sú na ňom spomínaní, som dovtedy nepočul a ani som nepoznal ich mená," uviedol Ralbovský v stanovisku. 

"Práve fakt, že spoločnosť, v ktorej mám majetkový podiel, kedysi registrovala doménu potratari.sk (určenú na úplne iný projekt, ktorý sa napokon nerealizoval), je najsilnejším argumentom, prečo som nestál za registráciou domény potratari.com. Nedávalo by to zmysel, keďže je jasné, že aj tak by som bol prvý, na koho by padlo podozrenie," pokračoval Ralbovský. 

"Dalo by sa vymyslieť nepreberné množstvo iných názvov, ktoré by so žiadnou z mnou registrovaných domén ani vzdialene nesúviseli. Plánujem podniknúť právne kroky voči všetkým subjektom, ktoré ma spájajú s predmetným webom a ktoré podsúvajú nepravdivé informácie o mne a o spoločnosti, v ktorej mám majetkový podiel. Dôrazne žiadam všetkých, aby sa zdržali spájania môjho mena a mena spoločnosti Cognit s predmetným webom registrovaným v USA," dodal na záver.

V telefonickom rozhovore s Novinami PLUS doplnil, že svoje aktivity robil vždy verejne, nemá dôvod sa skrývať a toto nie je jeho rukopis. 

Aliancia za rodinu tvrdí, že ide o konšpiráciu

"Investigatívnym počinom má byť zistenie DNS záznamov, ktorým odhalil, že nefunkčnú doménu www.potratari.sk registrovala spoločnosť Cognit, s. r. o., v ktorej je konateľom Andrej Ralbovský, ktorý je známym aktivistom. Zo spoločných verejných masových akcií Aliancie za rodinu konaných s mnohými ďalšími organizáciami navodzuje mimoriadne úzke prepojenie s Alianciou za rodinu. Podľa jeho názoru je zrejmé, že vlastník domény www.potratari.sk, ktorá je nefunkčná, je aj vlastníkom domény www.potratari.com," uviedla Aliancia za rodinu vo svojom stanovisku. 

Zároveň zdôraznili aj to, že "Aliancia za rodinu citlivo vníma, že problém podobných stránok s anticenami vrátane stránky homofób roka, či negatívnych statusov na internete, ako bol status MUDr. Rudnaya s množstvom zdieľaní môže vždy predstavovať riziko a vyprovokovať psychicky narušené osoby, ktorých reakcie sú nevypočítateľné.“ dodal Vladimír Turenič. Anton Chromík radí: „Ak stránka www.potratari.com obsahuje nepravdivé údaje, napríklad ak MUDr. Záhumenský svojich oponentov nenazval lúzou, chátrou, či úbožiakmi určite by sme mu odporúčali brániť sa na súde pre poškodenie dobrého mena," uvádza sa v stanovisku ďalej. 

Celé vyjadrenie AZR nájdete na konci článku.

Visolajský hovorí, že právne porušenie nevidí

Visolajský pre TV JOJ povedal, že status Maroša Rudnaya je konšpiračný a docentovi trestného práva Petrovi Kováčovi odporučil, aby sa obrátil na OČTK. "Ja som s našimi právnikmi nenašiel niečo protizákonné, ak tam Peter Kováč niečo nájde, nech to podá," povedal Visolajský s tým, že "prepojenia preverujú, ale po porade s právnikmi tam nenašli nič, čo by bolo stíhateľné," povedal Visolajský. 

Lekárov sa zastala Lekárska komora

SLK sa vyjadrila, že odsudzuje znevažovanie odborníkov a vyzýva políciu, nech koná. "Slovenská lekárska komora je hlboko pobúrená obsahom anonymnej webovej stránky potratari.com. Cielené znevažovanie popredných odborníkov za to, že vykonávajú svoje lekárske povolanie v súlade s platnými právnymi predpismi a poskytujú odbornú zdravotnú starostlivosť v rozsahu svojej špecializácie, nemožno prejsť mlčaním," zverejnila SLK vo svojom stanovisku. 

"Úvodná ilustrácia a výzva k prenasledovaniu lekárov je totožná so stredovekým honom na čarodejnice. Používanie slova vražda v tejto súvislosti je nielen amorálne, ale je aj v príkrom rozpore s právnou definíciou vraždy," dodala komora ďalej. 

"Takéto extrémne prejavy šíriace nenávisť v spoločnosti, dokonca proti konkrétnym lekárom, nemožno v demokratickej spoločnosti tolerovať. Niektorí narušení jedinci ich môžu pochopiť ako výzvu konať. V zahraničí to už viedlo k útokom na lekárov s tragickými následkami. SLK VYZÝVA orgány činné v trestnom konaní, aby tieto protispoločenské prejavy netolerovali a bez meškania vo veci začali konať," dodala SLK. 

Investigatívny novinár Madleňák upozorňuje na škodlivosť takejto stránky

"Portál potratári.sk sa podobá na iné štvavé kampane a predstavuje rovnakú hrozbu násilia, ako zažívali lekári počas pandémie, alebo ako teraz zažívajú aj novinári. Ide o harassment, ktorý by mali riešiť OČTK," uviedol Tomaš Madleňák z Investigatívneho centra Jána Kuciaka pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"Investigatívne centrum Jána Kuciaka už v rokoch 2020 a 2021 upozornilo na sieť ultrakonzervatívnych organizácií, ktoré sa snažia pretvárať nielen Slovensko, ale aj celú strednú Európu. Z konzervatívnych kruhov sme za to boli kritizovaní, avšak ide o organizácie s prepojením na celosvetové hnutie TFP ("Traditio, Familia, Proprietas" alebo anglicky “Tradition, Family, Property” – čiže Tradícia, Rodina, Vlastníctvo), ktoré experti označujú za radikálne, vo Francúzsku ho dokonca označili za sektárske, no podarilo sa im proti tomuto označeniu súdnou cestou bojovať. Pred jednou jeho slovenskou pobočkou vystríhala aj Konferencia biskupov Slovenska. Ide najmä o Nadáciu Slovakia Christiana a slovenskú pobočku poľskej ultrakonzervatívnej organizácie Ordo Iuris," vysvetľoval investigatívny novinár. 

Ďalej špecifikoval, že nasledovné: "Naša investigatíva, ktorá okrem Slovenska prebiehala aj v Poľsku, Litve, Chorvátsku, Estónsku, Maďarsku, Holandsku a Rakúsku, odhalila nielen to, že ide o koordinované a zosieťované organizácie, ktoré spoločne bojujú za odsúdenie zväzkov medzi osobami rovnakého pohlavia, proti rozvodom, vzťahom mimo manželstva, ako aj reprodukčným právam. Ale aj to, že ide o dobre fungujúci stroj na peniaze. V našej investigatíve sa objavilo aj dovtedy neznáme meno Andreja Ralbovského, vystupoval ako zástupca Nadácie Slovakia Christiana aj slovenského Ordo Iuris. Okrem toho mal zaregistrované mnohé domény ako kontrevolucia.sk, sodomskypaskvil.sk, homoloby.sk, milicia.sk, kolaboranti.sk a grevio.sk (s najväčšou pravdepodobnosťou ide o odkaz na skupinu expertov Rady Európy pre boj proti násiliu na ženách a domácemu násiliu – anglická skratka je GREVIO). Keď sme sa s ním v roku 2021 spojili, tvrdil nám, že už sa nezapája do aktivizmu, že už nie je verejne aktívny, a máme teda rešpektovať jeho súkromie. Téme Nadácie Slovakia Christiana (Christianistas), tomu, ako zarába peniaze a aký charakter má hnutie TFP s pôvodom v latinskej amerike, sme sa venovali v tomto článku," dodal Madleňák s tým, že téme radikálov s politickým dosahom okolo organizácie Ordo Iuris sa ICJK venovalo aj v tomto článku

Rudnay pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že s LOZ končí

Informácie o šikanóznej webovej stránke zverejnil rádiológ Maroš Rudnay. "Na Slovensku sa už robia lynčovacie zoznamy lekárov, konkrétne ide o kauzu potratari.com. Niekto založil stránku, kde zverejňuje zoznam "potratárov", teda lekárov, ktorí majú podporovať alebo vykonávať potraty. Pointa je, že sú tam popredné mená gynekológie na Slovensku, a to vrátane dvoch prednostov kliník LF UK (moji kolegovia) a hlavného odborníka MZ SR na gynekológiu, alebo napríklad prednostu najlepšej pôrodnice na Slovensku – Dr. Kaščák z Trenčína. Stránka ponúka možnosť pridávať ďalších, takže som veľmi zvedavý, kto ďalší sa tam objaví, po tomto statuse určite aj ja," uviedol lekár. 

Lekár uviedol aj to, že skúsenosť s takýmto správaním má aj on. "Nedávno konspiratori.sk podali prvé trestné oznámenie na človeka, čo nám poslal vyhrážky ako zabije nás a naše rodiny, ak stránku nevypneme. Podobné zoznamy môžu mať v súčasnej dobe reálne tragické následky. Skôr by som povedal, že to nie je či, ale už len kedy. Hovorí o tom aj to, že jeden z lekárov z uvedenej stránky už dostal výhražný email. Je to tak aj preto, že my to nerobíme anonymne, na rozdiel od toho, kto robí tú stránku. Teda myslel si, že to robí anonymne," uviedol lekár. 

Rudnay uviedol, že mu nedalo veľa práce zistiť, že web potratari.com síce je anonymný, keďže je registrovaný v USA. "Určite bude náhoda, že existuje stránka potratari.sk, ktorá je nefunkčná, ale doména existuje. A tam už vieme zistiť, kto si ju zaplatil. DNS analýza je mocný nástroj – spoločnosť Cognit s.r.o. A tu sa začne odvíjať zaujímavá sieť prepojení," uviedol lekár. 

Za stránkou je človek s prepojením na Alianciu za rodinu

"Registrátorom domény potratari.sk je EURO-0992. Tento registrátor si zaregistroval aj tieto domény, vyberám tie s "najkresťanskoláskovejšími" názvami: homoloby.sk, cognit.sk, grevio.sk, deusvult.sk, milicia.sk, disent.sk, sodomiti.sk, kruciada.sk, slnieckari.sk, kolaboranti.sk, comint.sk, vrahovia.sk, apostolat.sk, devinantni.sk – všetky tieto domény si zaregistrovala firma Cognit s.r.o. Firma, ktorá má dvoch konateľov a jedným je Andrej Ralbovský," poznamenal Rudnay ďalej. 

Podľa výpisu z ORSR je Andrej Ralbovský konateľom spomínanej firmy. "Presnejšie Ing. Mgr. Andrej Ralbovský. Nič nehovoriace meno. Kým nezačnete googliť. Na prvý pohľad je absolútne jasné, že za stránkou potratari.com stojí človek, ktorý sa dá opísať asi len ako “kresťanistický náboženský fanatik”, aj keď nevieme presne kto. No a keď sa pozrieme na meno Andrej Ralbovský, t. j. osobu, ktorej firma si zaregistrovala potratari.sk, tak máme obraz absolútne jasný – je to človek z prostredia militantných ultrakonzervatívnych až nábožensky fundamentalistických organizácií Slovakia Christiana, Christianitas, Ordo Iuris a pod., z ktorých niektoré a podľa jeho slov viedol/spravoval. O jeho osobe a aktivitách v rámci ultrakonzervatívnych združení a hlavne ich financovaní písalo Investigatívne Centrum Jána Kuciaka a podľa jeho reakcie museli trafiť doslova čierne v čiernom," upozornil lekár. 

Lekár upozornil aj na lekárske kruhy – konkrétne LOZ. "Pán Ralbovský totižto nechýba pri žiadnej petícii a akcii kresťanských ultrakonzervatívcov (myslím si, že tu je názov fundamentalisti možno na mieste) a ich organizácií, z ktorých rozhodne je jedna najprominentnejšia – Aliancia za rodinu, ktorej šéfuje právnik LOZ Anton Chromík," zdôraznil rádiológ. 

"Naposledy, cca 3 mesiace dozadu sa AzR prezentovala takto: "Signatári viacerých organizácií a zástupcovia občianskeho a kultúrneho prostredia Anton Chromík, Tomáš Kováčik, Patrik Daniška, Renáta Ocilková, Peter Janků, Andrej Ralbovský, Stanislav Gunčaga, Juraj Šúst a Robert Mátéffy odovzdali na Úrad vlády petíciu: Zrušte okamžite usmernenie o zmene pohlavia, pán premiér!," uviedol lekár s tým, že petičnému výboru šéfoval práve Anton Chromík. 

Kresťanskí fanatici?

"Túto skupinu mien nájdete za každou aktivitou kresťanských ultrakonzervatívnych fundamentalistov týkajúcou sa potratov, ale aj LGBT práv, dohovorov za práva žien a pod. Predovšetkým tam ale nájdete hlavne pána Chromíka. Pán Chromík nie je kresťan. Teda, kresťan asi je. Keby bol iba kresťan a to je celé, proste človek žijúci podľa kresťanských zásad, tak by som ho tu nespomínal. Pán Chromík je ale v prvom rade kresťanský aktivista. Aktivista fanatický, ultrakonzervatívny, netolerantný, ktorého aktivizmus tak ako ho vykonáva, mne ako ateistovi skôr pripomína osobnú svätú vojnu," vyjadril sa lekár s tým, že stojí za referendom za rodinu, ale aj protiinterrupčnými iniciatívami. 

"Pokiaľ sa pozrieme na jeho vyjadrenia k týmto témam a na vyjadrenia pána Ralbovského, bez uvedenia autora ich nie je možné odlíšiť – jasná línia, je to proste skupina, ktorá je z rovnakého cesta, má rovnaké zmýšľanie a rovnakú rigiditu a netolerantnosť a hlavne – rovnakú schopnosť NESTARAŤ sa druhým ľuďom do života – rovnú nule. Pána Chromíka pozná verejnosť ako takéhoto fanatického kresťanského aktivistu s jeho referendami za rodinu, krížovou výpravou proti potratom a hlavne bojom proti akémukoľvek pokroku z "progresívnej ideológie".

Spolu už v 2016

Rudnay upozornil, že lekári ho ale poznajú aj trochu inak. "Pána Ralbovského môžete nájsť aj spolu na fotke a videu z roku 2016 s pánom Chromíkom, kedy spolu riešili nejakú údajne likvidačnú pokutu pre AzR kvôli údajnému ovplyvňovaniu volieb," uvádza lekár. Video si môžete pozrieť na tomto odkaze.

"To bolo v čase, keď pán Chromík už cca 5 rokov zastupoval ako právnik LOZ – Lekárske odborové združenie. Pán Chromík bol ako právnik za oboma akciami LOZu s výpoveďami lekárov, vrátane tej minuloročnej a veľmi často sa zúčastňuje s osobnosťami LOZ na rokovaniach a LOZ ho pred pár rokmi aj ocenil Cenou Dávida, ktorú udeľuje," poznamenal Rudnay.

So žiadosťou o stanovisko sme sa obrátili na Andreja Ralbovského, ale aj na ministerstvo zdravotníctva a Prezídium policajného zboru. Správu budeme aktualizovať.

Celé stanovisko Aliancie za rodinu

Slovenská produkčná, a.s., vlastník JOJ na svojom portáli plus.noviny.sk zverejnila dňa 24. 6. 2023 správu s názvom „Na Slovensku sa objavil web, ktorý priamo ohrozuje lekárov. Tabuľa hanby vyzýva na verejný lynč“. Vlastník portálu nepožiadal formou telefonátu, SMS správou či mailom Alianciu za rodinu ani Antona Chromíka o reakciu, hoci celý článok sa vzťahuje najmä k nim. Zdrojom tejto správy je status MUDr. Maroša Rudnaya, ktorý šíri nepravdivé a zároveň osočujúce informácie o Aliancii za rodinu a jej predsedovi aj o Andrejovi Ralbovskom. Tento verejný status a správa môže viesť k násiliu voči Aliancii a používa oveľa expresívnejšie slová ako nimi kritizovaná stránka www.potratari.com. O Antonovi Chromíkovi sa vyjadruje dehumanizujúco: „Pán Chromík nie je kresťan. Teda, kresťan asi je. Keby bol iba kresťan a to je celé, proste človek žijúci podľa kresťanských zásad, tak by som ho tu nespomínal. Pán Chromík je ale v prvom rade kresťanský aktivista. Aktivista fanatický, ultrakonzertvatívny, netolerantný, ktorého aktivizmus tak, ako ho vykonáva, skôr pripomína osobnú svätú vojnu.” MUDr. Rudnay začína bombastickou správou, že na „Slovensku sa už robia lynčovacie zoznamy lekárov – konkrétne ide o kauzu potratari.com – niekto založil stránku, kde zverejňuje zoznam “potratárov” – t. j. lekárov, ktorí majú podporovať alebo vykonávať potraty.“ Investigatívnym počinom má byť zistenie DNS záznamov, ktorým odhalil, že nefunkčnú doménu www.potratari.sk registrovala spoločnosť Cognit, s. r. o., v ktorej je konateľom Andrej Ralbovský, ktorý je známym aktivistom. Zo spoločných verejných masových akcií Aliancie za rodinu konaných s mnohými ďalšími organizáciami navodzuje mimoriadne úzke prepojenie s Alianciou za rodinu. Podľa jeho názoru je zrejmé, že vlastník domény www.potratari.sk, ktorá je nefunkčná, je aj vlastníkom domény www.potratari.com. Stanislav Gunčaga uviedol: „MUDr. Rudnay tvrdí, že pracuje pre stránku konšpirátori.sk. Dosť pochybujeme o schopnosti odhaľovať konšpirácie a oveľa viac veríme schopnosti autora konšpirácie tvoriť. DNS je síce mocná zbraň, ale rozum je mocnejšia. Ak niekto založí stránku, ktorá má byť anonymná, prečo by si kupoval stránku s rovnakým názvom, ktorá je dohľadateľná? Doména „com“ sa väčšinou kupuje preto, lebo doména „sk“ nie je voľná. Dôvodom pre takéto nepodarené budovanie spojenia Aliancie za rodinu s pre nás neznámou stránkou www.potratari.com je priehľadná snaha o cancel culture na slovenský spôsob – asi preto meno Antona Chromíka spomína vo svojom statuse najviac zo všetkých až 28-krát.“Anton Chromík uviedol: „Aliancia za rodinu svoje aktivity vykonávala vždy verejne a nikdy nevyzývala na žiaden lynč voči nikomu, Význam slova lynčovať podľa slovníka znamená nezákonne usmrcovať, usmrtiť alebo (u)týrať. Práve naopak. Vždy sme sa postavili aj proti zabíjaniu a usmrcovaniu vrátane legalizovaného zabíjania nenarodených detí. Vo svojej komunikácii nepoužívame vulgarizmy, nikdy sme nevyzývali na násilie a ani netvoríme projekty s anticenami. Zastávame názor, že mamičkám, ktoré v istých momentoch prežívajú naozaj náročné obdobie neistoty ohľadom budúcnosti alebo zdravia ich nenarodeného dieťatka, sa má vždy podávať konštruktívna pomoc. Verejne odmietame násilie voči komukoľvek vrátane osôb, s ktorými nemusíme súhlasiť a nikdy by sme sa neznížili na úroveň MUDr. Rudnaya, ktorý verejne napísal o pánovi Chmelárovi, že „môže byť rád, že dnes je dnes a nie rok 1945, lebo takých heinleinovských vlastizradcov a kolaborantov s ruským fašizmom ako je on, by čakal krátky proces a jutové lano na doske." Takéto vyjadrenia totiž lynčom skutočne zapáchajú. “Stanislav Gunčaga dodal: „Andrej Ralbovský ani spoločnosť Cognit, s. r. o. podľa informácií, ktoré nám poskytol, neregistrovali a ani nevlastnia stránku www.potratari.com. Tvrdo budované konšpiračné spojenie so stránkou potratari.com sa ukázalo ako osočovanie.“ Vladimír Turenič sa však pýta: „Skutočne vyzývala stránka www.potratari.com na nezákonné usmrcovanie lekárov alebo je tvrdenie o lynči nepravdivé? Vyzývala vôbec k násiliu voči daným lekárom? Obsahovala adresy lekárov, ktoré by mohli použiť osoby k inému nezákonnému konaniu? Ide zhrnutie mediálne známych informácií o verejných názoroch jednotlivých lekárov?“„Aliancia za rodinu citlivo vníma, že problém podobných stránok s anticenami vrátane stránky homofób roka či negatívnych statusov na internete, ako bol status MUDr. Rudnaya s množstvom zdieľaní, môže vždy predstavovať riziko a vyprovokovať psychicky narušené osoby, ktorých reakcie sú nevypočítateľné,“ dodal Vladimír Turenič. Anton Chromík radí: „Ak stránka www.potratari.com obsahuje nepravdivé údaje, napríklad ak MUDr. Záhumenský svojich oponentov nenazval lúzou, chátrou či úbožiakmi, určite by sme mu odporúčali brániť sa na súde pre poškodenie dobrého mena. Peter Beňa poznamenal: „Súčasťou katolíckej viery chránenej slobodou vierovyznania je jasné morálne odsúdenie potratov. Úmyselné usmrtenie dieťaťa, aj toho nenarodeného, sa nikdy nedá ospravedlniť ako morálne dobrý skutok. Už sa narodilo veľa zdravých detí, ktoré podľa nepravdivého výsledku testu mali byť ťažko zdravotne postihnuté a lekári odporúčali potrat. Zákon je len minimom morálky. Neznamená to, že každý legálny úkon je aj morálne správny či hodný chvály. Nie je! Odsudzujeme vulgarizmy, opilstvo, neveru či zradu priateľstva, hoci tieto činy nie sú zákonom postihované. A snažíme sa takéto činy nepáchať. Nenarodené dieťa sa nestáva človekom podľa toho, či je chcené alebo nechcené, a preto každý jeden lekár má právo potrat odmietnuť vykonať. Matky by mali vedieť, ktorí lekári si túto výhradu vo svedomí uplatnili a ktorí nie. Zákon o zdravotnej starostlivosti zakotvil právo na výber lekára a preto je legitímne, aby mamičky vedeli, ktorí lekári vykonávajú potraty a v prípade nepriaznivých výsledkov jej odporučia “choré” dieťa potratiť a ktorí lekári vnímajú snahu o záchranu dieťaťa ako svoje poslanie.“ Aliancia za rodinu a Anton Chromík ako osoba, preto vyzývajú prevádzkovateľa portálu plus.noviny.sk a MUDr. Michala Rudnaya na okamžité odstránenie nepravdivého článku a statusu spolu s verejným ospravedlnením za spôsobenú ujmu na dobrom mene a za zásah do dobrej povesti. Ďalšie právne kroky týkajúce sa spôsobenej škody a nemajetkovej ujmy zváži Aliancia za rodinu po ustálení situácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie