Polojasno
19°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Opozícia tvrdí, že Šimkovičová je nekompetentná: Ťažko znášate politickú porážku, odkazuje ministerka
Zdielať na

Opozícia tvrdí, že Šimkovičová je nekompetentná: Ťažko znášate politickú porážku, odkazuje ministerka

BRATISLAVA / Poslanci budú o odvolávaní Šimkovičovej rokovať až do prerokovania bodu. Poslanci ukončili rozpravu k odvolávaniu miniterky Šimkovičovej krátko pred 17:00. Hlasovať budú v utorok o 11:00.

Šimkovičová sa zastrešila programovým vyhlásením vlády

Odvolávaná ministerka kultúry sa odvolala na PVV, ktoré po voľbách zostavila trojkoalícia. "Sme tu, aby sme napĺňali naše sľuby," povedala počas vystúpenia v rozprave s tým, že ich cieľom nie je napĺňať zámery opozície. V súvislost so zákon o RTVS sa odvolala na zrušenie koncesionárskych poplatkov. "V tejto sále sedí dostatok poslancov, ktorý by si mohli na tento text pamätať," povedala na margo citácie zákona z roku 2010 s argumentom, že aj vtedy vláda Ivety Radičovej "vyprášila celé vedenie RTVS". Uviedla aj to, že spojiť rozhlas a tv sa bývalým vládam podarilo len v Banskej Bystrici, kde sa obe vysielania presťaovali do jednej budovy.

Poznamenala aj to, že do inštitúcií sa bývalým vládam podarilo natlačiť svojich progresívnych nominantov najmä z tretieho sektora. Opozícia sa podľa nej snaží nastoliť dojem, že jej videnie sveta je videním väčšiny a pernamentne manipuluje verejnosť a nijako neprispievaju k rozvoju slovenského národa. "Osobne som sa stretla so stovkami ludí a musím povedať, že drvivá väčšina občanov očakáva riešenie problémov a nie deštukciu," povedala s tým, že sa odvolala na bývalé vlády, ale aj obdobie pandémie Covidu-19. Opozícia podľa nej "ťažko znáša politickú porážku"

Hajko hovoril o akceptácii dezinformácií

Podľa poslanca Jozefa Hajka KDH sa ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa výrazným podielom zaslúžila o etablovanie tzv. dezinformačnej scény vo verejnom priestore. Zdôraznil, že z rezortu, ktorý má chrániť pred dezinformáciami, sa postupne môže stať priestor, ktorý ich umožní verejne akceptovať. Akcentoval, že KDH bude hlasovať za jej odvolanie. Hajko tlmočil aj svoje obavy, že akceptovaniu dezinformácií vo verejnom priestore môže ministerstvo kultúry prispôsobiť aj verejné či verejnoprávne inštitúcie.

Kritizoval aj relativizovanie výberových konaní a rýchle odvolávanie riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Upozornil aj na hrozbu zoštátnenia Fondu na podporu umenia. Ministerka má podľa Hajka populisticko-nacionálny prístup a kultúru chce podriadiť mocensko-politickým záujmom jednej strany. Dodal, že nový zákon o verejnoprávnej televízii a rozhlase je na 95 percent podobný so súčasným a jediný dôvod je dosadiť "svojich ľudí" do vedenia telerozhlasu.

O zákone by sa podľa neho malo rokovať v budúcom týždni. Poslanec Ivan Hazucha (Smer-SD) reagoval, verejnoprávna televízia i rozhlas už dávno stratili právo nazývať sa verejnoprávnymi. Verí, že nová inštitúcia bude znamenať návrat k verejnoprávnosti, nezávislosti a vyváženosti.

SNS som sa snažil viesť tak, aby sme rešpektovali slabších, tvrdí Danko

Andrej Danko sa počas vystúpenia v rozprave k Plavákovej a povedal, že sa správajú, ako diktatúra. Spomenul aj to, že kandidátku PS do eurovolieb vedie Ľudovít Ódor. Do kofliktu sa dostal aj s Pročkom. "My sme vytrpeli už dosť," povedal Danko na margo Matovičovho poslanca Jozefa Pročka. "Určite som hrdý na to, čo ministerka kultury robí. Ak si nejaký roztrasený herec dovolí počas vystúpenia meniť texty a útočiť na ňu, tak stojím za ňou," pokračoval šéf SNS a dodal že všetko národné je vraj opozícii smiešne. 

Stanovisko vlády predniesol Taraba 

Nominant SNS Tomáš Taraba, ktorý vedie envirorezort predniesol stanovisko vlády, ktorá návrh opozície považuje za neodôvodnený. Predniesol, že vláda nesúhlasí s návrhom na vyjadrenie nedôvery ministerke kultúry SR Martine Šimkovičovej (nominantka SNS).

Vláda v odôvodnení svojho stanoviska poukázala na to, že ministerka kultúry postupuje vo všetkých krokoch v zmysle programového vyhlásenia vlády na obdobie rokov 2023 - 2027. "Všetky prijaté opatrenia, zmeny, legislatívne návrhy a vyhlásenia sú v súlade s touto časťou," upozornil kabinet. Rozporuje ďalej jednotlivé námietky, ktoré opozícia uviedla ako dôvody na vyjadrenie nedôvery ministerke.

Vláda tak odmietla i tvrdenie, že Šimkovičová porušila a naďalej porušuje ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, a to v súvislosti s účinkovaním v TV Slovan. "Televízia Slovan od začiatku októbra 2023 nevykonáva žiadne aktivity. Používanie sociálnych sietí alebo špeciálnych platforiem na šírenie audiovizuálneho záznamu je bežným komunikačným kanálom, ktoré má právo využívať každý občan Slovenskej republiky," zdôvodnila vláda.  

Ohrozenie pre kultúru, argumentuje opozícia

Lucia Plaváková (PS) uviedla návrh na odvolanie za skupinu poslancov, ktorí navrhli vyslovenie nedôvery miisterke kultúry Martiny Šimkovičovej. Vyčíta jej nielen neznalosť rezortu, ale aj absenciu vízie pre smerovanie kultury, ale aj podnecovanie k nenávisti voči rôznym menšinám. Plaváková nevynechala ani petíciu, ktorú podprísalo takmer 200-tisíc ľudí a žiadala odstúpenie ministerky, ktorú do čela rezortu posadila SNS Andreja Danka. Nevynechala ani Šimkovičovej trdenia o atom, že "kultúra má byť slovenská a žiadna iná"

"Ministerka kultúry nie je schopná zastávať svoj post," povedala Plaváková a pokračovala ďalším dôvodom, ktorým je zrušenie výzvy na boj proti dezinformáciám. "Martina Šimkovičová bola prepustená zo súkromnej televízie kvôli xenofóbii," pokračovala Plaváková s tým, že následne pôsobila na weboch, ktoré šírili konšpiračný obsah. Plaváková nevynechala ani zrušenie Kunsthalle a odvolanie šéfky Bibiany, ale aj ďalšie vymeny na jednotlivých vedúcich postoch kultúrnych inštitúcií. Výčitkám čelil aj návrh zákona, ktorým sa SNS snaži ovladnuť Fond na podporu umenia. Opozícia, ale aj odborná verejnesť je presvedčená, že ide o politizáciu fondu. 

Odvolávanie ministerky v piatok

O návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) z funkcie budú poslanci rokovať v piatok (10. 5.) od 9.00 h až do úplného prerokovania návrhu, teda v prípade potreby aj po 16.00 h. Hlasovať o odvolaní sa má v utorok 14. mája o 11.00 h. Rozhodli o tom poslanci na návrh podpredsedu Národnej rady (NR) SR Petra Žigu (Hlas-SD).

Návrh na vyslovenie nedôvery Šimkovičovej podali opoziční poslanci z PS a SaS ešte vo februári. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti. Vláda s návrhom na jej odvolanie nesúhlasí. Kabinet poukázal na to, že ministerka kultúry postupuje vo všetkých krokoch v zmysle programového vyhlásenia vlády na obdobie rokov 2023 - 2027.

Súvisiace články