Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Jana Lindbloom zo Sociologického ústavu SAV: Zaočkovaný senior je pre iného seniora veľkým vzorom
Zdielať na

Jana Lindbloom zo Sociologického ústavu SAV: Zaočkovaný senior je pre iného seniora veľkým vzorom

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Čakáreň na očkovanie sa pomaly vyprázdňuje a odborníci sa obávajú, že nedostatok vakcín vystrieda nedostatok ľudí ochotných dať sa zaočkovať. Medzi nimi je stále veľa seniorov, ľudí, ktorých koronavírus najviac ohrozuje. Jana Lindbloom zo sociologického ústavu SAV v rozhovore hovorí o tom, ako motivovať najohrozenejšiu skupinu očkovať sa,

Čo bolo cieľom prieskumu?

Cieľom bolo zamerať sa na populáciu vo veku 60 rokov plus. Pretože ako bolo povedané, sú to ľudia, ktorí sú najviac ohrození koronavírusom. Je u nich veľká pravdepodobnosť, že skončia v nemocnici a takisto, žiaľ, že môžu aj umrieť. Týmto prieskumom sme chceli zistiť, ako by sme ich mohli motivovať, čo by im uľahčilo cestu k očkovaniu. Otázky boli rozdelené do dvoch skupín. Pre seniorov, ktorí boli očkovaní a pre tých, ktorí očkovaní neboli, prípadne váhajú s očkovaním a niektoré otázky boli spoločné.

Aké boli výsledky prieskumu?

Povedala by som, že tie výsledky sú dvojaké. Jedny sú užitočné pre vládu a samosprávy v tom, že čo by mohli zjednodušiť. Tam jednoznačne vyšlo, že by seniorom viac vyhovovalo, keby sa dalo očkovať nielen v očkovacích centrách, ale aj u lekárov. Dokonca tých 50 percent z neočkovaných by prijalo očkovanie u lekárov. Niektorí by prijali, aby prišlo mobilné očkovacie centrum do ich obce, alebo sú aj takí, ktorí naozaj nevychádzajú z domu a k tým seniorom je potrebné prísť domov.

Zaujímavé je, že seniori majú pocit, že lekári sú proti očkovaniu. V jednej zo štatistík vyšlo, že až sedem percent lekárov neodporučilo očkovanie.

Vieme, že ľudia váhajú, neváhajú len laici, ale niekedy aj lekári. Niekedy je to možno na škodu veci. Z prieskumov vyplýva, že veľa ľudí si povie, že sa nedá očkovať, lebo má zdravotné problémy a cíti, že je slabší a jeho telo by to možno neunieslo. Ale tu platí opak, keď máte zdravotné problémy, každá vaša diagnóza je dôvodom sa zaočkovať. Čím viac diagnóz máte tým viac sa potrebujete zaočkovať.

Odkiaľ seniori čerpajú informácie o očkovaní?

Bolo by dobré, keby sme im v interaktívnej forme mohli vysvetliť všetky ich otázky formou televízie. My nezbierame informácie z televízie, ani z internetu, ale hlavne od ľudí, s ktorými sa rozprávame. Najviac sa ľudia rozprávajú so svojimi najbližšími príbuznými, ale mnohí sa pýtajú ostatných seniorov, čo si o tom myslia, a ako sa rozhodujú. My si niekedy myslíme, že rozhodnutia robíme individuálne, alebo sami, ale nie je to tak. Každý z nás sa potrebuje poradiť, spýtať sa ostatných ako sa oni rozhodujú a sme tým veľmi ovplyvnení.

Zaočkovaný senior je pre svojho suseda seniora veľkým vzorom?

Presne tak, je to dvojaký aspekt toho. Na jednej strane, keď sme rozdelili ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných, tak najvplyvnejší faktor je, či sú obklopení ľuďmi, ktorí sú za očkovanie, a ktorí sú po očkovaní. Ja keď som obklopená ľuďmi, ktorí sú zaočkovaní a vidím, že to naozaj prebehlo v pohode a neboli tam nejaké vedľajšie účinky, tak tí ľudia mi idú príkladom a v tom mojom váhaní ma posmelia urobiť to isté. Chcela by som povedať, tí čo ste zaočkovaní, neváhajte a zdieľajte túto skúsenosť a povzbudzujte ostatných, lebo mnohí potrebujú len trošku nakopnúť, dodať poslednú odvahu, aby ten krok urobili. Takisto z toho výskumu vysvitlo, že tí, ktorí zdieľali svoje skúsenosti s očkovaním, tak sa im podarilo presvedčiť ďalších. Štyridsať percent ľudí povedalo, že sa im podarilo presvedčiť ďalšieho človeka. Iní povedali, že nevedia nakoniec, či sa ten druhý dal zaočkovať. My nežijeme v izolovaných svetoch a máme na seba vplyv, je to veľmi dôležité pri tomto očkovaní. Nielen v tom zmysle, že sa presvedčiť, ale vybrali sme si slogan Vakcína je sloboda. Vakcína je však predovšetkým zodpovednosť voči druhému. Budeme počas leta spolu a je to prejav veľkej ohľaduplnosti, keď prídem k ostatným zaočkovaná.

Súvisiace články

Najčítanejšie