Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Národná rada rozhodla o osude Igora Matoviča: Zostáva ministrom
Zdielať na

Národná rada rozhodla o osude Igora Matoviča: Zostáva ministrom

BRATISLAVA / Úvodné slovo Petra Pellegriniho bolo prierezom všetkých káuz za rok a štvrť, ktoré sú spojené s touto vládou. Nevynechal testovanie, Sputnik, ale aj jeho prešľapy v zahraničí. Nevyhol sa ani prístupom k najsilnejšej vláde. Vráti mu to Igor Matovič?

Národná rada odhlasovala, že Igor Matovič zostáva ministrom financií. 34. mimoriadna sa skončila.
Spravodajcom je Gyorgy Gyimesi (OĽaNO), ktorý uvádza hlasovanie. 
Päť minút po 21:00 sa hlasovanie ešte stále nezačalo. 
Hlasovať o odvolaní ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) by sa malo začať o 21:00
Strana SaS na vyhlásení pred hlasovaním o odvolaní ministra Matoviča povedala, že za odvolanie ministra hlasovať nebude. "Ctíme si koaličnú dohodu," povedala predsedníčka klubu Anna Zemanová s tým, že sa rozhodli byť zodpovední napriek výhradám a skutočnosti, že minister Matovič odmietol prísť na klub SaS.

Všetci chcú Pellegriniho jamky v lícach

"Závisť je tam úprimná," poznamenal predseda parlamentu, ktorý na aktuálnej schôdzi srší humorom. Poznamenal, že ak by mal aj on Pellegriniho jamky, mal by viac voličov. Reagoval tak na výrok poslanca Suju, ktorý poznamenal, že Matovič spomenul Pellegriniho jamky v lícach 20 krát počas svojho príhovoru v Národnej rade. 

"Ďakujem vám vaša excelencia za vaše prínosné faktické poznámky," reagoval predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) na margo reakcií poslancov ako Dušan Jarjabek (Smer-SD) v pléne. Poslanci reagovali na výstup Ľuboša Blahu. Ten uviedol, že rozhodnutím súdu sa mu musí Igor Matovič ospravedlniť za výrok o mydlení barana. Urobiť by tak mal na aktuálnej schôdzi.

Na Igora Matoviča reagovala aj exministerka vnútra a nezaradená poslankyňa Denisa Saková. Spomenula prvú aj druhúvládu Igora Matoviča. "V tej druhej je ako miister financií," poznamenala s tým, že málo kto vzbudzoval takú nedôveru. Zopakovala, že jeho popularita dosiahla historické minimum. Uviedla, že za rok a štvrť Igor Matovič ukázal, akým spôsobom si predstavuje vládnutie. Vecnosť jej prejavu ocenil predseda Hlas-SD Peter Pellegrini. 

Sakovej sa poďakoval aj poslanec Miroslav Suja (ĽSNS). Matovič podľa neho zbiera na každého kompromateriály. "Vždy taký bol a v tomto sa nezmení," poznamenal na margo expremiéra. 

"Hráte sa na úzkostlivého chlapca," ozvalo sa z pléna Národnej rady. Erik Tomáš označil Igora Matoviča za svetový unikát, pretože nikto nemá ministra financií, ktorý by bol usvedčeným daňovým podvodníkom. "S ochrankou sa dá skryť, ale nedá sa skryť pred tými ľuďmi keď medzi nich vyjdete," ozvali sa kritické hlasy z extrémistickej opozície. 

Výstup Igora Matoviča

Minsiter financií dal kompliment Robertovi Fico. "Máte sa čo učiť, keď sa sem postaví on, vždy to má grády a ide z hlavy," povedal smerom k Pellegrinimu, ktorý má mať podľa Matoviča prezývku slečinka. Matovič pôsobí pomerne pokojne a tvríd, že v prípade Pellegriniho vyhráva forma nad obsahom. 

"Peter Pellegrini, aby sme videli kto je mojim sudcom. Vyriekol to človek, ktorý bez hanby kryl špeciálneho prokurátora, ktorý slúžil mafii," poznamenal s tým, že rovnako kryl expredseda vlády aj generálneho prokurátora. Predmetom korupcie malo byť podľa Matoviča aj chirurgické zväčšenie poprsia. Opozícia sa podľa expremiéra Matoviča zavzdušňuje a vadí je, že proti nej svedčí ďalší človek. 

Minister tvrdí, že opozícii ide len o fallos. "Kto nekradne, okráda vlastnú rodinu," poznamenal hanlivo smerom k opozičným poslancom a nazval ich pijavicami. "Nejde len o majetky, ale aj o pobyt na slobode," poznamenal s tým, že títo ľudia majú nafutrované účty. Pellegriniho prirovnal k oblbovačom starších dám, rovnakému, ako sú tí, kvôli ktorým pozerajú telenovely z Turecka. 

Prvým rečníkom je Gyorgy Gyimesi (OĽaNO)

Poslanec vyrátal všetk yprešľapy opozície, ako aj to, že brojí proti očkovaniu, ale zároveň mala celú dobu pandémie problém dodržiavať opatrenia. 

Slovo Jaroslava Naďa

​Správu vlády SR prednáša minister obrany Jaroslav Naď, ktorý sa vyjadril, že ak by opozícia včera vydržala v pléne, prečítal by uznesenie vlády premiér osobne, ktorý je dnes na pracovnej ceste v Poľsku.

V momente, kedy sa Jaroslav Naď vyjadril o bývalej vláde ako o zločineckej skupine, ozval sa z pléna osamelý, ale bujarý potlesk. Naď tvrdí, že predchádzajúca vláda odovzdala krajinu zdecimovanú a s vysokým dlhom. Opozícia podľa neho prispievala k napätiu aj tým, že nedodržiavala nariadenia.

"Denne zomieralo na covid 100 ľudí," poznamenal, že prieskum vtedy nebol názorom Igora Matoviča, ale prácou renomovanej agentúry. 

Za výbory podáva správu spravodajca Gyorgy Gyimesi (OĽaNO). Výbory odvolanie ministra financií nepodporili.

SITA

Predkladateľ Peter Pellegrini

Úvodné slovo má Peter Pellegrini (Hlas-SD) ako predkladateľ návrhu na odvolanie. Spomenul, že Igor Matovič po sebe necháva spúšť a zároveň delí svet len na dve skupiny - tých, čo sú s ním a tých, čo sú proti nemu. 

Peter Pellegrini sa v príhovore nevyhol plošnému testovaniu, ani vakcíne Sputnik. "Ak by patrila hmotná zodpovednosť, dnes by sa Igor Matovič pravdepodobne nedoplatil, alebo skončil v base," argumentoval s tým, že oficiálne je Igor Matovič bezdomovec, ktorý nič nevlastní. 

Peter Pellegrini tvrdí, že Igor Matovič je hanbou, ktorá dopáda na každého občana. Vymenoval všetky Matovičove kauzy ako one time, next time a to ako v zahraničí zaútočil na slovenské inštitúcie. "Nie je skupina s ktorou by Igor Matovič nebol v konflikte," poznamenal expremiér Pellegrini. Vláda podľa opozičného lídra zlyhala na plnej čiare. Snahu o očistu štátu označil ako "údajnú". 

Pellegrini tvrdí, že zo štátnej správy odchádzajú profesionáli. Z pléna začal vykrikovať poslanec Jozef Pročko (OĽaNO) a na jeho správanie ho upozornil predseda NR SR Kollár. "Už som čakal kedy to príde," poznamenal sucho Pellgrini, ktorý svoj výstup adresuje priamo poslancovi. "Vy tu vládnete rok a štvrť a obhájte sa, prečo to robíte tak, ako to robíte," spomenul Pellegrini. 

Mimoriadnu schôdzu sa podarilo otvoriť

Začala sa 34. mimoriadna schôdza Národnej rady. Vedie ju predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Poslanci sa budú prezentovať.

Koaličné nálady

Pozvali ministra Matoviča na klub, ale neprišiel. Koaličná SaS sa včera večer dlho radila o tom, aké stanovisku zaujme k odvolávaniu ministra financií. Schôdzu sa však nepodarilo otvoriť kvôli tomu, že naťahovanie prestalo baviť opozíciu. Tá sa rozhodla plénum opustiť a vrátiť sa doň až dnes.

K téme sa vyjadril aj minister hospodárastva za SaS Richard Sulík, pravdou však je, že hlasovanie liberálov je zatiaľ stále otvorené. Podľa našich informácií však chce klub hlasovať jednotne a zaujať kolektívny postoj. Pravdou je, že včera si na klub pozvali aj ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ale neprišiel. 

Čo k téme poznamenal Líder SaS? Dozviete sa vo videu:

​Témou už od včera je aj to, že frakcia Márie Kolíkovej zo strany Za ľudí sa zrejme zdrží. Malo by ísť o päť poslancov. Ani tí však ešte nie sú rozhodnutí na 100 %. Jednotne by malo hlasovať aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára. 

Neza radený poslanec Erik Tomáš zo strany Hlas-SD tvrdí, že k odvolávaniu Igora Matoviča ich primäli ďalšie prešľapy. S odvolávaním celej vlády sa strana rozhodla počkať na rozhodnutie Ústavného súdu. Ponáhľal sa včera Hlas-SD na oslavu menín?

Súvisiace články

Najčítanejšie