Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Exministri Mihál a Radičová reagujú: Krajniakova dôchodková reforma prináša viac problémov než riešení
Zdielať na

Exministri Mihál a Radičová reagujú: Krajniakova dôchodková reforma prináša viac problémov než riešení

BRATISLAVA / Rodičovský bonus, ale aj idea, že do penzie môže ísť každý kto odpracuje 40 rokov. Podľa odborníkov na dôchodkový systém Ivety Radičovej, ale aj Jozefa Mihála je návrh dôchodkovej reformy nešťastný. Reforma, ktorá je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, teda nepresvedčila ani exministerku ani exministra práce. V čom vidia jej nedostatky?

Expremiérka a exministerka práce Radičová má závažné výhrady

Ivete Radičovej, ktorá pôsobila ako ministerka práce sociálnych vecí a rodiny po ministrovi Ľudovítovi Kaníkovi sa nepozdáva systém virtuálnych účtov, ktorý má isté výhody, ale oveľa viac nevýhod. Expremiérka a exministerka práce upozornila, že  dôchodky v poistnom systéme sa tvoria tromi spôsobmi, ktoré v čistej podobe neexistujú. 

"Prvý je dávkovo orientovaný systém. To znamená, že nastavenie sa odvíja od miery náhrady v závere," uviedla Iveta Radičová pre Noviny PLUS s tým, že to je systém, ktorý my využívame v prvom pilieri, známy ako Pay-as-you-go. "Potom sú príspevkovo orientované systémy a to znamená, že sa vám výška dôchodku odvíja od toho, koľko do systému prispievate," zdôraznila Radičová s tým, že takýmto spôsobom je nastavený druhý pilier. Tretí systém tvoria individuálne virtuálne účty, ktoré sú simuláciou príspevkového dôchodkového systému. "Istú podobu tohto systému majú vo Švédsku, alebo v Poľsku, ale nie v čistej podobe," vysvetlila exministerka. 

​Podľa Radičovej by sa pod Krajniakovou reformou, náš systém transformoval na istú podobu aj systém virtuálnych účtov, čo expremiérka považuje za zásadnú zmenu. "Tento systém, tak ako každý má svoje výhody, ale aj nevýhody. Zásadná nevýhoda je tá, že v konečnom dôsledku a to bez ohľadu na to, či tam rodičovský príspevok dáte, alebo nie, znižuje mieru náhrady," poznamenala s tým, že práve s týmto systémom sa politici veľmi radi hrajú, lebo zdôvodňuje automatické znižovanie náhrady. "V závere povedia, že bohužiaľ na účte máte toľko a toľko a ten dôchodok teda bude nižší,“ podľa Radičovej sa práve preto riešia finančné stabilizátory a kofinancovanie. "Ide o to, aby na konci dňa nedošlo k prepadu náhrady v týchto systémoch," dodala exministerka a expremiérka Iveta Radičová. 

Podstata podľa exministerky tkvie v tom, že rozhodujúce sú tri parametre: suma starobného dôchodku je súčin počtu rokov dôchodkového poistenia, aktuálnej dôchodkovej hodnoty a priemerného osobného mzdového bodu.

"Bez zložitého vysvetľovania, rozdiel medzi dôchodkami bezdetných a detných žien sa dá cez jediný parameter a to priemerný osobný mzdový bod. V prípade  rozdielneho veku odchodu do dôchodku detných a bezdetných žien sa výška starobných dôchodkov bude líšiť, rovnako ako rok odchodu do dôchodku a teda aj rozdiel aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

Tento problém podľa exministerky rodičovský bonus nerieši, ale vyriešil by ho prístup, kedy by sa k ženám na materskej dovolenke pristupovalo, ako keby boli v práci. Možné by bolo aj to, aby sa im roky na materskej dovolenke priemerovali tak, ako tie odpracované. Zároveň by sa im mohol dôchodkový príspevok odvíjať od priemernej mzdy a nie len od určitého percenta z nej. Zvýšenie osobného mzdového bodu za obdobie materskej dovolenky je spravodlivým zvýšením dôchodku detných žien bez diskriminácie bezdetných. "Najviac by profitovali nízkopríjmové poistenkyne - starostlivosť o deti by z hľadiska dôchodkového systému bola ohodnotená ako zamestnanie za priemernú mzdu. A to je fér.  Pripomínam, že štát platí na dôchodkové poistenie rodičov starajúcich sa o deti len od roku 2004 - aj tu je problém," doplnila exministerka. 

​Spokojný nie je ani exminister Mihál

Na tieto skutočnosti upozornil aj ďalší exminister práce Jozef Mihál (SaS). Ten vidí problém aj v tom, že by ho zaujímalo ako chce Krajniakovo ministerstvo vyňať dobu štúdia. "Doba štúdia nie je dobou poistenia už od roku 2004," zdôraznil Mihál. "Ak by chcel niekto uprieť poistné do roku 2003, išlo by o retroaktivitu," poznamenal s tým, že by to bolo pomerne nešťastné riešenie. 

Zároveň vidí Mihál problém aj v rodičovskom bonuse. "Rodičia z chudobnejších regiónov budú tlačiť svoje deti, aby išli pracovať na západ, pretože tam je priemerná mzda vyššia, než je 1 133 eur," upozornil exminister za SaS Mihál s tým, že takéto rozhodnutie je v rozpore s rozvojom regiónov. 

​Zároveň exminister pre Noviny PLUS potvrdil, že rodičovský bonus považuje za diskriminačný, nakoľko rodičia, ktorí o dieťa prišli ho nemôžu získať. "Nárok by mali len rodiča, ktorých dieťa prispieva do systému. Takže aj keď matka dieťa vychovávala, nemala príjmy a bude mať aj nižší osobný mzdový bod, tak naňho nebude mať nárok," uviedol Jozef Mihál.

Preto by aj exminister Mihál navrhoval oceniť matky tým, že by sa im dôchodok priemeroval tak, ako do roku 2004. Rodičovský bonus preto považuje za najslabšie miesto rodičovskej reformy. "Ste mladá žena, ktorá chce mať deti, vidíte v zákone rodičovský bonus, ktorý vás odmení, tak otehotniete a budete mať detí viac, ale napríklad sa vám dieťa narodí zdravotne postihnuté, alebo zomrie pri tragickej nehode, tak vaša rodičovská námaha vyjde navnivoč," povedal s tým, že logickejšie by bolo ak by rodičia na materskej dovolenke dostávali odmenu za to, že majú deti. "Spravodlivý by bol vyšší mzdový bod za roky na materskej dovolenke, keď ste sa venovali výchove detí," uzavrel Mihál pre Noviny PLUS TV JOJ. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie