Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
NAKA naďalej pátra po bývalom riadiacom policajtovi z protizločineckej jednotky
Zdielať na

NAKA naďalej pátra po bývalom riadiacom policajtovi z protizločineckej jednotky

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra naďalej pátra po bývalom riadiacom policajtovi z protizločineckej jednotky Jánovi Káľavskom. Ide o policajta, ktorý mal údajne pod kontrolou svedka Petra Petrova ako svojho informátora, ktorého vyšetrovatelia inšpekcie obvinili z manipulovania svedeckých výpovedí. Podľa zistení televízie JOJ tento policajt od svojho informátora získaval okrem informácií aj benefity, ktoré s policajnou prácou vôbec nesúvisia. Kaľavský je dnes obvinený, no zároveň je kľúčovým svedkom proti štyrom trestne stíhaným vyšetrovateľom NAKA.

Osobu podnikateľa Petra Petrov už verejnosť začína spoznávať čoraz viac. Práve pre prebiehajúce rozbroje medzi policajtmi NAKA a vyšetrovateľmi Úradu inšpekčnej služby. "Nenavádzal som žiadnych svedkov," povedal Petrov. 

Tento podnikateľ je ale zaujímavý nielen svojimi prepojeniami na prostredie polície a tajnej služby. Aj tým, ako z jeho podnikania niektorí policajti mali slušne profitovali. Ktorí, to už verejne aj Petrov povedal. Pred pár dňami, keď ho vyšetrovatelia Inšpekcie predvádzali na výsluchu ako jedného z obvinených v prípade manipulovania svedkov dôležitých vo vyšetrovaní NAKA. "Nahováral ma na to Káľavský," uviedol Petrov. 

O kom teda obvinený podnikateľ inšpekciou hovorí? O Jánovi Kaľavskom, ktorý bol donedávna v najbližšom kruhu dnes tiež podozrivých štyroch vyšetrovateľov NAKA, ktorí dlhodobo stíhajú obvinených top funkcionárov polície či funkcionárov tajnej služby. Petrov je ich svedok a bol Kalavského informátorom. 

Podľa informácií TV JOJ mal Kaľavský od svojho kľúčového informátora údajne aj iné výhody. Podľa overiteľných dokumentov s ktorými zrejme už druhé strana vyšetrovania disponuje, Káľavský si od podnikateľa Petrova nechával preplácať drahé faktúry. Napríklad za nákup okien na chalupu alebo mu mal poskytnúť peniaze na nákup auta, či povinné zmluvné poistenie. Káľavského advokátka pre TV JOJ uviedla, že jej klient už pre podozrenie z korupcie stíhaný je, no vymenované benefity, ktoré mal mať od informátora Petrova, podľa nej trestným činom nie sú. "Neboli to dary, pretože on podrobne uvádzal skutočnosti kedy k jednotlivým veciam došlo. Momentálne nie je možné vyjadriť sa konkrétne, všetko bude uvedené v odôvodnení," povedala Káľavského advokátka Eva Mišíková. 

Faktom je, že Ján Káľavský sa od obvinenia aktuálne stále ukrýva pred orgánmi vyšetrovania. S tými komunikuje len jeho advokátka. Tá tvrdí, že NAKA má v osobe podnikateľa úzko prepojeného práve na Kaľavského účelového svedka. "On je jediný svedok a k tomu ej pripravené odôvodnenie," uviedla Mišíková. 

Petrov zrejme ale dokáže podložiť svoje tvrdenia aj dôkazmi, ktoré môžu preukazovať, že za jeho peniaze mohli dostávať drahé veci aj iní funkcionári bezpečnostných zložiek, než len Káľavskému. Toho pre získanie stanoviska k uvedeným skutočnostiam nebolo možné ani dnes zastihnúť ani na jeho mobilnom telefóne. Po Káľavskom pátra polícia. On sa už verejne vyjadril, že vie po francúzsky a po odchode z polície sa vo svete nestratí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie