Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Epidemiologička Krištúfková: Nemocnice sú plné a stále nie sme na vrchole tretej vlny
Zdielať na

Epidemiologička Krištúfková: Nemocnice sú plné a stále nie sme na vrchole tretej vlny

BRATISLAVA / Dnes rokuje konzílium odborníkov, budú sa meniť opatrenia a pravdepodobne budú prísnejšie. K zvyšovaniu čísiel prispieva výrazne nízka zaočkovanosť, nižšiu zaočkovanosť majú už len Rumunsko a Bulharsko. V rozhovore s epidemiologičkou a prezidentkou Slovenskej epidemiologickej a vakcionologickej spoločnosti Zuzanou Krištúfkovou sa dozviete, prečo a pre koho je tretia dávka vakcíny dôležitá.

Pribúdajú pozitívni, pribúdajú obete, pribúdajú pacienti v nemocniciach. Odborníci stále opakujú, že jedinou cestou je očkovanie. Aktuálne sa hovorí o tretej dávke. Kto by ju mal dostať, kedy a najmä prečo, na to nám odpovie epidemiologička a prezidentka Slovenskej Epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti  Prof. MUDr. Zuzana Krištúfková PhD.

Čím je spôsobený nárast čísiel?

My sme takí optimisti neboli. Varovali sme, že to môže byť také silné ako druhá vlna. Je to spôsobené najmä nízkou zaočkovanosťou, nižšia zaočkovanosť je už len v Rumunsku a v Bulharsku zo štátov EÚ. Kompletne oboma dávkami chránených máme 45% obyvateľov. V skupine rizikových pacientov 55 ročných a viac, ktorí nám plnia nemocnice a zomierajú, tak tam je stále okolo 800 000 stále nezaočkovaných. To je jeden dôvod, ďalší dôvod je, že tu máme veľmi infekčný variant Delta, dokonca už máme aj Delta plus, tento variant je ešte infekčnejší ako Delta variant a je to samozrejme neochota dodržiavať pravidlá.

Dnes rokuje konzílium odborníkov, aké opatrenia máme očakávať?

Áno, dnes od rána rokujeme. Máme také dve línie. Stále si myslím, že má význam zvyšovať zaočkovanosť a chceme, aby sa aktivizovali najmä regionálne aktivity, starostovia, politici, ale aj mimovládne organizácie, cirkevné organizácie, aby sme naozaj zvýšili zaočkovanosť a predišli ešte ďalšej vlne, lebo nás môže čakať aj štvrtá vlna. To nám nezníži tú krivku hneď. Chceme predostrieť vláde opatrenia, ktoré by sa mali prijať na to, aby sme situáciu riešili ihneď, považujeme ju za alarmujúcu.

Dajú sa očakávať zásadné opatrenia?

Áno, máme tam určité zásadné opatrenia, ktoré chceme predložiť vláde, aby sa nimi seriózne zaoberala.

Ako je to s treťou dávkou očkovania?

Riziko nakaziť sa Deltou je pre zaočkovaných oveľa nižšie ako pre nezaočkovaných. A aj keď sa očkovaní nakazia, tak ochorenia prebiehajú väčšinou oveľa miernejšie. Ak sa dostane do nemocnice, sú to väčšinou ľudia, ktorí majú veľa ďalších iných chorôb, sú oveľa starší, ako máme hospitalizovaných neočkovaných pacientov. Takže dôvod na tretiu dávku určite je, lebo sa zistilo, že po šiestich mesiacoch klesá hladina protilátok a odporúčam, aby si ju dali najmä ľudia, ktorí majú oslabenú imunitu, to sú ľudia na liečbe nádorových ochorení alebo transplantácii orgánov, kmeňových buniek, ktorí napríklad užívajú lieky na potlačenie imunity, tak tí by mali ísť ako prví a potom aj ďalší, starší ako 55 rokov, alebo ľudia s chronickými ochoreniami. Každý, kto si chce posilniť imunitu a chce sa chrániť pred ochorením.

Prečo sa Únia nevie zhodnúť na tom, aby platili všade rovnaké pravidlá očkovania?

Neviem vám povedať, to je na tých vyšších orgánoch. My vychádzame z medicíny a z dôkazov zo štúdií, ktoré sú dostupné. Snažíme sa postupovať aj v súlade s odporúčaniami Európskeho centra pre kontrolu chorôb.

Aj zaočkovaní ľudia majú dodržiavať všetky epidemiologické pravidlá?

Určite áno. Zisťujeme, že aj tí, ktorí boli očkovaní veľmi záleží od infekčnej dávky a ako dlho a intenzívne boli s niekým infikovaným v kontakte. Preto sa odporúča aj očkovaným, aby naďalej nosili rúška, alebo respirátory, aby sa vyhýbali neznámym sociálnym kontaktom, ktoré by mohli byť nakazené. Dnes si každý musí uvedomiť, že keď nebol očkovaný, alebo neprekonal Covid, tak sa Deltou nakazí. A potom bude záležať len od jeho organizmu ako sa s tým vírusom vysporiada. Najmä v okresoch, kde je nízka zaočkovanosť je vysoké  riziko, že stretnete niekoho nakazeného, preto odporúčame dodržiavať opatrenia aj naďalej.

V ktorom štádiu tretej vlny sme teraz?

Žiaľ nie sme ešte na vrchole tretej vlny a predpoklad ako sa to bude vyvíjať je veľmi nepriaznivý. Máme obavy, že prídeme tam, kde sme boli v druhej vlne.

Vysoké počty nakazených sa prenesú aj do nemocníc?

Do nemocníc sa to už prenieslo, nemocnice už sú plné. Z najviac postihnutých okresov vozia pacientov do iných nemocníc. Na pokraji vyčerpania sú zdravotníci ale aj zamestnanci Úradu verejného zdravotníctva. Situácia je naozaj veľmi vážna.

Najčítanejšie