Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Interrupčný zákon Anny Záborskej dostal v Národnej rade červenú. Reformu nemocníc poslanci poslali do druhého čítania
Zdielať na

Interrupčný zákon Anny Záborskej dostal v Národnej rade červenú. Reformu nemocníc poslanci poslali do druhého čítania

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady zahlasovali nielen o reprodukčných právach žien, ale aj o reforme nemocníc. Poslanci neschválili interrupčný zákon z dielne Anny Záborskej. Za bolo 67 a proti 38 poslancov zo 134 a 28 poslancov sa zdržalo. Poslanci schválili aj prerokovanie reformy nemocníc.  Zo 145 poslncov bolo za 76 a proti 68 poslancov. Nehlasoval jeden poslanec. 

Poslanci rozhodli o vládnom návrhu zákona o protipandemických opatreniach v súvislosti s ochorením COVID-19. V skrátenom legislatívnom konaní ho posunuli do druhého čítania a to ešte o 15:47. Zákon zrejme definitívne schvália už v piatok 12. novembra. 

„V pondelok môže teoreticky zasadnúť vláda a na základe odporúčania ministra zdravotníctva určiť podmienky, na základe ktorých sa stanovia podmienky pre vstup na pracovisko a bude sa musieť nimi riadiť či už zamestnávateľ alebo zamestnanec,“ povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Dostane Záborskej zákon zelenú, alebo ho poslanci zmietnu zo stola?

Poslanci hlasujú aj o návrhu zákona o pomoci tehotným ženám, ktorý predložila poslankyňa Anna Záborská (klub OĽaNO). Prijatie zákona je neisté. Rozdeľuje konzervatívnu a liberálnu časť vládnej koalície. Kým jedna tvrdí, že zákon má sociálnymi opatreniami pomôcť tehotným ženám, aby interrupciu nepodstúpili, druhá časť oponuje, že sťažuje prístup k umelému prerušeniu tehotenstva. K zákonu podala päť pozmeňujúcich návrhov aj samotná predkladateľka Záborská. Ďalších dvanásť návrhov je z dielne predsedníčky zdravotníckeho výboru parlamentu Jany Bittó Cigánikovej (SaS).

Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ sa liberálne krídlo OĽaNO rozhodlo vytiahnuť karty počas hlasovania o pozmeňujúcich návrhoch Jany Bittó Cigánikovej. Takýmto spôsobom by mohli docieliť, že Záborskej zákon parlamentom prejde.

Hlasovanie môžete sledovať tu:

Parlament by mal tiež rozhodnúť v prvom čítaní o vládnom návrhu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu nemocníc. K zákonu má výhrady koaličné hnutie Sme rodina. Boris Kollár sa vyjadril, že prijatie reformy by zapríčinilo aj ďalšie vyľudňovanie regiónov. Najviac sa pritom obáva o severné a východné Slovensko.

Príhovor premiéra

O slovo sa prihlásil aj predseda vlády Eduard Heger, ktorý požiadal predsedu Borisa Kollára o vystúpenie. "Všetci si prajeme, aby sme zdraví, čo najdlhšie ostali," uviedol premiér s tým, že cieľom je najkvalitnejšia zdravotná starostlivosť v každom kúte Slovenska. "Dnes máte pred sebou hlasovanie o najdôležitejšej reforme pre Slovensko," pokračoval ďalej a zdôraznil, že cez leto a na jeseň precestoval Slovensko. "Máte tu zákon, ktorý v prvom čítaní je o myšlienke zákona a reforme. Verím, že aj vy rozumiete, že slovenské zdravotníctvo zreformovať potrebuej. Je to reforma, ktorá sa neudiala 17 rokov," poznamenal Heger s tým, že sa chce vopred poďakovať každému poslancovi, ktorí reformu podporí. Poslanci schválili aj zákon o Najvyššom správnom súde a disciplinárnom súdnom poriadku.

Neprešiel ani jeden pozmeňovací návrh Jany Bittó Cigánikovej (SaS) Anne Záborskej (KÚ) prešli pozmeňovacie návrhy dva. 

Poslanci schválili pozmeňujúci návrh poslanca Andreja Hlinku zo Sme rodina.

Poslanci neschválili interrupčný zákon z dielne Anny Záborskej. Za bolo 67 a proti 38 poslancov zo 134 a 28 poslancov sa zdržalo.

Neschválenie zmien interrupcií by podľa strany HLAS - sociálna demokracia malo byť apelom na vládnu koalíciu, aby prestala vybíjať svoju energiu na témach, ktoré polarizujú a rozdeľujú Slovensko.

Výsledok ocenila strana Hlas-SD

"Ľudia sa dnes boja, ako prežijú ďalšie mesiace pri prudko rastúcich cenách energií a potravín, vysokej inflácii a fatálnym dôsledkom pandémie. Namiesto riešenia týchto kľúčových problémov spoločnosti vládni poslanci opakovane predkladajú zbytočné a nezmyselné zákony, ktoré Slovensko dnes nepotrebuje a na ktorých nepanuje žiadna celospoločenská zhoda. Rekordná nedôvera ľudí vo vládu je potom absolútne oprávnená," povedal líder HLASu Peter Pellegrini.
HLAS zdôrazňuje, že počet interrupcií na Slovensku dlhodobo klesá a slovenská legislatíva v tejto oblasti je dostatočne kvalitná. "Neexistuje žiadna spoločenská objednávka a už vôbec nie zhoda na zmene takejto legislatívy. Jediným dôvodom týchto zmien je pretláčanie svojich úzko ideologických pohľadov tak zo strany odporcov, ako aj zástancov interrupcií. Sme presvedčení, že Slovensko dnes nepotrebuje tieto kultúrne vojny a že vláda má namiesto nich riešiť skutočné problémy svojich občanov," dodal Peter Pellegrini.

Radosť nemá KDH

"Liberálni a progresívni politici uprednostnili spolitizované kroky pred reálnou pomocou cez legislatívnu dohodu. Diskusii chýbala úprimná snaha viesť dialóg a venovať sa navrhnutým riešeniam namiesto propagandy. Presne to by sa nemalo stávať, ak sa v takej citlivej téme, akou je umelé ukončenie tehotenstva, chceme posunúť k odbornej diskusii v prospech pomoci deťom, ženám a rodinám na Slovensku," povedal podpredseda KDH Marián Čaučík. 

Kresťanskí demokrati zdôrazňujú, že ochrana života si zaslúži nielen poslanecký, ale vládny návrh zákona. KDH sa bude naďalej venovať ochrane materstva, rodiny a ľudského života v každej jeho fáze ako jednej zo svojich dlhodobých programových priorít. 
 
KDH tvrdí, že návrh zákona čelil ostrej a neprimeranej kritike progresívcov a liberálov, ponúkol viacero opatrení na pomoc tehotným ženám. Sú nimi napríklad núdzové bývanie pre tehotné ženy v kríze, príspevok pri narodení dieťaťa v plnej výške aj pre štvrté narodené dieťaťa, lepšia informovanosť pri závažnom rozhodovaní o umelom potrate napríklad predĺžením lehoty na rozmyslenie na 72 hodín či kvalitnejšie informácie, ktoré tehotná žena dostane pri žiadosti o umelé ukončenie tehotenstva.
 
“Uvedený zákon je cesta dobrým smerom. Viaceré opatrenia kopírujú aj návrhy KDH, ktoré je vždy na strane materstva a za zlepšenie ochrany pred umelým potratom, ktorý znamená ukončenie ľudského života dieťaťa”, uzavrela členka predsedníctva KDH Martina Holečková s tým, že neschválenie zákona možno považovať za príležitosť ešte lepšie pripraviť pôdu pre jeho schválenie v budúcnosti.

Reforma nemocníc

Poslanci schválili aj prerokovanie reformy nemocníc.  Zo 145 poslancov bolo za 76 a proti 68 poslancov. Nehlasoval jeden poslanec. 

Minister Lengvarský a premiér Heger o reštanrte slovenských nemocníc:

"Rušenie regionálnych nemocníc bez výstavby nových špičkových zariadení nie je podľa strany HLAS - sociálna demokracia žiadnou reformou. Ak okyptená vládna koalícia napokon definitívne pretlačí svoj kontroverzný návrh, výsledkom bude menej dostupná zdravotná starostlivosť pre ľudí v regiónoch," vyjadrila sa opozičná strana Hlas-SD. 
"Reformu nemocníc Slovensko potrebuje, no vládna koalícia ako obyčajne stavia dom od strechy. Plánom mojej vlády bola výstavba a obnova špičkových koncových nemocníc, v ktorých by pacienti sami vyhľadávali ošetrenie pre jeho vysokú kvalitu. Zároveň sa mali dva roky podrobne vyhodnocovať dáta o regionálnych nemocniciach, a nie od zeleného stola v Bratislave rušiť lôžka či celé oddelenia. Vláda pritom otvorene priznáva, že takýto zoznam zrušených oddelení už existuje, no zverejní ho až po budúcoročných komunálnych voľbách. Je to nepoctivá a neférová hra s občanmi, ktorú HLAS v žiadnom prípade nepodporí," uviedol líder HLASu Peter Pellegrini.

Najčítanejšie