Skoro jasno
15°
Bratislava
Ďalšie pochybnosti v kauze poľovníckej chaty. Prokurátor zrušil obvinenie pre tieto dôvody, TV JOJ má k dispozícii uznesenie
Zdielať na

Ďalšie pochybnosti v kauze poľovníckej chaty. Prokurátor zrušil obvinenie pre tieto dôvody, TV JOJ má k dispozícii uznesenie

NITRA / Televízia JOJ disponuje uznesením, na základe ktorého bolo zrušené trestné stíhanie vo veci pytliactva. Práve pre pytliactvo odpočúvali chatu v Čifároch. kde vznikli zábery, na ktorých je Robert Fico, Robert Kaliňák aj s Miroslavom Bödörom.

Z anonymizovaného uznesenia, ktoré má televízia JOJ k dispozícii vyplýva, že jeden z podozrivých má povolenie na lov v danom revíri, druhý podozrivý v označenom revíri nelovil. Prokurátor v uznesení uviedol, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo zmätočne napísané. 

"Krajský prokurátor pri preskúmaní predmetnej trestnej veci a vydaní zrušujúceho uznesenia vychádzal výlučne z obsahu vyšetrovacieho spisu a následne rozhodol v súlade so zákonom, bez ohľadu na osoby, ktorých komunikácia na poľovníckej chate bola v posledných dňoch medializovaná," uvádza sa v stanovisku krajskej prokuratúry v Nitre. 

Krajský prokurátor považuje trestné stíhanie za nedôvodné z viacerých dôvodov. Jedným z nich je to, že za celý čas vyšetrovania tohto prípadu nikto nevypočul za takmer desať mesiacov poľovného hospodára napriek tomu, že "neznámym páchateľom vystupujúcim v tejto trestnej veci kládol za vinu, že uloženie zveri neoznámili príslušnému poľovnému hospodárovi. V doterajšom trestnom stíhaní nevypočul ani samotného užívateľa poľovného revíru, ktorým myl byť XXX (vyčiernená plocha v uznesení, pozn.red) resp. poľovnícka spoločnosť, ktorej bol štatutárnym zástupcom," píše sa v uznesení. 

Ďalším dôvodom je, že jeden z podozrivých sa v roku 2021 vôbec nezúčastnil na žiadnej poľovačke. A ďalší podozrivý mal povolenie na lov v revíri Veľký Ďúr (okres Levice).

Prokurátor zrušil uznesenie vyšetrovateľa o začatí trestného stíhania pre jeho nezákonnosť 18. novembra 2021. Chatu podľa dostupných informácií monitorovali niekoľko mesiacov. Povolenie na nakrúcanie na poľovníckej chate vydal súd v Nitre. 

Monitorovanie chaty ale zaznamenalo stretávanie sa Roberta Fica a Roberta Kaliňáka s oligarchom Miroslavom Bödörom, trestným právnikom Marekom Parom, či právnikom Pavlom Gašparom, synom bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. 

"Bolo to na politickú objednávku cieľom bolo vymyslieť hlúpy príbeh, ktorou koncovkou bolo poškodiť Smeru a Ficovi," vyjadril sa predseda strany SMER- SD Róbert Fico. Dvaja muži podozriví z pytliactva mali loviť v tomto poľovnom revíri kúsok za dedinou Čifáre. Podľa informácií TV JOJ jedným z mužov bol človek blízky podnikateľovi Miroslavovi Bödörovi. Podľa nitrianskej prokuratúry jeden lovil legálne a druhý tam nepoľoval.

Podozrenie z pytliactva prinieslo zábery, ktoré obleteli celé Slovensko

Na skromnej chate sa stretávali Róbert Fico, exminister Kaliňák, advokát Para a syn policajného prezidenta Tibora Gašpara, či im spriaznený podnikateľ Miroslav Bödör. Na uniknutých videozáznamoch hovoria o aktuálny témach vrátane stratégie, ako zabrániť potrestaniu im blízkych ľudí. Už pred týždňom TV JOJ priniesla informácie o tom, že nahrávky, ktoré mali byť určené výhradne dozorovému prokurátorovi doposiaľ doručené neboli. Namiesto toho skončili v spise Očistec. Aktuálne informácie o tom, že pôvodné pytliactvo bolo nezákonné posilňujú spory o legálnosti tajných nahrávok. Je teda otázne či budú môcť byť ďalej použiteľné.

Súvisiace články

Najčítanejšie