Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Igor Rataj z TMR: Lyžovanie pri dodržaní pravidiel je malý zdroj nákazy. Verím, že budeme lyžovať
Zdielať na

Igor Rataj z TMR: Lyžovanie pri dodržaní pravidiel je malý zdroj nákazy. Verím, že budeme lyžovať

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Lyžiari už netrpezlivo sledujú predpovede počasia a kamery v lyžiarskych strediskách. Čo bude s tohtoročnou lyžiarskou sezónou je stále otázne. Viac nám možno povie Igor Rataj z predseda predstavenstva a CEO Tatry Mountain Resorts.

Ako to vyzerá momentálne, sneží, mrzne, tak ako má byť v lyžiarskych strediskách?

Nasnežilo nielen na Donovaloch, ale aj na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách, v Jasnej. Nejaká základná vrstva nám padla.

Takže tie podmienky vyzerajú dobre?

Snehové vyzerajú dobre, nie ako tie zdravotné...

Mali ste naplánované otváranie stredísk?

Bolo naplánované, ale toto je asi pasé, tieto dátumy sa budú posúvať vzhľadom na prebiehajúci lockdown, v ktorom nám nebolo umožnené otvoriť strediská na rozdiel napríklad od Rakúska, ktorí majú lockdown, ale lyžujú. U nás sa zatiaľ nelyžuje. Čakáme len na to, kým tieto pravidlá pominú. Zatiaľ sa tie okresy, Mikuláš a Poprad pomaly dostávali do tej lepšej farby v semafore, takže by tam malo byť uvoľnené to lyžovanie. Pevne verím, že keď sa dostaneme do takého normálnejšieho režimu, tak sa lyžovať bude.

Myslíte si, že sa podarí spustiť lyžiarsku sezónu ešte tento rok?

Ja som o tom úplne absolútne presvedčený a myslím si, že by bolo veľmi nerozumné to nepustiť tento rok, lebo nálada je dosť napätá. Osobne si myslím, že lyžovanie, pri dodržaní niektorých pravidiel ako sú respirátory v lanovkách, rozostupy, bez bufetov, je naozaj veľmi malým zdrojom nákazy. Zrejme to dokazuje aj to, že v Rakúsku to pustili počas lockdownu. Preto ja pevne verím a na 99% som presvedčený, že lyžovať sa na Vianoce bude.

Minulý rok bola sezóna značne okresaná, keby to tento rok takto pokračovalo, čo by to znamenalo pre lyžiarske strediská?

Popravde, pre mnohé asi krach a koniec tohto biznisu, čo by bola škoda, lebo základňa lyžiarov na Slovensku je. Nemôžeme všetci tlieskať Petre Vlhovej, keď vyhráva niekde sa lyžovať musí naučiť. Bol by tu samozrejme odliv do Rakúska a bola by to obrovská škoda aj pre národné hospodárstvo, viem koľko my sme na DPH doniesli štátu. Verím, že k tomuto asi nedôjde, lebo to už by tu nebol pokoj.

Museli ste kvôli vlaňajšku robiť nejaké personálne zmeny?

V minulom roku sme urobili masívnejšie prepúšťanie, oklieštili sme to, tohto roku sa v tom pokračovalo. Jednoducho pripravujeme sa na taký chudobný režim, aj čo sa týka personálneho obsadenia, a vôbec toho fungovania ako prežiť z mála doslova. Toto máme druhý rok a na budúci rok to asi nebude úplne najružovejšie, proste to leto nepominie, takže my sa musíme naučiť žiť s tým ako personálne, tak aj s tým vírusom.

Ak by sa v decembri skončil lockdown, v akých podmienkach by lyžovanie mohlo fungovať?

Vychádzal by som z tých pravidiel, ktoré fungujú v Rakúsku, vo Švajčiarsku, v Poľsku. Aj v Česku sú nastavené pravidlá, len my sme nejakí divní. Tie pravidlá sú jednoduché, rozostupy, prekrytie dýchacích ciest, samozrejme do lanovky s respirátorom, nie s rúškom. Obmedzená kapacita na lanovku. Bez bufetov, bez reštaurácií. Nie nejako masívne a povedzme očkovaní. To sú všetko veci, na ktoré sme štandardne pripravení. Za týchto pravidiel myslím, že to môže fungovať.

Asi by to boli jednodňovky, keďže ubytovanie asi nebude fungovať?

Vznikol ten semafor, ktorý platil doteraz a už zase neplatí. A ten semafor to celkom jasne popisoval a nastavil pravidlá. Dokonca sme sa my ako spoločnosť podieľali na tom, aby sme pomohli ľudí v Mikuláši preočkovať, aby sme sa dostali do lepšej farby, ktorá nám dovolila mať povedzme otvorený aquapark, alebo aj hotel. Takže pokiaľ by sme sa vrátili k tomu semaforu, ktorý bol nastavovaný nie horúcou ihlou, ale dlhodobo, tak môžeme fungovať možno aj s hotelmi. Hlavne, aby sme sa dostali do toho semaforu.

Ak mám kúpený skipas na celú sezónu, čo sa stane ak sezóna nebude?

Tak ako minulý rok, garantujeme vrátenie peňazí. Celkovo boli tie podmienky nastavené. Tohto roku sme urobili jednu medzinárodnú sezónku. Takže pokiaľ by nebodaj na Slovensku boli tie reštrikcie väčšie, tak môže ísť človek do Poľska, alebo do Rakúska do našich stredísk. Ponuku v Rakúsku sme rozšírili ešte aj o nie naše strediská, takže mal by to vedieť vylyžovať. Pokiaľ nie, tak samozrejme, že v tomto budeme veľmi seriózni a vrátime ľuďom peniaze.

Viete kedy by sa dalo ísť lyžovať zo Slovenska do Rakúska, keďže teraz tam môžu lyžovať len Rakúšania?

Karty zamiešal omikron, na to fakt neviem odpovedať. Môže byť, že ten omikron je málo toxický, síce všetkých nakazí, málo usmrtí, takže by sme boli všetci nakazení a konečne by sme boli premorení a možnože by to prešlo rýchlo. Ale nechcem tu byť veštcom.

Aspoň v Poľsku sa dá lyžovať?

V Poľsku sa tvária, že žiaden vírus nie je, respektíve nálada v gastroservise a v hotelových službách je tak intenzívne vypätá, že nikto z vlády si nedovolí urobiť také riešenie ako u nás. Aj by som povedal, že vidlami by ich tí zo Zakopaného vyhnali. Kedysi chodili Poliaci lyžovať k nám, dnes budeme my chodiť lyžovať do Poľska.

Súvisiace články

Najčítanejšie