Jasno
18°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Politológ Lenč o útokoch na prezidentku: Konšpirátori všetkých strán spojte sa
Zdielať na

Politológ Lenč o útokoch na prezidentku: Konšpirátori všetkých strán spojte sa

BRATISLAVA / Na útok zo strany podpredsedu parlamentu za OĽaNO Gábora Grendela reaguje aj politológ Jozef Lenč. Podľa odborníka použil bývalý novinár Grendel konšpiračný manuál z dielne Ľuboša Blahu.

Podpredseda Národnej rady Gábor Grendel sa do prezidentky Zuzana Čaputovej pustil na sociálnej sieti. "Pamätáte si môj nedávny status o zvláštnej zhode náhod, keď v jeden a ten istý deň sa Peter Pellegrini v rádiu zahral na zodpovedného štátnika (vyzval 60+ na očkovanie, dištancoval sa od extrémistov) a prezidentka Zuzana Čaputová zvozila premiéra Eduarda Hegera za manažovanie koaličných vzťahov a pandémie?," napísal v príspevku, ktorý zverejnil ešte v piatok. 
"V príspevku následne poznamenal aj to, že to celé možno vôbec nebola náhoda. Pár dní pred spomínanými udalosťami prezidentku navštívil v jej úrade Peter Pellegrini. Hoci o tom iniciatívne neinformovali, niektoré médiá sa o tom dozvedeli, chceli o stretnutí informovať, ale po zásahu jeho aktérov dostali stopku. Ukážkový príklad cenzúry," pokračoval Grendel ďalej s tým, že zdôraznil dáku univerzálnu cenzuračnú kartu. 
"Čo také strašne tajné spolu riešili Peter Pellegrini so Zuzanou Čaputovou, že sa rozhodli použiť “žolíka” nehodného predstaviteľov slobodného demokratického štátu, nehodného vyznávačov slobody slova, slobody tlače? Ako hovorí klasik: keby dolaďovali svoje najbližšie kroky v prospech opozičného lídra Pellegriniho a v neprospech premiéra Hegera, nevyzeralo by to inak," zakončil svoj príspevok, za ktorý zožal kritiku nielen zo strany odborníkov, ale aj médií. Príspevok Gábora Grendela následne zdieľal aj minister financií a expremiér Igor Matovič s tým, že prezidentka robila presne to isté aj na jar. 
Straníckeho kolegu sa zastal aj poslanec za klub OĽaNO Andrej Stančík, podľa ktorého by situáciu vyriešilo to, ak by prezidentka o stretnutiach s politikmi informovala. "Predsa len, nie je to minister s ktorým rieši exekutívu," uviedol v príbehu na sociálnej sieti s tým, že na stopku pre médiá sa treba opýtať Gábora Grendela, ktorý tvrdil, že má tieto informácie potvrdené z viacerých zdrojov. 

Nahral do karát Smeru, tvrdí politológ Lenč

Podľa politológa leží prezidentka v žalúdku všetkým konšpirátorom - bez rozdielu. "Prezidentka konšpirátorom nedá spávať. Závisť a politická krátkozrakosť ich spája. Gábor Grendel sa v duchu svojho zamestnávateľa, ktorý kontinuálne konšpiruje a plní verejný priestor bizarnými hlúposťami, rozhodol prispieť svojou troškou k konšpiračným útokom voči prezidentke republiky," poznamenal politológ a dodal, že kým Smer-SD šíri neuveriteľne bludy o tom, že prezidentka zmarila referendum, či o tom že je riadená a opásaná americkou vlajkou, americkou ambasádou alebo Sorosom, tak OĽANO-KU-NOVA-ZMENA rozširuje hlúposti o tajných stretnutiach a cenzúre médií.

"Konšpiračný manuál z dielne Ľuboša Blahu, ktorý si osvojili aj v schránkovej firme Igora Matoviča, je ďalším z radu ukážok toho, ako Matovičovi ľudia robia všetko preto, aby Smer-SSD vyhral najbližšie voľby. Vidieť to aj na tom, že Grendelova konšpirácia poslúžila Ficovi ako argument voči prezidentke na ich TK. Konšpirátori sa spájajú," zareagoval politológ. 

Na to, že bojujú proti hoaxom sa iba tvária, poznamenal Štefančík

"Táto vládna družina sa pýši, že bojuje proti hoaxom. Dnešné vládne strany vyčítajú tým opozičným používanie hoaxov, poloprávd, či rovno neprávd, alebo konšpiračných teórií," poznamenal politológ Radoslav Štefančík.

"Ale aby susedia z dediny nič zlé nepovedali, pridal jednu konšpiráciu aj človek z poslaneckého klubu Igora Matoviča, sám podpredseda parlamentu Gábor Grendel. Stretnutie prezidentky so šéfom Hlasu vraj nie je náhoda a jeden z aktérov má údajne takú silu, že dokáže novinárov presvedčiť, aby o danej udalosti neinformovali. Aj na tomto mieste by sme mali siahnuť po starých dobrých slovenských múdrostiach. Ej veru, čo sa babe chcelo, to sa jej aj prisnilo," uviedol politológ pobavene a upozornil, že Grendel si takýmto prístupom ničí svoju dobrú povesť. 

​Podľa Štefančíka sa totiž Gábor Grendel doteraz javil ako ten príčetnejší vo vládnej koalícii. "Lenže politika mení zrejme aj silné nátury. Nám, obyčajným občanom (pozor nie ľuďom zo skratky OĽaNO) neostáva už nič iné, len strihať meter za vládne strany a pomaly odčítavať ich dni v tejto volebnej perióde. Ak však koaličné strany kritizujú Zuzanu Čaputovú, môže hlava štátu pokojne spávať vo svojej prezidentskej posteli. Lebo status Gábora Grendela je práve ten dôkaz, že prezidentka si robí svoju robotu dobre," dodal na záver.

Súvisiace články