Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Týždeň v politike: Pani Záborská by sa mohla začať venovať skutočným problémom, reaguje politológ
Zdielať na

Týždeň v politike: Pani Záborská by sa mohla začať venovať skutočným problémom, reaguje politológ

BRATISLAVA / Uplynulý týždeň priniesol niekoľko významných udalostí, ale aj prekvapení. Neprešla interrupčná legislatíva, ktorú Anna Záborská prezentovala, ako pomoc ženám. Sprísneniu interrupcií chýbal iba jeden hlas. Zároveň sa druhého čítania dočkala reforma ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, ale podarilo sa sprísniť aj covidové opatrenia.

Záborskej svätý boj

Vo štvrtok večer sa hlasvoala o interrupčnom návrhu splnomocnenkyne vlády pre náboženskú slobodu Anny Záborskej. "Iniciatíva pani Záborskej bola opäť neúspešná. Chýbal jeden hlas, takže nemôžeme povedať, že problém sa tým vyriešil," poznamenal politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ.

Dodal, že nemožno vylúčiť, že hlasovanie niektorých poslancov ovplyvnilo aj úmrtie mladej ženy v Poľsku, ktorej umrel plod v tele a keďže lekári včas nezasiahli, stálo ju to život. "Konzervatívnym poslancom nemožno uprieť ich záujem obmedziť interrupcie. Napokon, ide o život nenarodeného človeka. Lenže dnes ľudia umierajú po desiatkach na Covid, počet interrupcií prirodzene klesá aj bez pani Záborskej, možno by nebolo zlé, orientovať svoju pozornosť iným smerom," zdôraznil odborník.

Cieľom by podľa neho malo byť upriamenie spoločnosti na problémy, ktoré túto spoločnosť v aktuálnom období skutočne ťažia. "A určite by nebolo zlé spoliehať sa hlavne na hlasy vládnych poslancov a nepoškuľovať jedným okom aj na extrémistov," dodal na záver. 

Sprísnenie protiepidemických opatrení

Dôležitou udalosťou uplynulého týždňa bolo aj zasadnutie konzília odborníkov, nakoľko pandemické čísla sa zhoršujú a nemocnice sú už teraz preplnené. Aktuálne je na pľúcnej ventilácii až 239 ľudí. "Zasadlo konzílium odborníkov. Odporučili sprísnenie protipandemických opatrení, ale vláda počúva odborníkov len na jedno ucho. Volič je na prvom mieste, čo tam po tom, že niektorí z nich sa ďalších volieb už nedožijú," pounamenal politológ Štefančík kriticky.

"Politici pozerajú na percentá, ľudia sú frustrovaní z covidu, hádžu prirodzene vinu na vládu, navyše opozícia nespí, naopak, hucká ľudí každý deň. Pretože frustrovaný volič, je pre opozíciu vždy dobrý volič. A zatiaľ Zubatá kosí ľudí hlava nehlava," zhodnotil ďalej. 

Reforma v druhom čítaní bez rodiny

Na štvrtkovom hlasovaní poslanci schválili nové covidové opatrenia a schválili aj dôležité dielo ministra Vladimíra Lengvarského. "Reformu zdravotníctva posunuli poslanci do druhého čítania aj bez hlasov poslancov Sme rodiny. Na prvý pohľad by sa zdalo, že vláda by mohla fungovať aj bez Borisa Kollára, opak je však pravdou," upozornil Radoslav Štefančík, ktorý to celé vníma úplne inak, než premiér Eduard Heger.

"Koalícia je tak vnútorne rozdelená, že niekoľko tých hlasov navyše sa určite zíde. Kollárovi však zvyšok koalície vyslal jasný signál, že kľúčové rozhodnutia je možné prijať bez neho. A to je dobrou správou, pretože Slovensko sa môže posunúť niekam dopredu aj v tomto volebnom období. Len to chce disciplinovaných poslancov zvyšku koalície," uzavrel odborník pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie