Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Marian Kotleba sa opäť môže stať poslancom. Odborníci volajú po zmene zákonov
Zdielať na

Marian Kotleba sa opäť môže stať poslancom. Odborníci volajú po zmene zákonov

BRATISLAVA / Marian Kotleba sa opäť môže stať poslancom. Rovnako tak jeho stranu vôbec nemusí čakať zánik. A to aj napriek súdom preukázanému extrémizmu, či ďalším vážnym podozreniam. Na Slovensku totiž platia zákony, podľa ktorých sa mu jeho skutok môže zahladiť a vôbec nemusí stačiť na to, aby súd jeho stranu poslal do zabudnutia. Odborníci volajú po zmene. Vláda ju pripúšťa.

Šeky s číslami vo fašizmus propagujúcom kontexte

Najvyšší súd nateraz svojim právoplatným výrokom ukončil Kotlebovu politickú kariéru. Poslednou kvapkou bolo odovzdávanie šekov so sumou, vytvorenou spojením čísel vo fašizmus propagujúcom kontexte. Nebolo to prvýkrát, čo Kotleba balansoval na hrane zákona. Svoje aktivity často skrýval za symboliku. Často ho bolo vídavať, napríklad, v uniformách používaných príslušníkmi hlinkovej gardy. 

Rozpustiť sa ich snažil aj bývalý generálny prokurátor

Kotlebova popularita rástla, kým sa neocitol v parlamente. No odvtedy iba ako opozičný poslanec. Jeho prejavy propagujúce fašizmus si všimol už predchádzajúci generálny prokurátor. A pokúsil sa Kotlebovcov rozpustiť. Neúspešne. Jedným z argumentov súdu, prečo tak vtedy neurobil bolo, že členovia ich strany neboli pre extrémizmus trestne stíhaní. Čo už ale dnes pravdou nie je. "Prejavy predsedu politickej strany sa jej pričítajú, a teda to jej ide na ťarchu," vysvetlil expert na ústavné právo Vincent Bujňák. To by dnes mohlo pri prípadnom rozpustení Kotlebovcov na súde zafungovať. Je tak iba v rukách generálneho prokurátora, či takýto návrh na súd podá, alebo nie. "Každý jeden moment vyhodnocujeme a skúmame podmienky na to, či sú splnené podmienky na podanie takéhoto návrhu," konštatoval námestník generálneho prokurátora Jozef Sedlák. 

Treba zmenu zákona

Podľa experta na ústavné právo, by tu aj v prípade, ak by tak generálny prokurátor neurobil bola ešte jedna možnosť. Podobná ako u susedov. Museli by sme preto meniť zákon. "V Českej republike takýto návrh na rozpustenie politickej strany podáva vláda. Čiže aj u nás, ak by chcel parlament môže tam doplniť vládu. V takom prípade vláda môže využiť takéto svoje nové návrhové oprávnenie a podať návrh na rozpustenie politickej strany," uviedol Bujňák. "Určite je na mieste aj legitímne otázka, či je tu primeraný počet subjektov, ktoré sú oprávnené vlastne dávať podnety, ktoré s tým súvisia. Určite je na mieste inšpirovať sa aj právnymi úpravami iných štátov," vyjadril sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Ak by sme ostali pri inšpirácii, mohlo by ňou byť aj Nemecko, ktoré vo svojich zákonoch vidí okrem zrušenie strany ešte jednu - akúsi prostrednú možnosť. "Pokiaľ sú tam zaznamenané prvky extrémizmu, napr. neonacizmu, môžu rozhodnúť, že stráca financovanie zo štátneho rozpočtu," vysvetlil expert Bujňák. "Je to aktuálna otázka. Takže tak ako ste to predostreli aj nad tým rozmýšľam. Ale zatiaľ sme sa nad tým v rámci koalície nerozprávali," uzavrela ministerka Kolíková. 

Kotleba môže znovu kandidovať do parlamentu​

Otázkou tiež ostáva ako bude ďalej fungovať Marian Kotleba. V parlamente končí. Pôsobiť ako asistent už po skúsenosti s jeho exstranníkom Mazurekom nemôže. Ak Kotleba počas podmienky nijak neporuší zákon, stále tu existuje možnosť, že v prípade riadneho termínu volieb, bude môcť po odpykaní si jedenapolročnej podmienky, kandidovať do parlamentu opäť. "Potom takéto rozhodnutie súdu má za následok, že sa naňho hľadí ako keby nebol odsúdený. Potom táto pasívna prekážka výkonu volebného práva tam nebude," doplnil Bujňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie