Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
TV JOJ na Ukrajine: V meste Mykolajiv rakety zničili vodojem a obyvatelia zostali bez vody
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: V meste Mykolajiv rakety zničili vodojem a obyvatelia zostali bez vody

MYKOLAJIV / Reportér Rasťo Striško sa aktuálne nachádza v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorá je ostreľovaná ruskými vojskami. Z obcí, v ktorých má ukrajinská armáda svoje obranné pozície, utekajú ľudia ako najrýchlejšie môžu. V polmiliónovom meste Mykolajiv rakety zničili vodojem a obyvatelia zostali bez vody.

​Ruskými raketami zasiahnuté objekty v Mykolajive strážia ukrajinskí vojaci. Ľuďom nosia vodu. V Mykolajive ľudia nemajú vodu už šesť dní, preto ju v cisterne vozí armáda. Pre vodu tak ráno mohla ísť aj 80-ročná Ala. Keď cisterna nebola, vodu jej priniesol syn autom. Nosiť vodu je pre ňu ťažké, ale musí. Jej muž Leonid jej s ňou pomôcť nedokáže. Nemôže chodiť a nerozpráva. Ala hovorí, že vie, že je vojna. "Kým k nám prišla vojna, boli sme úplne normálni ľudia," povedala Ala. 

Pre strach z bombardovania sa jej zhoršil zdravotný stav. Hovorí ako ju ničí neistota a obava, že vojna sa len tak rýchlo neskončí. Ona z mesta odísť nemôže a ani nechce. Jej suseda Elena Rupaiyevna po vodu chodiť nemusí. Doniesli jej ju susedia, keď ráno išli naplniť bandasky do miestneho potoka. Podľa dokladov je Ruska. Narodila sa na Kryme. Obe jej deti sa narodili v Mykolajeve. Ukazuje svoj ruský cestovný pas a tvrdí, že aj ona prežila krásny život. Teraz je vojna a sama nevie či sa dožije jej konca. "Ja som už stará a za byt neplatím. Ale žijú tu takí dobrí ľudia, Rusi aj Ukrajinci," povedala pani Elena. 

Evakuáciu ostreľovaného Mykolajeva armáda zatiaľ nechystá. Inak je tomu v dedinách v neďalekej oblasti na dostrel ruských vojakov. Z Matrosivky už 4 dni ide na koči s manželkou a psom Kolja. Zastaví a hovorí, že v jeho dedine sa zložili ukrajinskí vojaci. Bojí sa, že Rusi zaútočia práve tam, a preto uteká. "Odviezli už aj moju ženu a dcéru. Nie je to veľká dedina," uviedol. Ešte pár dní a budú na Ukrajina moldavskej hranici. Do bezpečia ku svojej rodine. 

Súvisiace články

Najčítanejšie