Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Exkluzívne v Ranných novinách TV JOJ: Prvé výpovede slovenských expertov na Ukrajine
Zdielať na

Exkluzívne v Ranných novinách TV JOJ: Prvé výpovede slovenských expertov na Ukrajine

UKRAJINA / Televízii JOJ sa podarilo získať prvé výpovede členov slovenského tímu expertov, ktorí pomáhajú ukrajinskej prokuratúre dokumentovať dôkazy potrebné pre vyšetrenie vojnových zločinov. O ich misii ale aj o tom, ako sa takíto experti musia aj na mieste, kde pracujú chrániť, sa naša kolegyňa Barbora Jánošová rozprávala na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý na miesto vysielal troch súdnych znalcov.

Spolupracovali aj s francúzskymi jednotkami

Pred Úradom dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou sa stretla redaktorka TV JOJ Barbora Jánošová so zástupcom predsedníčky ÚDZS Michalom Palkovičom. Na Ukrajinu boli vyslaní traja súdni znalci, jeden antropológ a traja kriminalistickí technici pred dvomi týždňami. "Ich pôsobenie bolo na viacerých miestach v rámci kyjevskej oblasti, kde spolupracovali jednak s vyšetrovacími jednotkami Ukrajiny a s francúzskymi jednotkami. Zadokumentovali v podstate miesta činu, ktoré im boli pridelené a ďalej budú vyhodnocovať skutkové stavy," opísal prácu slovenského tímu Palkovič. 

Celá cesta bola utajená

Kvôli bezpečnosti bol celý presun slovenského tímu utajený. "Robili sa všetky opatrenia tak, aby sa zamedzilo identifikácii miesta, kde pôsobia. Mimo toho, že nepoužívajú telefóny zo Slovenska a majú SIM karty miestne, tak sme v podstate celý deň boli v komunikačnom tichu a komunikovali sme len na večer. Aj to len prostredníctvom komunikačných aplikácií," konštatoval zástupca predsedníčky ÚDZS. 

Jeden z členov tímu: Nepoznali sme sa, naučili sme sa spolu kooperovať

Odborníci, ktorí boli vyslaní na Ukrajinu pomôcť, sa nepoznali. Z bezpečnostných dôvodov neuvádzame mená a vo videu neukazujeme tváre členov tímu. "Všetci sme tu dobrovoľne," povedal jeden z nich. Druhý doplnil, že sa učili spolu kooperovať. "Nikto z nás sa predtým nepoznal, naučili sme sa spolu kooperovať".

Letecká bomba vybuchla blízko pri nás

"Našou úlohou je zadokumentovať čo najviac skutkov, zadokumentovať ich tak, aby bolo jasné, kto ich vykonal, a akým spôsobom ich vykonal," vysvetlil jeden z nich. "Jednu budovu zasiahla letecká bomba, ktorá vybuchla relatívne blízko pri nás, tá vojna je reálna," uzavrel člen slovenského tímu na Ukrajine. 

Časť práce odovzdali na mieste ukrajinskej prokuratúre, časť budú dokončovať na Slovensku. Až dnes môžeme s ohľadom na ich bezpečnosť konečne zverejniť ich krátke videovýpovede.

Súvisiace články

Najčítanejšie