Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Výbušný Gyimesiho dúhový návrh: Mal na mysli štátnosť slovenskú, pýta sa Korčok
Zdielať na

Výbušný Gyimesiho dúhový návrh: Mal na mysli štátnosť slovenskú, pýta sa Korčok

BRATISLAVA / Návrh poslanca za OĽaNO Györgya Gyimesiho zakázať dúhové vlajky na úradoch ešte viac vyhrocuje aj tak napätú situáciu v našej koalícii. Kým Igor Matovič ho podporuje, podľa premiéra Eduarda Hegera z rovnakého hnutia to rozhodne nie je v poriadku. Ostro ho kritizujú aj ministri za SaS.

Gyorgy Gyimesi vyvolal rozruch nielen obsahom návrhu, ale aj formou. Podal ho spolu s opozičných poslancom Tarabom, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke Kotlebovej strany. A navyše, o svojom úmysle neinformoval vlastný poslanecký klub. "Budeme mať k tomu klub, a s istotou vám môžem povedať, že sa zariadim," odkázal poslanec Gyimesi. 

"To jeho vysvetlenie, prečo si myslím, že má právo predložiť tento návrh zákona, ja plne akceptujem a súhlasím aj so samotnou ideou toho zákona," vyjadril sa bývalý premiér Igor Matovič. Iný názor má premiér Heger, tiež z OĽaNO. Ten Gyimesiho vyzval, aby návrh stiahol, poslanec však odkázal, že to neurobí. "Nie je to v poriadku, samozrejme, že to nie je v poriadku a podľa toho sa zariadim," povedal premiér Eduard Heger. 

Gyimesi dlhodobo vystupuje ako obdivovateľ Viktora Orbána. Jeho argument, že zákaz dúhových vlajok na vládnych budovách je vlastne ochranou štátnosti, na sociálnej sieti ostro skritizoval náš minister zahraničných vecí. "Len sa teda pýtam, či mal na mysli štátnosť slovenskú? Práve od tohto vládneho poslanca to znie prinajmenšom bizarne, lebo som si za dva roky jeho poslancovania nevšimol, že by sa raz prihlásil za Slovensko," napísal na sociálnej sieti minister zahraničných vecí Ivan Korčok. 

Podľa ministerky spravodlivosti je návrh, o ktorom by mal parlament rokovať už na júnovej schôdzi, dokonca protiústavný. "Vo svojej podstate vyzýva k porušovaniu základných práv a slobôd, vyzýva k neznášanlivosti," konštatovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie