Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Exkluzívne reportér TV JOJ z frontovej línie na Ukrajine: Mesto, v ktorom žijú ľudia s rozdielnymi názormi na ruskú agresiu na Ukrajine
Zdielať na

Exkluzívne reportér TV JOJ z frontovej línie na Ukrajine: Mesto, v ktorom žijú ľudia s rozdielnymi názormi na ruskú agresiu na Ukrajine

BACHMUT / Náš reportér Rasťo Striško stále pracuje na južnej frontovej línii na Donbase. Strávil ďalšiu noc v meste Bachmut, ktoré sa otriasa výstrelmi delostrelectva a výbuchmi rakiet. Tamojší obyvatelia novinárov nevítajú s otvorenou náručou. Niektorí ľudia sú presvedčení, že kam prídu médiá, tam následne dopadnú rakety.

Mesto, v ktorom žijú ľudia s rozdielnymi názormi na ruskú agresiu na Ukrajine, žije vojnou nepretržite. Kto z mesta neutiekol, ten si na výbuchy granátov zvykol.

Na civilné objekty dopadajú rakety, ktoré majú zasiahnuť vojenské ciele. Tie sú umiestnené priamo medzi bytovými blokmi. Mesto je v noci plné vojakov, ktorí pália z ukrytých streleckých pozícií na blízku frontovú líniu. Vladimírov byt zničila raketa. Práve spal, keď na dvore zaznel ohlušujúci výbuch. Kto ju na centrum mesta vystrelil? Ak poviete, že ruskí delostrelci, mnoho ľudí vám za pravdu v meste nedá. Tu totiž majú niektorí svoju pravdu. Aj Vladimír ju má. Keď mu poviem, že sú to ruské rakety, jeho odpoveď je iná.

"Delo je veľmi presné. To vie naozaj zasiahnuť veľmi presne, ale tu je po výbuchu len bordel. A hneď po výbuchu - do piatich minút ste na mieste vy - novinári. Ja viem, kto to robí a možno trochu riskujem, keď vám to hovorím. Ale tu je zadanie - vyvolať v ľuďoch paniku - aby sme utekali a tak. O to tu niekomu ide," tvrdí Vladimír, obyvateľ mesta Bachmut. 

Za cestou od rozbitej bytovky, prestriháva rozkvitnuté ruže pani Oxana. V meste žije celé roky a na rozdiel od Vladimíra vie, že sú to ruskí delostrelci, ktorí neustále pália na civilistov. Dúfa, že Rusom sa mesto nepodarí obsadiť tak ako neďaleký Lisičansk. Pre ňu by život v rodnom meste pod ruským vedením skončil. Tvrdí, že v ona žiadne oslobodzovanie Donbasu ruskou armádou od ukrajinských nacistov nepotrebuje.

"Tu nie sú žiadni nacisti. Tu žijú ľudia, ktorí ľúbia svoju vlasť. Netreba nám Rusko, netreba nám ruské vedenie. My si tu chceme žiť po svojom. S nimi sa ani baviť netreba. Videli sme, čo Rusi urobili v Buči, v Hostomeli. Ja verím, že nás naši vojaci ubránia," povedala Oxana. Oxana si na výbuchy v meste už zvykla. Denne chodí kontrolovať byt svojej priateľky, ktorá z mesta kvôli strachu z rakiet odišla už skôr. Dalšie rakety, ktoré za posledné hodiny dopadli na mesto zranili štyroch ľudí a jedno malé dieťa.

Súvisiace články

Najčítanejšie