Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Obyvatelia obecných nájomných bytov nie sú chránení cenovou reguláciou energií. Hrozí, že sa stanú neplatičmi
Zdielať na

Obyvatelia obecných nájomných bytov nie sú chránení cenovou reguláciou energií. Hrozí, že sa stanú neplatičmi

BRATISLAVA / Desaťtisíce obyvateľov nájomných bytov na Slovensku sa začínajú strachovať o strechu nad hlavou. Keďže nespadajú pod regulované subjekty, ceny energií im o niekoľko mesiacov môžu stúpnuť do rekordných výšok. Samosprávy preto varujú, že bez zmeny legislatívy nám po novom roku hrozí prudký nárast bezdomovcov.

Nájomné byty sú vnímané ako komerčné bývanie a v súčasnosti nespadajú pod ochranu v rámci regulovaných subjektov. Vo vážnych finančných problémoch sa tak môže z ničoho nič ocitnúť až 200-tisíc obyvateľov nájomných bytov. Ceny energií im totiž môžu narásť až o 250 %. "To znamená, že si najskôr vyrobia dlhy, potom ich samospráva bude musieť vysťahovať, mestu alebo obci zostane prázdny byt, na ktorý musí platiť úver, ktorý si požičala," povedal ústredný riaditeľ ZMOS Michal Kaliňák.

Z viacerých nájomníkov by sa tak mohli stať bezdomovci a samosprávy by sa mohli dostať ešte do väčších finančných problémov. "Je to ešte horšie, ako si vieme predstaviť," uviedol Kaliňák.

Strach cítia aj občania Bešeňovej, ktorí sa nasťahovali do nových nájomných bytov. "Uvítali by sme regulované ceny," povedala jedna z obyvateľov. "Staviame nové bytovky ale pri cenách energií je to veľmi náročné," povedal starosta Bešeňovej Martin Baran. 

ZMOS preto vidí jediné riešenie v preradení nájomných bytov medzi regulované subjekty. "ÚRSO nemá v kompetencii schvaľovať legislatívu - to je záležitosť vlády a parlamentu SR, ale úrad sa následne touto legislatívou pri výkone legislatívy riadi," uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Ministerstvo hospodárstva však upozorňuje, že na výpočet regulovanej ceny pre tieto subjekty by sa musela zmeniť aj metodika, čo by pre koncových spotrebiteľov nemuselo byť výhodné. "Preto rezort hospodárstva navrhuje alternatívne a viac adresné riešenie, ktorého súčasťou nebudú zmeny zákona o regulácii v sieťových odvetviach, resp. zákona o energetike," povedala hovorkňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusík. Aké konkrétne to budú sme sa však nateraz nedozvedeli.

Súvisiace články