Jasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
NR SR: Poslanci schválili hypotekárnu pomoc. V pléne ich však bolo len 76
Zdielať na

NR SR: Poslanci schválili hypotekárnu pomoc. V pléne ich však bolo len 76

BRATISLAVA / Poslanci pokračujú v rokovaniach o vládnych opatreniach v skrátenom legislatívnom konaní. Zvýšenie daní nenechalo chladnú opozíciu. Do rozpravy sa prihlásilo 22 rečníkov.

Po hlasovaní poslanci pokračovali v rozprave ku konsolidačnému balíku. O tomto bode programu rokujú poslanci od 9:00 ráno. 

Pomoc s hypotékami schválilo 76 poslancov

Návrh, vďaka ktorému sa budú na hypotéky skladať aj tí, ktorí ich nemajú podporili všetci prítomní poslanci koalície. Opozícia sa neprezentovala. Obdobne dopadol aj zákon o vodách, ktorý podporilo 92 poslancov a teda aj niektorí opoziční. Ide o vládnu novelu vodného zákona. 

Procedurálny návrh PS, ktorého cieĺom bolo stiahnutie dvoch tlačí, ktoré boli do parlamentu prinesené na poslednú chvíľu sa schváliť nepodarilo. Za bolo iba 55 poslancov.

Poslanci opozície sú pripravení rokovať aj v noci aj cez sviatky

Poslanci z opozície sú prirpavení komplikovať vláde situáciu na každom možnom fronte. Budú obštruovať a sú pripravení aj na rokovanie v noci, ktoré sa skloňuje vo vládnej koalícii. "Sme pripravení na všetko," prehlásil šéf PS Michal Šimečka na dnešnom tlačovom brífingu. 

Ďakujeme, že nám pomáhate, poznamenal Grendel

Minister Kamenický vystupoval v rozprave 40 minút. Matovičov poslanec Gábor Grendel uviedol, že je rád, že im minister financií pomáha v oddialení zrušenia ÚŠP. K obštrukcii v tzv. "naťahovaní času" sa totiž prihlásilo aj Matovičovo hnutie. Prebieha to tak, že do rozpravy sa hlási maximum opozičných poslancov a zároveň sa ich čo najvyšší počet hlási s faktickými poznámkami. 

Minister Kamenický akcentoval zlý stav financií

Staronový minister za Smer-SD Ladilasv Kamenický vo svojom vystúpení uviedol, že veľa ľudí - odborníkov na ministerstve nechal a teda sa ohradil voči výhradám Richarda Sulíka. Nesúhlasil ani s jeho výčitkami smerom k vyššiemu zdaneniu dividend.

"Môžem sa k tomu bližšie vyjadrovať v rozprave k rozpočtu," dodal Kamenický s tým, že tieto dane sú asi siedme najnižšie z celej EÚ. "Nikto nevyháňa nikoho," povedal s tým, že tí, čo nechcú platiť dane už optimilizujú aj dnes. Dodal, že vláda zvažovala 15 %, ale nakoniec dala len 10 %.

"I tak kričíte," rozhorčil sa minister financií. "Každý poďme šetriť tak, ako vieme," dodal s tým, že na sociálnych opatreniach, ako sú vlaky zadarmo trvá. Na záver dodal, že vystúpiť v rozprave "považoval za svoju povinnosť"

Vyčítajú vláde veľa

Poslanci vyčítajú koalícii nielen to, že neponúka aktívne a konkrétne riešenia, ale aj to, že o budúcnosť pripravuje ďalšiu generáciu dôchodcov, ktorí sú aktuálne v produktívnom veku. Poslankyňa za PS Simona Petrík napríklad vláde vyčítala, že absolútne zabudla nielen na rodiny, ale aj na ženy všeobecne.

Nezlepší sa ich zdravotná, ani pôrodná starostlivosť. "Toto je vládny lup," skonštatovala v pléne. Práve Hlas-SD a jeho predseda Peter Pellegrini sa pred voľbami zastrájal, že rovnú mzdu medzi mužmi a ženami dá do Ústavy SR. 

Konflikt s Pročkom

Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa dostal do ostrého konfliktu s Pročkom. Ten naňho zaútočil už v súvislosti s príspevkom Zory Jaurovej, ktorá sa týkala RTVS. Podľa Pročka by bol Pellegrini najspokojnejší, keby mu robila RTVS promo do prezidentskej kampane. 

Pročko následne po vystúpei ďalšieho z poslancov reagoval, kritikou na spôsob, akým Peter Pellegrini vedie schôdzu. "Hanba pán Pellegrini," povedal Matovičov poslanec. Pellegrini mu odkázal, že keď raz bude predsedom parlamentu, môže si viesť schôdzu po svojom. Pročko naňho aj po tom, čo ho predseda NR SR upozornil, aby tak nerobil. Ten teda prerušil schôdzu, ktorá bude faktickými poznámkami pokračovať až po 14:00. 

Pročko hovorí o koaličných kšeftároch

Po svojom sa rozhodol na chýbajúcich poslancov koalície reagovať Matovičov poslanec Jožo Pročko, ktorý začal počas faktickej poznámky obviňovať poslancov koalície, že "išli niekde po kšeftoch". "Kde ste klub kšeftátorv? Kde ste?" kričal s tým, že poslanci bývalej koalície boli v rokovacej sále vždy, keď sa predkladali vládne návrhy. 

Rozpočet len láta diery, vyčíta Kišš (PS)

Podľa Štefana Kišša z PS vládne návrhy nepomáhajú, ale len látajú diery. Zároveň uviedol, že každý nadobodnutý zdroj s vláda chystá prejesť. "Nezaručuje vyššie dôchodky ani teraz, ani v budúcnosti," uviedol spoza rečníckeho pultu. "Dlh bude počas najbližších rokov rásť na 64 %," poznamenal a zdôraznil, že ešte výraznejšie budú rásť splátky dlhu, ktoré sa vyšplhajú na 1,3 miliardy.

"Minulý týždeň sme schválili 13. dôchodky," poznamenal s tým, že keby vláda schválila rozumné šetrenie, z týchto peňazí by sa mohli dočkať nielen 13, ale 14. dôchodku a učitelia by mohli dostať zvýšenie platov. 

Žmýkate a škrtíte, hovoril Sulík (SaS)

K rozpočtu sa ako prvý vyjadril Richard Sulík. Kritizoval, že hoci vláda sľubuje zisky, realita bude iná. "Automaticky sa vyhnú aj plateniu daní z príjmu právnických osôb," poznamenal šéf SaS s tým, že podnikatelia budú dane optimalizovať, namiesto toho, aby daňové zaťaženie znížili a získali tak viac.

"Budete dusiť podniky, lebo to sú tie mrchy, ktoré si zaslúžia žmýkať a škrtiť, lebo to je ten triedny nepriateľ," poznamenal na zvýšenie dane z dividend. Dodal, že firmy platia na dani z prijmu viac než 3 miliardy ročne. 

Zmeny v daniach 

Poslanci začali rokovací deň debatou o bankovom odvode a dani z kryptomien. Súčasťou je aj vyššia daň z tabaku, ktorá by mala jednu krabičku predražiť o 40 centov. Drahší bude aj z alkohol v prevádzkach, nakoľko návrh chce  DPH v gastre sa opäť zvýši z 10 na 20 %. Do rozpravy sa prihlásilo 22 diskutujúcich - traja poslanci za kluby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie