Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Exšéf štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura skolaboval počas pojednávania
Zdielať na

Exšéf štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura skolaboval počas pojednávania

BANSKÁ BYSTRICA / Bývalý šéf Štátnych hmotných rezerv zostáva aj naďalej vo väzbe. Kajetán Kičura čelí obvineniam, ktoré sa týkajú machinácií pri správe štátnych hmotných rezerv ako aj z legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Rozhodovanie pôvodne naplánované na zhruba hodinu sa ale nečakane predĺžilo. Na súde zasahovali záchranári - Kičurovi prišlo v súdnej sieni nevoľno.


Dnešné rozhodovanie sa týkalo právnej otázky súvisiacej s Kičurovou väzbou. Sudca si pôvodne naplánoval na výsluch hodinu, napokon sa rozhodovanie nečakane zdramatizovalo. Priamo v pojednávacej miestnosti museli zasahovať záchranári. Bývalému šéfovi štátnych hmotných rezerv prišlo nevoľno.

"Obvinenému Judr. K.K. počas odôvodňovania rozhodnutia sudcom pre prípravné konanie prišlo nevoľno," informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Po zhruba pol hodine záchranári odišli, Kajetán Kičura ale zostal v pojednávacej miestnosti. "Môžem potvrdiť zásah záchranárov. Ošetrili ho na mieste a prevoz do nemocnice potrebný nebol," uviedla hovorkyňa operačného strediska Alena Krčová.

"Po ošetrení lekár skonštatoval, že obvinený je schopný dokončiť úkon, po ktorom bol eskortovaný do Ústavu na výkon väzby," povedala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Dnešné rozhodovanie sa týkalo právnej otázky či sa lehota Kičurovej väzby posudzuje podľa starého zákona, alebo podľa novely, ktorá väzbu skracuje na 5 mesiacov."Sudca pre prípravné konanie rozhodol tak, že sa posudzuje podľa odseku 9., čo znamená, že klient zostáva vo väzbe a vzťahuje sa na neho pôvodná lehota," informoval obhajca Kičuru Rastislav Palovič.


"Rozhodnutie súdu nie je právoplatné nakoľko obvinený proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR,"  uviedla hovorkyňa súdu Kudjáková.

 "Má predĺženú lehotu do 14. októbra tohto roku. Táto novela kolúznej väzby je úplný paškvil, ktorý vyprodukoval niekto, kto nemá ani teoretické ani praktické vedomosti z trestného práva. Sprísňuje to kolúznu väzbu, novela, ktorá ju mala zjemniť," zhodnotil obhajca Kičuru.


Kičura čelí obvineniam v súvislosi s machináciami v Štátnych hmotných rezervách, kým za jeho šéfovania zývali štátne sklady prázdnotou, doma v jeho trezore našli policajti desiatky zlatých tehličiek. Obvinený po celý čas úplatky a legalizáciu prijmu z trestnej činnosti popiera.

Súvisiace články

Najčítanejšie