Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bývalý vyšetrovateľ Peter Chudý: Tibor Gašpar o svojom príbuznom Norbertovi Bödörovi hovoril, že je bezúhonný človek
Zdielať na

Bývalý vyšetrovateľ Peter Chudý: Tibor Gašpar o svojom príbuznom Norbertovi Bödörovi hovoril, že je bezúhonný človek

BRATISLAVA / Populárny spisovateľ a ešte populárnejší bloger. Peter "Šloser" Chudý sa pravidelne vyjadruje k dianiu v polícii. 30 rokov, ktoré v policajnom zbore strávil ho inšpirovali natoľko, že začal písať knihy z policajného prostredia. Tibor Gašpar mu o svojom príbuznom kedysi hovoril, že je buzúhonný človek.

Peter Chudý je bývalý policajný dôstojník, ktorý svoju policajnú kariéru ukončil po 30 rokoch služby s hodnosťou plukovník. "Posledných cca 10 rokov som pracoval v riadiacich pozíciách viacerých útvarov policajného prezídia určených na boj s organizovaným zločinom a v roku 2012 som bol jeden zo štyroch policajtov, ktorí stáli pri vzniku NAKA," napísal o sebe bývalý policajný hodnostár a aktuálny spisovateľ. 

"Počas môjho pôsobenia vo funkcii zástupca riaditeľa Národnej protizločineckej jednotky NAKA, absolvoval vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar so mnou niekoľko vážnych rozhovorov," napísal Chudý na svojom blogu, prostredníctvom ktorého vnáša viac svetla do aktuálneho diania v bezpečnostných zložkách. 

Nepríjemné rozhovory

Predstavte si, že najvyšší predstaviteľ spoločnosti si pozve na koberček zamestnanca postaveného nižšie o štyri poschodia, začal obľúbený autor, ktorý pôsobil na vysokých pozíciách v polícii dlhé roky. Začínal však ako obyčajný pôchodzak ešte za bývaléhéo režimu.

"Presne taký rozdiel bol medzi policajným prezidentom T. Gašparom (dnes obvinený a väzobne stíhaný) a mnou. Už po jeho nástupe do funkcie nitrianske policajné zdroje šírili, že na policajný Olymp sa dostal vďaka príbuzenskému vzťahu s N. Bödörom. Vedel to každý, ale v tej dobe nikto netušil, kam to až táto dvojica „dotiahne“. Ani mňa, ani nikoho z ďalších kolegov po vzniku NAKA ani vo sne nenapadlo, za aké skutky o niekoľko rokov budú mať T. Gašpar a N. Bödör vznesené obvinenia," zverejnil s tým, že aj keď boli pochybnosti v začiatkoch vychádzali zo zvláštnych personálnych nominácií, ktoré nikdy v takom rozsahu nezažil.

Podozrenia boli podľa Chudého realitou

Podľa bývalého policajta sa nie jeden krát šírili reči, že Norbert Bödör "chce nejaké miesto na NAKA obsadiť svojim nominantom". Chudý doplnil aj to, že spočiatku to vyznievalo nepochopiteľne, ale realita fámy potvrdzovala.

"Tých nominácií bolo skutočne veľmi veľa, pretože NAKA bol kolos, v ktorom pôsobilo niekoľko stoviek policajtov. Spomínam si, keď sa v pošte objavil personálny rozkaz a z neho sme sa dozvedeli, že na našu jednotku prišiel nový policajt," zhodnotil bývalý vyšetrovateľ a upozornil, že určite by ho neboli vybrali, ale mal dobrú „tlačenku.“

"Tak nejako prišiel k nám na protizločineckú jednotku Pavol Vorobjov (v roku 2019 bol obvinený v kauze lustrácií novinára J. Kuciaka a novinárov), ktorého sme si nevybrali a odrazu sa stal operatívnym pracovníkom. Podobne boli za zásluhy umiestnení ďalší nominanti nielen z Nitry. Od niektorých sa vlastne ešte len zásluhy očakávali," pokračoval ďalej s tým, že bývalý šéf polície tvrdil, že jeho príbuzný je buzúhonný.

Bödör je bezúhonný podnikateľ

Peter Chudý si pospomínal, že nielen tieto nominácie, ale aj vyjadrenia a rôzne zvláštne rozhodnutia niektorých funkcionárov, vrátane riaditeľov NAKA, vnášali pochybnosti medzi čestných policajtov. Pritom bývalý vyšetrovateľ netají, že uznávam, že žiaden človek si príbuzných nevyberá. "Ani mne nemal prečo spočiatku vadiť príbuzenský vzťah medzi vtedajším policajným prezidentom Tiborom Gašparom a Norbertom Bödörom," poznamenal s tým, že ho tento ich vzťah síce nezaujímal, ale aj napriek tomu si o ňom vypočul priamo z úst Tibora Gašpara.

"V tej dobe bolo pre mňa nepochopiteľné, prečo miesto preberania pracovných záležitostí mi zdôvodňuje, prečo mne a niektorým kolegov vadí jeho príbuzenský vzťah s N. Bödörom, keď tento nie je z ničoho obvinený, ani podozrivý a dokonca je bezúhonný podnikateľ," pokračoval vo svojom blogu s dôrazom na skutočnosť, že toto tvrdenie nebolo len o tejto jednej vete.

"Bol to možno pätnásť a viac minútový monológ, ktorý neprebiehal v priateľskej atmosfére. Bol som jeho podriadený a akékoľvek zdôvodnenia z mojej strany, že ja ani moji kolegovia sa o ich príbuzenský vzťah nezaujímame bol zbytočný. Jeho slová vyznievali, akoby na nejakú obhajobu, čo vo mne budilo ešte väčšie podozrenie o nekalých záujmoch. Prirovnal by som to k známemu príbehu, keď sa policajt pýta svedka, kde bol v predošlý deň a svedok hneď odpovie: „Ja som ho nezabil"," napísal Chudý s na záver dodal, že udalosti posledných mesiacov ukázali, že pod úsmevmi Tibora Gašpara, ktoré rozdával na policajných poradách a tlačových konferenciách sa skrývalo veľké tajomstvo. Tajomstvo, ktoré podľa Chudého, vychádza na povrch a hovorí, že Norbert Bödör je niekto iný ako bezúhonný podnikateľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie