Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Petíciu proti interrupčnému zákonu Anny Záborskej podpísalo už 30-tisíc ľudí. Premiér Eduard Heger by ho podporil
Zdielať na

Petíciu proti interrupčnému zákonu Anny Záborskej podpísalo už 30-tisíc ľudí. Premiér Eduard Heger by ho podporil

BRATISLAVA / Organizujú sa proti nemu pochody, vystúpili odborníci gynokológie a petíciu proti nemu podpísalo už 30-tisíc ľudí. Interrupčný návrh Anny Záborskej opäť vyvolal masívny odpor. Podľa aktivistov ide o zásah do reprodukčných práv žien, podľa odborníkov ide o zákon, ktorý by SLovensko vrátil zopár storočí vzad.

Progresívne Slovensko Ireny Bihariovej zorganizovalo proti sprísneniu interrupcií 72 hodinový protest pred Národnou radou. Zapojili sa doňho nielen politici, ale aj osobnosti a umelci. 

30-tisíc podpisov za tri dni

Progresívne Slovensko zorganizovalo aj online petíciu, ktorej cieľom bolo informovať politikov o vôli verejnosti. "Neuveriteľných 30 tisíc podpisov na podporu práv žien za menej než 3 dni! Ďakujeme veľmi pekne všetkým podpísaným ľuďom," napísala na svojom oficiálnom profile Simona Petrík (PS). 

Pondelku zase dominovala odborná diskusia organizovaná predsedníčkou zdravotníckeho výboru Janou Bittó Cigánikovou, ktorá zdôraznila, že pozvala aj predkladateľov problematického zákona. Anna Záborská na diskusiu neprišla a odborníci z oblasti gynekológie potvrdili, že v tejto otázke ich predkladatelia zákonov, ktoré zhoršujú prístup k bezpečným a legálnym interrupciám nekontaktovali ani raz. 

"Nebudeme ticho, vieme premýšľať aj samé"

"Aj s respirátormi nás bude počuť, lebo my nebudeme ticho," uviedla iniciatíva na svojom profile na sociálnej sietí. Podľa iniciatívy Nebudeme ticho chcú novelou zákona zakázať reklamu na interrupcie. "V praxi to môže znamenať aj to, že by lekárky a lekári nemohli verejne, napríklad na webových stránkach poskytovať informácie o interrupcii, ktorú vykonávajú," uviedli s tým, že nútiť niekoho čakať na lekársky zákrok nedáva zmysel. Problém majú aktivistky a zástupkyne ženských organizácií aj s čakacou lehotou, ktorá podľa nich predlžuje ženské utrpenie. 

Pochodu v Bratislave sa napokon zúčastnilo viac než 1500 ľudí, ktorí z Námestia SNP išli okolo Prezidentského paláca až k Národnej rade. 

Protesty rešpektujem, odkázala Záborská

K protestom, ktoré sa napokon konali po celom Slovensku, ale aj v Českej republike napokon komentovala aj poslankyňa a splnomocnenkyňa vlády pre náboženskú slobodu Anna Záborská. "...Pochod vnímam ako rešpektovanie práva slobodne prejaviť svoj názor. Ak takýto prejav neruší verejný poriadok a bezpečnosť je v každej demokratickej spoločnosti akceptovaný," zverejnila na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti pričom s požiadavkami žien nesúhlasí. 
"Žiaľ, väčšina ich požiadaviek nevychádza zo skutočnosti a sú veľmi ovplyvnené propagandou. Nechce sa mi veriť, že sme na Slovensku dospeli tak ďaleko, že protestujeme proti pomoci slabším, tentokrát proti pomoci tehotným ženám, ktoré sú v ťažkostiach a chcú donosiť svoje dieťa. No človek si asi musí zvyknúť, že život je niekedy absurdný," dodala k téme s tým, že neskôr zverejnila príspevok, že jej zákonu byl dal premiér Heger zelenú.

Koalícia jednotná nie je

Tomáš Šudík (OĽaNO) pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že ak nedôjde k zmene čakacej lehoty, tak zákon Anny Záborskej nepodporí. Andrej Stančík (OĽaNO) zase spolu so straníckym kolegom Kristiánom Čekovským pripravili pozmeňovací návrh. Podobnú cestu zvolila aj Jana Bittó Cigániková, ktorá sa bude snažiť presadiť interrupčnú tabletku. 

Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa v relácii Na hrane TV JOJ vyjadril, že poslanci z jeho strany budú hlasovať proti tomuto zákonu. Už pred časom to v tej istej relácii spomenul aj ďalši "hlasista" Richard Raši. 

​Podľa Borisa Kollára, lídra koaličného hnutia Sme rodina je to u nich pol na pol. Zdôraznil, že poslanci jeho hnutia budú mať v tejto voľbe zelenú kartu. "Viete, že ja nie som zástancom interrupcií. Pozrite sa na moju rodinu," povedal so smiechom Kollár pričom však dodal, že aktuálna právna úprava je podľa neho dostatočná.

Súvisiace články

Najčítanejšie