Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hrane s Kollárom a Pellegrinim: Pošlite všetky tie tri reformy do kelu pán predseda, apeluje líder Hlasu -SD
Zdielať na

Na hrane s Kollárom a Pellegrinim: Pošlite všetky tie tri reformy do kelu pán predseda, apeluje líder Hlasu -SD

BRATISLAVA / Sme rodina trhá koalícii jednu reformu za druhou, Hlas je zase v otvorene súboji so Smerom. Na pozadí konfliktov sa objavujú kauzy ako rozkradnuté peniaze z pomoci firmám a zdražovanie. Tentoraz tu máme dvojicu, ktorá bola v tomto štúdiu naposledy 13. mája 2021. V štúdiu TV JOJ sa proti sebe postavia predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a líder opozície Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Sme rodina má problém s každou reformou, ktorú sa snaží presadiť vládna koalícia. Pri ozname, že hosťami Na hrane bude práve Boris Kollár a Peter Pellegrini sa na sociálnych sieťach vyrojili komentáre, že sa prídu baviť dvaja najlepší kamaráti, ale aj podozrenia, že to bude debata plná komplimentov. Ako to vnímajú politici?

"Lebo tá politika sa dá robiť buď slušne, alebo vulgárne," poznamenal Kollár s tým, že Pellegrini kritizuje korektným jazykom. To ho odlišuje od Roberta Fica. Ak by sa podľa predsedu Sme rodina choval rovnako, jeho hnutie by reagovalo ostro. "Peter Pellegrini to robí slušne tú politiku," dodal.

"V reláciách môžeme byť na seba tvrdí.... Správne by mali byť politici aj po ostrej debate  schopní ísť spolu na pivo," povedal líder Hlasu s tým, že sa netreba urážať a príde čas, kedy aj ľudia ocenia vecnú diskusiu. 

Bude "duo Baccara" s Kollárom či Ficom?

Pánom sa na sociálnej sieti venoval aj Kollárov predchodca v čele NR SR Andrej Danko a označil ich za "duo Baccara". 

"Určite sa tak necítime, ale rozumiem, že mu to chýba a on by rád chodil do diskusií," poznamenal Pellegrini a Kollár dodal, že ho dlho nikto nepozval, tak si to Andrej Danko týmto kompenzuje. 

"My nevyvolávame konflikt s nikým. Pán predseda Smeru-SD má vždy tendenciu si do nás kopnúť a potom nás vyzývať na spoluprácu," uviedol Pellegrini na margo výzvy bývalého straníckeho kolegu. "Hlas pôjde do volieb sám a hrdo," dodal líder opozície. Pellegrini zároveň zdôraznil, že svoj komentár na margo spájania Smeru-SD a fašistov nevníma ako svoje zlyhanie. "O zlyhaniach nech oni nerozprávajú," doplnil ostrejšie Pellegrini. "Ja mám predstavu, že Hlas bude robiť svoju vlastnú slušnú politiku," dodal k téme s tým, že jeho vzťah s Robertom Ficom nikoho nezaujíma. 

Duo Baccara je podľa neho Andrej Danko a Robert Fico. "Ďakujem, že ste to pripomenuli pán predseda," zareagoval Pellegrini s tým, že tieto persóny sa k sebe hlásia. 

Rozdávanie miliónov schránkam

Investigatívne centrum Jána Kuciaka upozornilo, že sa z prvej pomoci rozkradlo až 24 miliónov eur. "Neprišlo s tým Investigatívne centrum, lebo tu je jasný dôkaz, že o tejto kauze informovalo ministerstvo práce ešte 20. augusta, keď na to prišli pri spätnej kontrole a rovno podali trestné oznámenie," vysvetľoval Boris Kollár s tým, že ministerstvo ručne vyplatilo 5 miliónov platieb mesačne. "Kto neuvedie pravdivý údaj, bude stíhaný a pôjde do basy," poznamenal na konto zákona, ktorý musel vzniknúť rýchlo. "Okamžite to prebrala NAKA a vyšetruje to," povedal s tým, že teraz je na to systém, ktorý určuje všetko, čo sa vymyká bežnej praxi tak, ako to bolo v tomto prípade. "Preverovať sa začalo na základe jednej platby," poznamenal ďalej s tým, že šéf UPSVaR-uValentovič za to nemôže a zrejme to spreneveril dáky zamestnanec. 

"Je to vážna vec a nebudem sa sporiť o tom, kto to objavil," povedal Pellegrini s tým, že to zachytil až dnes a to potom, čo to zverejnilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Pellegrini tlmočil, že je nespokojný, lebo naša pomoc bola najpomalšia a ešte aj z tej niekto ukradol 24 miliónov. "Vyzvali sme pána ministra Krajniaka, aby zverejnil zoznam najväčších poberateľov pomoci," povedal s tým, že informoval aj NKÚ a odpoveď zverejní. Hlas-SD iniciuje aj mimoriadny hospodársky výbor. "24 miliónov je veľmi veľa," dodal Pellegrini. 

Kollár argumentuje tým, že za spôsob hlasovala jednotne koalícia, ale aj opozícia. "My sme to museli urobiť čestným vyhlásením," pokračoval Kollár. 

Zvyšovanie cien robí vrásky mnohým

Zdražovanie by mal podľa predsedu parlamentu vysvetľovať v prvom rade Richard Sulík. "Mali sme ho dnes na klube," povedal s tým, že dlh od Smeru-SD už vláda vyrovnala vo výške presahujúcej 360 miliónov eur. "Urobili sme takú vec, že určité domácnosti a malí podnikatelia, budú vo zvýhodnenej kategórii," doplnil a spomenul aj ďalšie opatrenie a to je prierezová skupina, ktorá bude  tieto veci riešiť. "Zaoberám sa tým a nie je mi to jedno," obhajoval sa Kollár s tým, že zdôraznil exekučné opatrenia a to, že znižujú platby, ktoré exekútori môžu brať ľuďom. 

Podľa Pellegriniho sú tieto riešenia nedostatočné. "Vláda je úplne mimo," poznamenal oponent aj s tým, že aj parlament rieši Zuzanu zo Solivaru, centové mince a interrupcie, ale nevidí žiaden zákon, ktorý by riešil situáciu so zdražovaním. "Očakával som, že pod vedením Sulíka bude zasadať ekonomické fórum, ktoré bude chrliť nápady," uviedol a nevynechal ani neskoršie otvorenie výstavy Expo v Dubaji. "Dnes tí ľudia nemajú v rukách nič," dodal s tým, že vláda nedodržiava svoje sľuby a neráta s nimi ani v rozpočte. "Keby tu bol normálny premiér, tak by im povedal, že chlapci z hrušky dole," kritizoval Pellegrini Hegera. 

Pomocné ťahy vlády a blokády Sme rodina

Pomocou je podľa Kollára aj náhradné výživné o ktoré sa snažia a schválila to aj koalícia a dostanú ho aj siroty. "Pozrite sa, my sme do tej vlády išli, aby sme splnili čo sme sľúbili ľuďom," zdôraznil Kollár s tým, že jeho odchádzanie z koalície nie je folklórom. Kollár odmietol aj to, že by jeho snahy boli populistické s tým, že on po regiónoch chodí a stretáva sa s občanmi, ale aj odborníkmi. "Nikto tú Súdnu mapu nechce, len ministerka a pár novinárov," povedal s tým, že "bianco šekom" nepodporí ani reformu ministra Lengvarského. 

"Ja by som sa nezachoval ako pán Kollár," uviedol Pellegrini s tým, že ak by on viedol parlament, tak tam taký zákon ani len nepredloží. Sme rodina robí podľa Pellegriniho iba cirkus. "Najprv by ste si to mali vyjednať, šupnete to tam a potom to blokujete," vyčítal Pellegrini Kollárovi. Kollár nesúhlasí ani s tým, že mapa nemocníc bude zverejnená až po komunálnych voľbách. "Tam sú petície ľudí," rozčúlil sa Kollár s tým, že on si to obehal a napríklad v Snine je 26 tisíc podpisov proti rušeniu. 

"Pošlite všetky tieto tri reformy do kelu," povzbudzoval ho Pellegrini a Kollár pokračoval, že podporiť nemôže niečo, kde sú všetci proti. "Ak si len z Bratislavy rozhodnete, že poposúvate polovicu lesov, alebo zrušíte kopu súdov, alebo nemocníc," prisadil si Pellegrini a Kollár dodal, že si svojich koaličných kolegov nedovolí kritizovať alebo obviňovať z nekompetentnosti. Budaj podľa oboch postavil vlka, medveďa a hlucháňa nad občanov tejto krajiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie