Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Proti Záborskej interrupčnému zákonu sa postavilo už 220 odborníkov. Návrh je podľa nich škodlivý
Zdielať na

Proti Záborskej interrupčnému zákonu sa postavilo už 220 odborníkov. Návrh je podľa nich škodlivý

BRATISLAVA / Ani jeden z predkladateľov s odborníkmi nekomunikoval. Nie raz, ale opakovane. Predsedníčka výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) očakáva, že návrhy na sprísnenie interrupcií sa budú predkladať každého pol roka tak, ako doteraz. Na sedenie s odborníkmi, ktoré zorganizovala sa nedostavila ani Anna Záborská, ani Marek Krajčí. Obaja sú pritom členmi zdravotníckeho výboru.

Najväčším problémom je podľa odborníkov je predĺženie čakacej lehoty na 96 hodín. Už dnešná 48 hodinová čakacia doba platí aj pre ženy, ktorým plod odumrel, alebo nie je schopný života. Rovnako platí aj pre ženy, ktoré boli znásilnené. Podľa odborníkov je prístup k interrupciám na Slovensku dosť obmedzený. Týka sa to predovšetkým krajov na východnom Slovensku.

Odborníci by prijali ak by sa legislatívne upravila možnosť používať Interrupčnú tabletku namiesto chirurgickej interrupcie. Rovnaké želanie vyjadrili aj ženy v rámci masového prieskumu, ktorý organizovalo občianske združenie Možnosť voľby. 

Ten ukázal, že na Slovensku existujú celé gynekologické oddelenie, ktoré aplikujú výhradu vo svedomí. Pritom však ženám neposkytujú náhradnú možnosť. Niektoré sú tak prinútené cestovať za legálnou interrupciou až 500 kilometrov. Ministerstvo zdravotníctva nezverejňuje zoznam zariadení, ktoré poskytujú interrupciu a ženy by si tento zoznam mohli vyhľadať samé. 

Problémom je podľa odborníkov aj zákaz reklamy. Práve toto môže ovplyvniť nielen dostupnosť informácií, ktoré potrebujú ženy, ale aj ovplyvniť to môže aj informovanosť lekárov. Za reklamu by sa totiž dal považovať aj katalóg nástrojov, ktoré sa pri interrupcii používajú. "Úplný zákaz interrupcií je neprípustný," zhodli sa odborníci s tým, že už aktuálny stav je komplikovaný a to najmä pre čakaciu lehotu.

"Veľmi ma mrzí, že neprišiel ani jeden z predkladateľov zákona," poznamenala Jana Bittó Cigániková na margo neúčasti kolegov, ktorí pozvánky dostali. Anna Záborská pritom svoju účasť prisľúbila a to po výbore, ktorý mala o jedenástej hodine v Národnej rade. „Jedinou pomocou ženám by bolo, ak by sa do našej legislatívy dostala interrupčná tabletka, ktorá je dostupná vo vyspelých krajinách," uviedol k téme lekárRedecha. 

Súvisiace články

Najčítanejšie