Skoro jasno
15°
Bratislava
Svedkovia Liehovovi to s registráciou Cirkvi myslia vážne, zbierajú podpisy: Liehovisti majú na Slovensku najsilnejšiu tradíciu
Zdielať na

Svedkovia Liehovovi to s registráciou Cirkvi myslia vážne, zbierajú podpisy: Liehovisti majú na Slovensku najsilnejšiu tradíciu

BRATISLAVA / Začali so zberom podpisov. Od splnomocnenkyne pre náboženskú slobodu Anny Záborskej som reálnu pomoc nečakal, tvrdí pípež Svedkov Liehovových Archnalej Gabrilej, vlastným menom Gabriel Žifčák. To, že by bola jeho cirkev satirou a , že by sa Annu Záborskú snažili len trolovať popiera. Ako to teda je?

Všetko to začalo otvoreným listom, ktorý pípež Svedkov Liehovových poslal novej splnomocnenkyni vlády pre náboženskú slobodu. Anna Záborská reagovala tým, že za inciatívou registrovať novú cirkev videla pogrom. 

Aktuálne prešli Svedkovia Liehovovi do ďalšej fázy a začali so zberom podpisov na registráciu cirkvi. Za bývalého predsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka bol totiž prijatý zákon, ktorý umožňuje registrovať novú cirkev, len ak na ministerstvo kultúry prinesie 50-tisíc podpisov. 

Ide o peniaze?

Medzi šokujúce informácie patrí aj to, že napriek tomu, že na štátne IT boli vynaložené milióny eur, podpisy sa budú na "kultúre" nahadzovať ručne. "Možno to bude hotové tak o 150 rokov," zažartoval Gabriel Žifčák s tým, že takýto spôsob je šialený, nepraktický a neekologický. Každý kto bude chcieť dať Svedkom Liehovovým svoj podpis si bude musieť čestné prehlásenie vytlačiť a poslať ho poštou. 

Podľa pípeža Archnaleja Gabrileja je registrácia komplikovaná zámerne. Vidí za tým predovšetkým financie, ktoré si cirkvi delia zo štátneho rozpočtu a "ukrajujú" nemalé financie aj z rezortu kultúry. Pritom 50-tisíc členov nemá až 13 cirkví z 18, ktoré sú na Slovensku registrované. Archnalej Gabrilej je presvedčený, že cirkvi by sa mali odregistrovať a pokúšať sa o registráciu na novo a podľa aktuálne platných pravidiel. 

V čom všetkom spočívajú problémy s registráciou cirkvi? Dozviete sa v rozhovore.

Súvisiace články

Najčítanejšie