Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský o nových opatreniach: Potrebujeme vidieť paragrafové znenie
Zdielať na

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský o nových opatreniach: Potrebujeme vidieť paragrafové znenie

BRATISLAVA / Na koaličnej rade, ktorá sa konala v pondelok večer sa lídri jednotlivých strán zaoberali najmä zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou na Slovensku. Zatiaľ čo SaS vetovala núdzový stav, ktorý by umožnil lockdown na regionálnej úrovni. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina tvrí, že pre nich je rozhodujúce paragrafové znenie.

Na skutočnosti, že treba konať ráznejšie, nakoľko sa ukazuje, že ľudia protipandemické opatrenia nedodržiavajú sa jednotlivé strany aktuálnej koalície zhodli. Pred novinármi to na krátkom vyhlásení vyjadril aj predseda vlády Eduard Heger po stretnutí so zdravotníkmi a členmi konzília odborníkov na Úrade vlády SR.

Témou stretnutia bola možná úprava protipandemických opatrení nad rámec COVID automatu. Ten je podľa premiéra nastavený dobre, no pokiaľ sa nedodržiava, akoby neexistoval.

Heger o tejto téme diskutoval už počas víkendu, a to aj s ministrami jednotlivých rezortov. Tých v závere minulého týždňa poveril vypracovaním analýz toho, ako návrhy konzília odborníkov zaviesť do praxe. Na pondelkovom stretnutí si spoločne prešli všetky ich závery. Počas pondelka bude o týchto opatreniach ešte rokovať koaličná rada. „Budeme vychádzať z odporúčaní konzília,” dodal na margo riešenia aktuálnej zhoršujúcej sa pandemickej situácie.

Nové opatrenia zverejnil na sociálnej sieti premiér Eduard Heger, ktorý zdôraznil, že pandémia si vyžaduje odmenu za zodpovednosť. 

"Počet nakazených prudko stúpa, Slovensko sa farbí načierno. Rozhodli sme sa preto konať - motivačne, ale aj prísne zároveň. Na koaličnej rade sme sa zhodli, že očkovaní a tí, čo prekonali covid, budú v čiernych okresoch môcť navštevovať reštaurácie či ubytovacie zariadenia. Všetko však za pravidelných kontrol dodržiavania opatrení. Verím, že prevádzky budú rozumné a nebudú riskovať tvrdé sankcie pri obchádzaní povinností. To znamená, že nevpustia do interiérov nezaočkované osoby," uviedol predseda vlády na svojom oficiálnom profile. 
  • Ak sa osoba odmietne preukázať Covidpassom a svojou totožnosťou, tak prevádzkovateľ/organizátor bude mať POVINNOSŤ jej odmietnuť vstup do prevádzky alebo na hromadné podujatie.
  • Ak osoba poruší opatrenia vydané ÚVZ, tak prevádzkovateľ/organizátor bude mať právo vykázať ju z priestoru alebo podujatia.
  • ÚVZ a polícia budú mať nové oprávnenia, a to na mieste udeliť blokovú pokutu alebo uzatvoriť podnik.
  • Ak osoba urazí zdravotníkov alebo sfalšuje Covidpass, tak sa zvýši bloková pokuta na 1000 eur.
  • Zamestnávatelia budú môcť vyžadovať od zamestnancov Covidpass.
  • Nezaočkovaní zamestnanci prevádzok v čiernych okresoch, ktorí ochorenie neprekonali, budú môcť byť aj testovaní, avšak test im zabezpečí zamestnávateľ, a to minimálne dvakrát do týždňa na vlastné náklady.
  • Pandemickú PN dáme na úroveň štandardnej PN.
  • Povinné očkovanie pre vybrané skupiny zatiaľ nebudeme zavádzať.
"Viac informácií o tom, ako budú prebiehať kontroly a aké budú výšky sankcií, budeme komunikovať po vláde," uzavrel premiér. 

Podľa predsedu posalneckého klubu Petra Pčolinského však ešte nič nie je schválené. Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie