Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
EXKLUZÍVNE Ranné noviny TV JOJ s prezidentkou Čaputovou: Darčeky mi otvára pyrotechnik, výnimku má len moja rodina
Zdielať na

EXKLUZÍVNE Ranné noviny TV JOJ s prezidentkou Čaputovou: Darčeky mi otvára pyrotechnik, výnimku má len moja rodina

BRATISLAVA / Hosťom v Ranných novinách TV JOJ bola prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu sa venovala aktuálnym témam, ako sú pandemické opatrenia či lockdown. Dôležitú časť rozhovoru však tvorila debata o domácom násilí. Práve to počas pandémie prudko vzrástlo.

Prezidentka o povinnom očkovaní

Prezidentka sa v rannom spravodajstve televízie JOJ exkluzívne objavila rovno dvakrát. V prvej časti rozhovoru priznala, že ranné vtáča nie je a privstala si. "Myslela som na vás a vašich kolegov. Klobúk dole pred každým, kto takto ráno vstáva,“ uviedla prezidentka, ktorá prežíva lockdown rovnako, ako bežní občania. Lockdown sa prezidentky dotkol tak, ako všetkých. Priznala, že svoju mamu chodieva pozdraviť len cez okno a obmedzuje aj iné stretávanie.  "Hoci som tri razy vakcinovaná tak aj mňa sa týkajú všetky obmedzenia,“ poznamenala s dodala, že niektoré veci musela posilniť, iné zrušiť.

Zuzana Čaputová sa včera stretla s ministrom Lengvarským, s ktorým diskutovala aj o povinnom očkovaní. "Situácia na Slovensku je zložitá, čo sa týka dôvery vo vakcináciu,“ pokračovala a zhodnotila, že na Slovensku neverí vakcíne až 50 percent. "Nie je to jednoduché riešenie,“ dodala pričom spomenula, že pandemickej situácii by to pomohlo. Zároveň spomenula, že s témou treba zaobchádzať s rozumom. "Darí sa udržať stabilizovanú krivku. Sú to náznaky dobrého smeru, aspoň v to chcem dúfať,“ spomenula v súvislosti s opatreniami. ​

Násilie na ženách je podmienené stereotypmi

Zuzana Čaputová sa venovala násiliu na ženách, ale aj deťom ešte ako právnička. "Máme vyššiu toleranciu k domácemu násiliu. Obete tvoria práve ženy a to percento je vyššie,“ uviedla Čaputová a zdôraznila, že domáce násilie sa týka aj starších ľudí a ako hlava štátu víta, že došlo k legislatívnym zmenám, ktoré dokážu problém riešiť.

"Ak si žena neurobí doma všetko, tak dáva príčinu mužovi. To je absurdné. Je za tým aj problém s alkoholizmom. Za násilím sú rôzne faktory, ale tolerancia na Slovensku je voči násiliu veľmi vysoká,“ uviedla Zuzana Čaputová a zdôraznila, že násilie si nezaslúži nikto. Rovnako treba podľa hlavy štátu demaskovať predsudok, že násilie na ženách sa týka len menej vzdelaných z chudobnejších pomerov. "Týka sa to aj finančne zabezpečených a vzdelaných ľudí, ktorí majú dobrú povesť. Špecifickou skupinou domáceho násilia sú deti, ale ak prichádza k násiliu na ženách tak obeťou je aj to dieťa,“ doplnila a občanov vyzvala, aby boli viac vnímaví k svojmu okoliu. Pozorní by mali byť pri neštandardných zvukoch "od susedov“, ale aj pri fyzických stopách domáceho násilia. Pozorné voči správaniu detí by mali byť aj učiteľky.  

Odkaz týraným ženám

"Aj touto cestou sa chcem prihovoriť obetiam domáceho násilia, aby vyhľadali pomoc. Je to náročné, pretože hoci ten uzavretý kruh bolí, predstavuje istotu. Opustiť ten kruh násilia vyžaduje odvahu,“ dodala prezidentka a doplnila, že odvaha za následné bezpečie stojí. Obete domáceho násilia sa totiž často musia od násilníka vyhľadať pomoc bez finančných prostriedkov, strechy nad hlavou a s malými deťmi.

Prezidentka sa v daných témach angažuje dlhodobo, hoci nemá legislatívnu právomoc. Zákony môže len vetovať a nepodpísať. Napriek tomu sa podieľala na vzniku Intervenčných centier. Spolu so svojím tímom a neziskovými organizáciami sa téme venovali už od jej nástupu do úradu. "Súvisí to s inštitútom vykázania. Obeť nemusí odchádzať s deťmi preč, ale na 10 dní vykážu práve násilníka,“ povedala Čaputová.

Intervenčné centra predstavujú prelomové riešenie

Práve intervenčné centrá budú podávať ženám právnu, ale aj sociálnu pomoc v každom krajskom meste. Nemalo by sa teda opakovať to, že žena obvinenie stiahla z existenčných dôvodov. "Keď som skončila na barlách po niekoľkýkrát, uvedomila som si, že stačilo. Rovnako, keď za mnou prišiel syn a povedal, že otca zabije,“ zaspomínala prezidentka na rozhovory s týranými ženami. Intervenčné centrá sú zároveň naviazané na spoluprácu s políciou. Proaktívne tak obeti prichádza pomocná ruka.

Prezidentka považuje za mimoriadne dôležité aj pravidelné vzdelávanie policajných zložiek. Žena sa totiž môže stretnúť s výborným prístupom, ale aj so zľahčovaním. Mali by mať pritom garantovaní rovnaký prístup všade na Slovensku. "Som veľmi rada, že sa v rozpočte našli financie a intervenčné centrá sú životaschopné,“ doplnila Zuzana Čaputová, ktorá tému začala riešiť s aktuálnym premiérom Eduardom Hegerom a to v čase, keď bol ešte ministrom financií.

Zmeny čakajú aj súdy

Tlak zo strany súdu, aby sa násilník stretával s maloletým s tým, že násilie bolo páchané len na matke, považuje prezidentka za sekundárnu viktimizáciu. "Som rada, že ministerka spravodlivosti je ochotná a nápomocná,“ pokračovala prezidentka s dôrazom na školenie sudcov, ktorí takéto stretávanie, a to aj s odporom dieťaťa, vyžadujú.  

"Ja by som si dovolila prihovoriť sa ženám: Za bránami násilia, kde žijete, je systém, ktorý vám je ochotný pomôcť,“ pokračovala Čaputová a zopakovala, že nikto si nezaslúži ani fyzické ani psychické násilie. Pomoc obetiam poskytuje aj Národná linka pre ženy zažívajúce násilie. Obrátiť sa môžete na telefónne číslo 0800 212 212. Spomínaná linka dokáže obete domáceho násilia nasmerovať, ale aj poradiť, a to krok po kroku.

Prezidentka sa na vianočné obdobie ešte stále pripravuje a to spolu s dcérami. "Darčeky mi otvára pyrotechnik,“ povedala pobavene. Výnimku má z tohto pritom len jej najbližšia rodina. Vianočný stromček pred Prezidentským palácom sa rozsvieti už v pondelok.

Súvisiace články

Najčítanejšie