Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na župe navyšujú očkovanie: Hlavný lekár Tomáš Szalay avizuje 12-tisíc nových termínov. Lekár sa nevyhol kritike vlády
Zdielať na

Na župe navyšujú očkovanie: Hlavný lekár Tomáš Szalay avizuje 12-tisíc nových termínov. Lekár sa nevyhol kritike vlády

BRATISLAVA / Hlavný lekár Bratislavy šokoval informáciom, že župe sa podarilo pridať až 12-tisíc nových termínov na očkovanie. Tomáš Szalay sa tvorbe termínov venoval rovno po štedrovečernej večeri.

Očkovanie je podľa odborníkov stále jedinou efektívnou cestou ako poraziť pandémiu. Aj preto prišla krátko pred Štedrým dňom zo strany vlády kritika namierená na očkovacie centrá. Tie totiž avizovali, že cez vianočné sviatky očkovať nebudú a záujemcovia o vakcínu sa môžu hlásiť medzi sviatkami.

O nových termínoch na očkovabnie informoval lekár Tomáš Szalay na svojom profile na sociálnej sieti. "Navýšili sme kapacity očkovania na štadióne v nasledujúcich dňoch, pridali sme dni, rozšírili hodiny. Po štedrovečernej večeri sme s Michal Feik (ďakujem!) nahodili nové termíny do objednávkového systému," uviedol hlavný lekár mesta Bratislava, ktorý organizuje očkovanie v celom kraji.
"Dnes som poslal 2000 mailov ľuďom z nášho náhradníckeho zoznamu, ktorým sa neušiel vhodný termín, nech sa prihlásia. Zvyšok doplnia ľudia z Čakárne NCZI, už im pípali esemesky. Pridali sme jeden deň očkovania v Malackách (takisto len pre pozvaných!), a to iba vďaka ďalším dvom hrdinkám očkovania v našom regióne. Sú to motorové myši – doktorky Tatiana Spevaková a Petra Kovarovičová," pokračoval ďalej a poznamenal, že Záhorie im určite raz musí postaviť z vďačnosti sochu. 
"Prosím, registrujte sa, čakajte na pridelenie termínu, prípadne si ho vyberte. Bez termínu vás nemusíme zaočkovať, a ak, tak len za cenu neodhadnuteľne dlhého čakania. (Keď prídete na futbalový štadión, môže vás zaskočiť, že sa tam niekedy tvoria rady. Vyzerajú občas demotivačne," pokračoval s výzvou aby sa záujemcovia o očkovanie nenechali odradiť, pretože očkovanie ide veľmi rýchlo.
"Keď fičíme na plné obrátky, blížime sa k priepustnosti 8 ľudí za minútu. To je za 10 minút 80 ľudí, ktorí keď stoja za sebou, tvoria dlhočizný rad. Keď sa idete očkovať na štadión, netlačte si a nevypĺňajte si žiadne tlačivá. Všetko búchame priamo do eZdravia, z papierov sa to tam jakživ nedostane," doplnil Szalay ďalšie dôležité informácie. 

Pred pár dňami sa nejedného lekára kritika politikov dotkla

"Ako si dovoľujete chcieť mať voľno cez sviatky, keď je treba očkovať ostošesť?" Očkovanie pod hlavičkou župy organizačne zabezpečuje jadrový župný tím, je v ňom 8 ľudí. Ivana Šurinová, Ivana Vanacká, Alžbeta Kozubová, Juraj Štekláč, Ľuboš Majer, Ján Mazag, Michaela Kunská a ja," posťažoval sa lekár ešte pred pár dňami a zdôraznil, že spomenutí na očkovaní pracujú od februára tohto roku a obetovali tomu všetok svoj voľný čas, spánok, rodinu. 
"Zastrešili očkovanie viac ako 300 tisíc vakcín. Nielen na štadióne, ale aj pri výjazdoch k imobilným, pri výjazdoch v obciach či domovoch sociálnych služieb. Boli dni, keď sme ťahali do jedenástej večer, aby sme minuli vakcíny (áno, pozerám sa na teba, 10. máj!). Večer nám tiekli slzy, tie emócie boli silné," priznal Szalay ďalej a vyrátal, že v júni a júli ťahali na štadióne 6 dní v týždni 14 hodín, plus ďalšie tri hodiny denne pri vykazovaní a opravách chýb NCZI.

"Siedmy deň samozrejme v robote, lebo očkovanie nie je pre nikoho z nás ten hlavný job. Posledné týždne chodievam zase spávať o druhej ráno, keď dokončím excely, exporty, opravy, maily. O polnoci si bežne mailujem s kolegami," dodal na margo organizácie očkovania na Národnom futbalovom štadióne. Szalay poznamenal aj to, že si zľahka prepočítal, koľko času strávil od februára v práci.

"Je to ďaleko za hranicou Zákonníka práce, za hranicou Dickensových románov o ranom kapitalizme. Ročný limit nadčasov (kebyže ich vykazujem) som minul za necelé dva mesiace. Nesťažujem sa, len chcem dať do kontextu to, čo tu ďalej píšem," zverejnil lekár, ktorý ostro skritizoval vládu. 

Zlyhavá štát, tvrdí lekár

Podľa Szalaya tento štát a jeho momentálni správcovia opakovane zlyhávajú pri manažmente pandémie, vrátane manažmentu očkovania. "Nechcem byť za každú cenu múdrosráč, opakovane som poukazoval na veci, ktoré sa dajú vylepšiť, ktoré treba zmeniť, ktoré treba prijať. Väčšinou bez odozvy,"  uviedol a doplnil, že niektoré navrhnuté opatrenia sa nakoniec prijali, ale o dva mesiace neskôr.
"Chcete príklady?Prečo sa neočkovalo treťou dávkou od septembra, ale až od novembra? Prečo sme sa k preočkovaniu Janssena dostali až týždeň pred Vianocami, a to najprv bez funkčného systému na generovanie certifikátov takýmto očkovancom? Prečo nemá štát po roku očkovania objednávkový systém? Na kerú Máriu sú tie PIN kódy? Prečo sa nedá dovolať do callcentra a prečo tam dostávajú ľudia zmätočné informácie? A čo ľudia, ktorí niektorú dávku dostali v cudzine, ako sa dostanú k svojmu certifikátu? Prečo nikto neodpovedá na maily? Prečo sa prijímajú rozhodnutia bez konzultácie s vakcinačnými centrami?" pýtal sa rozhnevaný lekár. 
"Do toho ten nešťastný Matovič. Asi najlepšie protipandemické opatrenie by bolo priviazať ho niekde k stoličke a zobrať mu prístup k sociálnym sieťam. Lotéria, bonusy a iné „motivačné“ nástroje efektívne podrývajú celú autoritu vakcinácie. Inak, viete, že nemáme nárok ani na tých (smiešnych!) 350 eur v superhrubom pre zdravotníkov v prvej línii?" kritizoval ďalej a pokračoval s tým, že už v lete upozorňoval na limity Zákonníka práce pre nadčasy a žiadal ministerstvo o riešenie. Ľudia z ministerstva podľa Szalaya niečo nasľubovali, ale skončilo to tak, ako vždy.
"Očkovanie mešká!", drnčia mi telefóny. Štát sa náhle spamätal. Politici, ktorí to tu zbabrali, to chcú „riešiť“, a je to vraj moja zodpovednosť a moja vina, ak nebudeme očkovať.  Kde ste boli doteraz? Všetci si naozaj potrebujeme oddýchnuť. Kto sa postará o moje deti, keď ma z tohto tu vystrie? V máji mi už v očkovacom centre tiekla do žily infúzka," priznal Tomáš Szalay. 

​Szalay mal tento rok spolu osem voľných víkendov a jeden týždeň dovolenky. "Môjmu šéfovi Jurajovi Drobovi patrí obrovská vďaka za podporu. Ale keď aj naňho tlačia, a nechcem ho v tom nechať, nemám veľa možností. "Medzi sviatkami rozšírime počet hodín, pridáme očkovacie dni. Pridáme aj jeden deň v Malackách. Nie kvôli politikom, lebo tí si to nezaslúžia. Ale kvôli omikronu a kvôli ľuďom z nášho kraja. Očkovať budeme ľudí s termínom (!!!), či už z NCZI alebo od nás zo župy," avizoval už krátko pred sviatkami. 

"Každého z vás, kto k nám teraz príde, chcem poprosiť o trpezlivosť a veľkorysosť. Melieme z posledného," dodal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie