Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
NKÚ obvinilo Múzeum SNP z netransparentnosti a zlého nakladania s financiami. Exriaditeľ obvinenia zásadne odmieta
Zdielať na

NKÚ obvinilo Múzeum SNP z netransparentnosti a zlého nakladania s financiami. Exriaditeľ obvinenia zásadne odmieta

BRATISLAVA / V Múzeu SNP v Banskej Bystrici identifikovali národní kontrolóri viacero prípadov nehospodárnosti a netransparentnosti. Obvinenia však odmieta jeho bývalý riaditeľ Stanislav Mičev, ktorý sa dostal do konfliktu s vládou, keďže nesúhlasil s rozdelením múzea SNP na tri časti, a prechodom pod ministerstvo obrany.

Podľa informácií z tlačovej správy NKÚ šlo napríklad o neefektívne preplácanie nákladov za servis digitalizačných zariadení v objeme milión eur, alebo o viac ako 310-tisíc za predražené pódium na oslavy 75. výročia SNP, ale aj o zmarenú 280-tisícovú investíciu na kreatívne centrum.

Z nedostatkov však neobviňuje len bývalé vedenia múzea, ale aj ministerstvo kultúry, ktoré v tom čase za Smer-SD) viedla Ľubica Laššáková (Hlas-SD). "Identifikované nedostatky však vznikli aj v dôsledku zásahov zo strany vtedajšieho zriaďovateľa – ministerstva kultúry – do právomocí vedenia múzea," uviedol Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ), ktorý na základe výsledkov kontroly odporúča parlamentnému výboru pre kultúru a médiá, aby si jeho poslanci vyžiadali od rezortu kultúry komplexnú správu o vykonaných vnútorných auditoch. NKÚ zároveň zdôraznilo potrebu zlepšiť koordináciu a riadenie podriadených organizácií v rámci príslušného ministerstva. 

Obvinenia z nehospodárneho nakladania s verejnými financiami

Kontrolóri zistili viacero nedostatkov a porušení právnych predpisov. Hodnota nehospodárne vynaložených financií presiahla 1,3 mil. eur. Podľa predsedu slovenských kontrolórov Karola Mitríka: „Tie najvýznamnejšie pochybenia vznikli najmä v dôsledku rozhodnutí vtedajšieho vedenia múzea, do ktorých aktívne vstupovali zástupcovia rezortu kultúry. Týkali sa okrem iného nedodržania hospodárnosti výdavkov za poskytované servisné služby v digitalizačnom centre, ako aj technického zabezpečenia celoslovenských osláv 75. výročia SNP.“

Ministerstvo, podľa NKÚ, zasahovalo do výberu dodávateľa pódia na oslavy SNP, čím sa viac ako strojnásobila hodnota zákazky pôvodne stanovená múzeom. "Kým v predchádzajúcich rokoch stálo pódium s technikou približne 18- až 23-tisíc eur, v roku 2019 na základe požiadavky ministerstva boli oslovené tri konkrétne spoločnosti, ktoré predložili takmer identické ponuky a pódium na celoslovenské oslavy okrúhleho výročia SNP stálo bezmála 310 tisíc eur," uvádza materiál.

Múzeum v rokoch 2010 – 2015 realizovalo z eurofondov projekt Digitálne múzeum, v rámci ktorého získalo dve zariadenia v hodnote 3 mil. eur na digitalizáciu zbierok. Verejné obstarávanie na servisné služby digitalizačného centra vecne realizoval zriaďovateľ – ministerstvo kultúry, zmluvu však podpísalo múzeum a muselo plniť aj záväzky z nej vyplývajúce.

Podľa záverov NKÚ výdavky za servis zariadení v období rokov 2014 – 2020 presiahli 5 mil. eur, teda oveľa viac, ako bola hodnota samotných zariadení. "Napríklad len úvodná prehliadka v roku 2016 bola stanovená na viac ako 560-tisíc eur. Kontrolóri tiež zistili, že niektoré úkony v rámci servisných prehliadok boli fakturované neodôvodnene, bez preukázania ich opodstatnenosti a ich celkový finančný objem sa dostal nad jeden milión eur. Vzhľadom na porušenie pravidiel finančnej disciplíny v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách, obe zistenia odstúpili národní kontrolóri Úradu vládneho auditu na ďalšie správne konanie," uvádza úrad. 

NKÚ upozorňuje aj nové vedenie

Kontrolný úrad zverejnil, že upozorňuje súčasné vedenie ministerstva na vysoké odhadované výdavky múzea do projektov, ktoré neboli kryté v jeho rozpočte. Vďaka takémuto konaniu došlo k zmareniu investície za viac ako 280-tisíc eur, ktorá súvisela najmä s vytvorením kultúrneho a kreatívneho centra v Banskej Bystrici. Tieto práce boli uskutočnené so súhlasom zriaďovateľa ešte pred schválením žiadosti o príspevok z európskych fondov.

„Rezort kultúry ako zriaďovateľ múzea najskôr investície do prípravných prác podporil, no neskôr zastavil projekt z dôvodu, že žiadosť o poskytnutie finančného príspevku z eurofondov neschválil. Takéto konanie považuje národná autorita pre externú kontrolu za príklad zlého riadenia projektu a nehospodárne nakladanie s verejnými financiami nielen zo strany múzea, ale aj zriaďovateľa,“ priblížil závery kontroly Mitrík.

NKÚ zdôraznilo, že vzhľadom na významnosť, závažnosť a početnosť zistených nedostatkov a hodnotí vnútorný kontrolný systém Múzea SNP ako nedostatočný. Predseda slovenských kontrolórov zaslal Správu o výsledku kontroly Výboru NRSR pre kultúru a médiá s návrhom, aby ministerstvo kultúry predložilo komplexnú správu o vykonaných auditoch, týkajúcich sa okrem iného aj digitalizačných technológií. „Je tiež potrebné zabezpečiť lepšiu koordináciu finančne náročných projektov v organizáciách v ich zriaďovateľskej pôsobnosti, aby sa predišlo zbytočnému míňaniu financií na nerealizované projekty,“ uzatvoril predseda úradu Mitrík.

Mičev všetky obvinenia odmieta

Bývalý riaditeľ, ktorý sa na záver svojho funkčného obdobia dostal do konfliktu s členmi vlády sa s podstatou zistení NKÚ nestotožňuje. Výhrady voči zasahovaniu zo strany ministerstva kultúry označil za názor kontrolnej skupiny. "Ministerstvo kultúry robilo výberové konania na digitalizáciu, ale aj servis digitalizačných zariadení. Oni urobili výberová konanie, my sme podpísali zmluvu a oni nám vyčlenili finančné prostriedky. Na základe prostriedkov sme tú zmluvu plnili tak, ako bola dohodnutá na rezorte kultúry. Ak je toto považované za zásah, tak to zásah je. My sme to výberové konanie nerobili, ale len sme zmluvu realizovali," uviedol Mičev pre Noviny TV JOJ na margo digitalizácie, ktorú NKÚ označilo za predraženú.

Doplnil však aj to, že Múzeum SNP zďaleka nebolo jedinou inštitúciou, ktorej sa daný postup týkal. "Preto sa pýtam, prečo bola kontrola len v našej organizácii a nebola aj v tých ostatných, kde sa robili digitalizačné projekty a postupovalo sa podľa tej istej rámcovej zmluvy," zamyslel sa exriaditeľ múzea, o ktorého jednotu sa snažila podstatná časť kultúrnej obce. "Ak si pozriete kontroly NKÚ, ktoré sa týkajú digitalizácie, tak rok predtým bola vydaná správa, podľa ktorej bolo v našej organizácii všetko v poriadku," zdôraznil Mičev a doplnil, že nerozumie, ako môže jedna kontrolná skupina rozhodnúť opačne, ako druhá. Obe pritom riešili nakladanie s verejnými financiami.

Mičev dodal, že predchádzajúca správa odporúčala rezortu kultúry, aby v projekte pokračovalo, a to aj s predmetným nacenením servisných služieb. Zmluvu pritom Múzeum SNP zrušilo štyri mesiace pred oficiálnym ukončením zmluvy v čase, keď sa dostalo do finančnej tiesne. "Ušetrili sme vtedy okolo 400-tisíc eur," doplnil na záver pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že trvá na tom, že počas jeho vedenia prebehlo všetko podľa zákona, a to aj podľa Úradu pre verejné obstarávanie. 

 

Najčítanejšie