Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kultúra sa otvára, premiér dodržal slovo. Za prvé predstavenie po lockdowne si vybral kultový muzikál Bedári
Zdielať na

Kultúra sa otvára, premiér dodržal slovo. Za prvé predstavenie po lockdowne si vybral kultový muzikál Bedári

BRATISLAVA / Do divadla Nová scéna zavítal predseda vlády spolu so svojou manželkou. Tá pre Noviny PLUS TV JOJ priznala, že okrem opery nedá dopustiť ani na jej mladšieho súrodenca - muzikál. Obľúbený príbeh o osude trestanca Jeana Valjeana a jeho nevlastnej dcéry Cosette premiéra Hegera nadchol. Nebol však sám. Šťastím prekypovali nielen účinkujúci, ale aj diváci.

Muzikál Bedári, ktorý sa teší mimoriadnej obľube na celom svete, uviedlo Divadlo Nová scéna ešte pred troma rokmi (2019). V dôsledku pandémie ho však nezahrali celé dva roky. Korepetítor divadla Matúš Ferko, ktorý s hercami titul pred premiérou štyri mesiace skúšal priznal, že tentokrát museli zhustiť skúšky do jedného týždňa. Účinkujúci strávili päť dní klavírnymi korepetíciami a ďalšie dva skúškami so živým orchestrom. 

Presne pred týždňom totiž rezort v rukách Natália Milanovej (OĽaNO) ohlásil, že kultúra sa bude môcť otvoriť na 50 % kapacity. Týždeň na skúšanie tak mala aj herečka Mirka Gális Partlová, ktorá v inscenácii stvárnila Fantine. Ženu, ktorá začne predávať samu seba preto, aby uživila svoju dcérku Cosette. Gális Partlová mala v sobotu (15.1. 2021) v titule premiéru a priznala aj trému. Výzvou pre ňu bolo aj to, aby zapadla do predstavenia, ktoré jej kolegovia skúšali dávno pred ňou. Hoci mala hrať Fantine aj pôvodne, v dobe keď sa titul skúšal, čakala dieťa. 

Viac sa dozviete vo videu:

​Čo by ste o Bedároch mali vedieť?

Príbeh o Jeanovi Valjeanovi, galejníkovi na úteku, vychádza z kultového románu francúzskeho klasika Victora Huga „Les Misérables" z roku 1862. V jeho deji sa majstrovsky prelínajú príbehy hlavného hrdinu, jeho neúnavného prenasledovateľa, policajného komisára Javerta, malej siroty Cosette, ktorá nájde domov a neskôr aj svoju lásku v študentovi Mariusovi. Zaujímavá je zvrhlá a komická dvojica majiteľov krčmy Thénardierovcov, ktorí prežijú akýkoľvek politický režim. To všetko sa deji na pozadí doby, v lete roku 1830 v Paríži, kedy vyrastú barikády revolúcie, ktorej sa mnohí hrdinovia tohto príbehu aj zúčastňujú.

Muzikál Bedári francúzskych autorov Alaina Boublila (libreto) a  Claude-Michel Schőnberga (hudba) sa po 39 rokoch od jeho parížskej premiéry dostáva pred slovenských divákov s textami od básnika Jána Štrassera. Réžiu a hudobnú supervíziu zastrešila  Marie Zamora, ktorá v minulosti účinkovala vo francúzskej verzii ako Cosette. Predstaviteľka tej istej postavy na Novej scéne, Michaela Baladová-Danielová sa vyjadrila, že práve naplniť predstavu režisérky bolo mimoriadne náročné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie