Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ministerka Remišová má problém s eurofondami: Lož má krátke nohy, odkazuje Ďuriš Nicholsonová
Zdielať na

Ministerka Remišová má problém s eurofondami: Lož má krátke nohy, odkazuje Ďuriš Nicholsonová

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerka Veronika Remišová má problém s čerpaním eurofondov. Situácia nadväzuje na konflikt, ktorý mala ešte pred necelým rokom s europoslankyňou Luciou Ďuriš Nicholsonovou. Tá vtedy tvrdila, že Slovensko príde o miliardu eur, ktorú mohlo použiť na covidovú pomoc. Dnes má vláda žiadať o výnimku presne pre jednu miliardu eur.

Informáciu priniesol ako prvý Index denníka Sme. Podľa článku je problém s aktuálnym čerpaním financií z Európskej únie, ale ohrozené má byť aj čerpanie v nasledujúcom období. Dnes už bývalá členka Sulíkovej SaS v tom čase tvrdila, že Slovensko prišlo o viac ako miliardu eur. Dôvodom mala byť skutočnosť, že ju vláda nepresunula na boj s pandémiou koronavírusu. Remišová v tom čase tvrdila, že vinovatí sú ostatní ministri, ktorí sa prostriedkov nechceli vzdať. 

Ku kauze sa vyjadril aj minister financií Igor Matovič. Veronika Remišová má jeho dôveru, ale obávať by sa mali ministri, ktorí nebudú stíhať finančné zdroje vyčerpať. 

Lož má krátke nohy, každé klamstvo raz pravda dobehne, tvrdí Ďuriš-Nicholsonová

Europoslankyňa pripomenula, že jej tlačová konferencia by mala byť "budíčkom pre zaspatú vládu", ktorá podľa jej názoru nebola schopná čerpať eurofondy. "Ministri na čele s Veronikou Remišovou sa k posolstvu z mojej tlačovky postavili arogantne. Ja som odišla z domácej politiky. Dnes prosia Európsku komisiu, aby udelila Slovensku výnimku na presun tých peňazí, o ktorých som pred rokom hovorila. V panike chcú tie peniaze teraz zachraňovať. Obávam sa, že žiadna výnimka sa konať nebude. Z EK sa ma pýtajú, prečo slovenskú vládu nezobudila moja tlačovka," uviedla Lucia Ďuriš-Nicholsonová, ktorá po tlačovej konferencii opustila SaS. Dôvodom bolo to, že sa k nej strana obrátila chrbtom.
"Mala som pravdu. Mýlila som sa iba v tom, že Slovensko kvôli neschopnosti viacerých ministrov na čele s Remišovej MIRRI, príde o viac ako 1 miliardu eur. Budeme vracať miliardy, ktoré /ne/kompetentní nedokážu vyčerpať. Slovensko je krajina, ktorá patrí v mnohých oblastiach na chvost členských štátov EU, potrebujeme každý jeden cent z peňazí EU. A oni sú schopní nechať prepadnúť miliardy. Ako nič," uviedla europoslankyňa ďalej na svojom profile na sociálnej sieti. Zároveň na margo argumentov ministerky Remišovej poznamenala, že vyvstáva jednoduchá otázka: "Načo máme MIRRI? A načo je nám vicepremiérka Veronika Remišová?"
Ďuriš-Nicholsonová zároveň uviedla, že v roku 2023 bude mať poslednú tlačovú konferenciu, ktorá bude finálnou bodkou za celou kauzou. 

Ministerka tvrdí, že médiá chcú rehabilitovať Pellegriniho

Ministerka Veronika Remišová (Za ľudí) obviňuje denník, ktorý predmetný článok zverejnil. "To, čo som sa dnes dočítala o eurofondoch v jednom denníku, nemôžem nechať bez reakcie. Mimochodom, tento denník začal pred pár dňami volať po “rehabilitácii” volebného lídra Smeru Petra Pellegriniho. V rovnakom duchu je napísaný článok o eurofondoch, ktorý neúplnými a účelovo vypustenými informáciami, ktoré v rozhovore zazneli, “rehabilituje” vládu Petra Pellegriniho, pretože súčasné problémy v eurofondoch sú spôsobené najmä zbabranými projektami bývalej vlády (IT projekty, ktoré vyšetruje Európska prokuratúra, tunel Višňové, na ktorom treba polovicu vybetónovať nanovo v dôsledku nedostatkov, obnoviteľné zdroje…), ako aj 6-ročným nečerpaním a zlým nastavením eurofondov," bránila sa Remišová na svojom oficiálnom profile. 
Podľa Remišovej sa za rok 2021 na konkrétne projekty využilo 1,9 miliardy eur a posledného miesta v EÚ v čerpaní eurofondov sa Slovensko posunulo o 6 priečok. A to aj napriek pandémii a obmedzeniam.
"Tieto peniaze išli aj v čase ťažkého boja s pandémiou na školy, škôlky, zdravotníctvo, sociálne služby, cesty, lepšie životné prostredie... Teda na riešenia, ktoré ľuďom zlepšujú život. Keď cestujem po regiónoch, všade počujem – konečne riešite aj tieto veci, bývalé vlády na nás kašľali! A to mi hovoria dokonca aj starostovia z radov opozície," tvrdila ďalej Remišová, podľa ktorej sa autorka článku ako na relevantný zdroj odvoláva na europoslankyňu (Lucia Ďuriš-Nicholsonová pozn. red.), ktorú mala pri lži o eurofondoch nachytať samotná Európska komisia.

Súvisiace články

Najčítanejšie