Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zistenia TV JOJ: Od lekárov, ktorí šírili dezinformácie, sa nemocnice dištancujú
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Od lekárov, ktorí šírili dezinformácie, sa nemocnice dištancujú

BRATISLAVA / Minulý rok Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal preverovať konania lekárov, ktorí ovplyvňovali verejnú mienku v súvislosti s koronavírusom. Úrad podľa zistení TV JOJ zriadil ako poradný orgán špeciálnu etickú komisiu, prvé závery by mali byť známe na konci prvého kvartálu.

Úrad má, podľa hovorkyne, pripravený eskalačný (stupňujúci, pozn. red) mechanizmus, ktorý spustil v prípade piatich lekárov šíriacich dezinformácie. Komisia ich bude vyhodnocovať. 

"V troch prípadoch verím, že bude postačovať prvý stupeň eskalácie, listom na zamestnávateľov. Zamestnávatelia dotknutých lekárov úradu oznámili, že títo sa nepodieľajú na liečbe pacientov pozitívnych na COVID-19 a dištancujú sa od ich vyjadrení ako súkromných osôb," uviedla pre televíziu JOJ hovorkyňa v stanovisku úradu. 

V prípade lekára Petra Liptáka, ktorý sa zúčastňoval aj rôznych protestov, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou otvoril dohľady a bude preverovať podklady od zdravotných poisťovní a spolupracovať so ŠÚKL. Na konci zasadne komisia a odporučí ďalší postup. 

"Ak úrad dohľadom zistí, že zdravotná starostlivosť nebola poskytnutá správne, podľa závažnosti zistených nedostatkov a ich následkov môže uložiť poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti pokutu do výšky 3 319 eur pre fyzickú osobu a do výšky 9 958 eur pre právnickú osobu a zákaz výkonu zdravotníckeho povolania na jeden rok," uviedla hovorkyňa. 

"Ak poskytovateľom zdravotnej starostlivosti je právnická osoba, zákaz výkonu zdravotníckeho povolania môže uložiť jej odbornému zástupcovi," dodala hovorkyňa úradu s tým, že pokutu úrad môže uložiť opakovane. 

Celé stanovisko Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Na posudzovanie a vyhodnocovanie informácií, ktoré sa týkajú možného porušovania etického kódexu, predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej len „úrad“) Ing. Renáta Bláhová, MBA, FCCA, LL. M. zriadila Etickú komisiu ako svoj poradný orgán. Za predsedu Etickej komisie bola zvolená rešpektovaná členka Súdnej rady JUDr. Katarína Javorčíková a prvý výsledok očakávame na konci prvého kvartálu. Máme pripravený eskalačný mechanizmus, ktorý sme v prípade piatich lekárov šíriacich dezinformácie spustili, a ktorý bude komisia vyhodnocovať.

V troch prípadoch veríme, že bude postačovať prvý stupeň eskalácie listom na zamestnávateľov. Zamestnávatelia dotknutých lekárov úradu oznámili, že títo sa nepodieľajú na liečbe pacientov pozitívnych na COVID-19 a dištancujú sa od ich vyjadrení ako súkromných osôb.  U dvoch závažnejších (MUDr. Peter Lipták, ambulancia praktického lekára a JAAT Style, s. r. o.) sme otvorili dohľady, budeme preverovať podklady od zdravotných poisťovní a spolupracovať so ŠÚKL, na konci zasadne komisia a odporučí ďalší postup.

Ak úrad dohľadom zistí, že zdravotná starostlivosť nebola poskytnutá správne, podľa závažnosti zistených nedostatkov a ich následkov môže uložiť poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti pokutu do výšky 3 319 eur pre fyzickú osobu a do výšky 9 958 eur pre právnickú osobu a zákaz výkonu zdravotníckeho povolania najviac na jeden rok; ak poskytovateľom zdravotnej starostlivosti je právnická osoba, zákaz výkonu zdravotníckeho povolania môže uložiť jej odbornému zástupcovi. Pokutu môže úrad podľa povahy veci uložiť opakovane. Súčasne s uložením pokuty môže úrad poskytovateľovi uložiť opatrenie na odstránenie zistených nedostatkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie