Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Dušana Kováčika prepustili na slobodu
Zdielať na

Dušana Kováčika prepustili na slobodu

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Najvyšší súd SR rozhodol o prepustení bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na slobodu. Bývalý špeciálny prokurátor bol vo väzbe 17 mesiacov. Domov odišiel krátko popoludní v sprievode obhajcov.

V rozhodnutí súdu o prepustení dostal Dušan Kováčik podmienky. Okrem monitorovacieho náramku nemôže odcestovať do zahraničia a nemôže sa kontaktovať so svedkami vystupujúcimi v prípade.

"Najvyšší súd vyhovel žiadosti obžalovaného JUDr. Dušana K., PhD., ktorý bol prepustený z väzby na slobodu," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu SR, Alexandra Važanová. "Obžalovanému boli uložené viaceré povinnosti a obmedzenia vrátane povinnosti zdržiavať sa na trvalom pobyte a zákazu vzďaľovania sa z tohto miesta okrem vymedzených nevyhnutných podmienok," doplnila hovorkyňa.

Vyšiel s taškou v ruke, okrem poďakovania tým, ktorí ho strážili viac nepovedal. Hodnotiť kauzy, v ktorých figuruje či kontaktovať svedkov alebo znalcov totiž nemôže. Aj to sú obmedzenia, ktoré nariadil najvyšší súd.

Kováčika v septembri minulého roku Špecializovaný trestný súd uznal vinným z podpory zločineckej skupiny takáčovcov a prijatia úplatku vo výške 50-tisíc eur. Ten mal obdržať za to, že v roku 2017 nepodal sťažnosť voči prepusteniu lídra danej partie, Ľubomíra Kudličku, z väzby. Takisto bol odsúdený za posunutie tajných informácií bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi.

​Sudkyňa Pamela Záleská mu uložila trest vo výške 14 rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia spolu s prepadnutím majetku. Kováčik sa voči verdiktu odvolal, a tak je až do rozhodnutia Najvyššieho súdu odsúdený neprávoplatne.

Súvisiace články