Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dušan Kováčik nebude nateraz obžalovaný z ďalšej korupcie. V hre je sporný paragraf 363
Zdielať na

Dušan Kováčik nebude nateraz obžalovaný z ďalšej korupcie. V hre je sporný paragraf 363

BRATISLAVA / Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, nebude nateraz obžalovaný z ďalšej korupcie, z ktorej ho viní polícia a prokuratúra. Televízii JOJ to oficiálne potvrdil Špecializovaný trestný súd, ktorého sudca ju odmietol prijať. V hre je totiž opäť sporný paragraf 363.

Nateraz to vyzerá tak, že kauza bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a tiež dnes už bývalého SISkára Petra Košča, známeho pod prezývkou Pán X sa pred súd zrejme nedostane. V 17 stranovom zdôvodnení totiž špeciálny sudca Michal Truban obžalobu na dvoch vplyvných exfunkcionárov odmieta.

Dvojicu usvedčuje niekdajší vysokopostavený policajný funkcionár Bernard Slobodník. Ten vyšetrovateľom tvrdil, že Kováčik od Košča za lojalitu, informácie a služby, vzal 50-tisícový úplatok. Rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu žalobu v tejto veci zmietol zo stola.

"Samosudca ŠTS v Banskej Bystrici, dňa 2.11.2021 rozhodol, že obžalobu odmieta a vracia vec prokurátorovi. Z dôvodu závažných procesných chýb, vrátane porušenia práva na obhajobu," povedala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková. 

Právni zástupcovia Dušana Kováčika a Petra Košča podali v auguste na Generálnu prokuratúru podnet, aby preskúmal ich stíhanie podľa paragrafu 363. O mesiac na to dozorový prokurátor podal obžalobu. A práve to je najväčším kameňom úrazu. Súd vo svojom odôvodnení argumentuje najmä tým, že obžaloba nemala byť podaná, kým o 363ke nerozhodol Generálny prokurátor. Nuž a ten zrejme aj v súvislosti s týmto prípadom nechal svojmu podriadenému prokurátorovi odkaz na facebooku.

"Ak OČTK nebudú porušovať zákon, Generálny prokurátor nebude používať paragraf 363," uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka. "Uznesenie Špecializovaného trestného súdu je zákonné a v súlade s návrhmi, ktoré boli podávané," povedala Eva Mišíková, obhajkyňa Petra Košča. 

Sudca tiež policajno-prokurátorskému tandemu vyčítal, že obžaloba bola založená na výhradnej výpovedi kajúcnika a ďalších svedkov, ktorí o korupciu medzi Kováčikom a Koščom vedeli iba nepriamo. "Podľa vyjadrení priamo účastní samotného skutku neboli, ale podávajú svedectvo "z druhej ruky", teda z počutia," píše sa v uznesení ŠTS. 

"Boli tam takisto pochybenia, ktoré sa týkali nevykonania dôkazov, ktoré sme navrhovali v rámci obhajoby," povedal Erik Magál, právny zástupca D. Kováčika. 

Rozhodnutie sudcu Michala Trubana ešte nie je právoplatné. Prokurátor má možnosť podať sťažnosť o ktorej rozhodne Najvyšší súd. Či ju podá sme sa však dnes nedozvedeli. Špeciálny prokurátor nás odkázal na tlačové oddelenie.

"Predpokladám, že reakciu poskytne dozorový prokurátor prostredníctvom hovorkyne," povedal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. "Na ÚŠP doposiaľ uznesenie ŠTS o odmietnutí obžaloby riadne doručené nebolo," uviedol hovorca ŠTS Skladan. 

O tom, či generálny prokurátor podľa paragrafu 363 nakoniec zruší alebo nechá pokračovať samotnú kauzu by sa mali obvinení dozvedieť už tento týždeň. Dušan Kováčik vo väzbe. Kde čaká vytýčenie pojednávania v inej veci na Najvyššom súde. Peter Košč, alias "Pán X" správa zastihne zrejme na úteku, na neznámom mieste, kde sa momentálne nachádza.

Súvisiace články

Najčítanejšie