Jasno
30°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Spokojní neboli nikdy: Takto na novinárov útočil Mečiar, Fico, Dzurinda aj Matovič
Zdielať na

Spokojní neboli nikdy: Takto na novinárov útočil Mečiar, Fico, Dzurinda aj Matovič

BRATISLAVA / S novinárskou prácou je, ale aj bola nespokojná zatiaľ každá jedna slovenská vláda.

Mečiarizmus a útoky na novinárov

S prácou médií bol nespokojný aj expremiér Vladimír Mečiar (HZDS), ktorý ešte v roku 1992 apeloval na to, že na Slovensku je potrebná iná žurnalistika a novinári by sa mali "samoregulovať". Zdôrazňoval v tom čase to, že nejde o autocenzúru, ale o morálne zodpovedný prístup k informáciám. Za jeho vlády pritom prišlo k únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. a následne aj k vražde Róberta Remiáša.

Pamätným sa stal útok na novinára, ktorý sa Vladimíra Mečiara opýtal na to, kde zohnal peniaze na jeho vilu Elektra. "Počúvaj, ešte raz sa ma to opýtaš, takú ti jeb..m, že sa nespamätáš," zaútočil Mečiar. 

Nebol to však jeho jediný útok na zástupcu verejnosti a expremiér pre hrubé výrazy "nechodil ďaleko". Počas jeho vlády novinári čelili nielen verbálnym útokom, ale aj vyhrážkam a niekoľkým zhoreli autá.

Komentátor TV JOJ Arpád Soltész dostal počas tohto obdobia v Košiciach bitku. "Keď som bol na toalete, pristúpil ku mne zozadu neznámy muž a odzadu ma napadol. Po údere do hlavy som spadol a na zemi ma začal hlava-nehlava kopať. Keď som začal kričať o pomoc, zmizol," povedal vtedy Soltész, ktorý pôsobil v denníku Korzár. Následne však zistil, že za jeho bitkou sa skrývala tajná služba a mala to byť výstraha súvisiava s jeho prácou. 

Nespokojnosť Mikuláša Dzurindu

S tým, ako o ňom informujú médiá bol nespokojný aj Mikuláš Dzurinda. V roku 2002 sa tejko téme venoval denník SME. Dzurindova na jednej z jeho tlačovej konferencií ostro kritizoval novinársku prácu.

Na tlačovke o odpočte SDK vtedy redaktorke televízie Markíza Zlatici Puškárovej vyčítal, že televízia informovala o jeho stretnutí so spoločenskou elitou na tému odpočtu až po dvoch dňoch. "To nie je korektné," povedal vtedy Dzurinda a podľa denníka nabádal aj iných novinárov na profesionálnejší prístup. Hneval sa, že niektoré novinové titulky sú absolútne neetické a nekorektné.

Matovičove útoky

"Denník N(enávisť), SME, Čaputová, Sulík a kopa ďalších prisluhovačov, pre ktorých bola nenávisť voči OĽaNO a najmä Matovičovi, motorom ich zvrhlej nenávisti za posledné tri roky… môžu byť so svojím výkonom až veľmi spokojní. Tri roky ich sústavných klamstiev a nenávisti, ktorú v najťažších krízach, aké Slovensko zažilo, šírili… prinieslo ovocie. A tým, že klamstvá a nenávisť šírili vedno s Ficom, Mazurekom, Pellegrinim či dezolátmi, ich len a len v očiach ľudí zlegitimizovali," tvrdí expremiér, exminister financií a poslanec Igor Matovič, ktorý aktuálne kandiduje aj za prezidenta, hoci tvrdí, že určite nevyhrá. Aj v momente, kedy kandidatúru ohlasoval, sa zameral na to, že na Slovensku "vládnu médiá" a preto demokratický kandidát nemôže vyhrať.

Proti jeho útokom sa vyslovili aj šéfredaktori slovenských médií, ktorý v tom čase upozorňovali, že Igor Matovič kreslí na novinárske chrbty znova terče. 

Igor Matovič útočil na média počas celých troch rokov svojej vlády. Dokonca seba označil za "Žida 21. storočia". "Urobili ste zo mňa jednoducho Žida 21. storočia. Tak, ako Židia boli počas nacistického Nemecka za všetko vinní, lebo jednoducho Hitler ukázal na nich prstom, tak mnohí ľudia chceli spraviť niekoho, kto bude za všetko vinný," povedal atovič, ktorý bol vtedy ministrom financií. 

"Za 24 hodín sa toho môže udiať dosť na to, aby sme pochopili, za čo môžeme vďačiť tomu, že pred dvanástimi rokmi, presne 12. júna 2010 sa do NR SR dostala po prvýkrát Sloboda a Solidarita (s 12,14 % hlasov) a na jej kandidátke zo 150 miesta s počtom preferenčných hlasov 38 429 Igor Matovič. Cirkus. Freak Show. Pravidelná dávka toho, že dno sa dá stále preraziť. Že latka môže byť nižšie, než si vieme predstaviť. Igor Matovič sa považuje za "žida 21. storočia", poslankyňa Tabák za "bohom" vyvolenú a "stvorenú" pre politiku," uviedol politológ, ktorý sa odvolával na nekompetentnosť vládneho hnutia. "Nik nepracuje na návrate Fica k moci intenzívnejšie než Igor Matovič a ním "stvorení" politici a političky," reagoval v tom čase politológ Jozef Lenč. 

Tak, ako aktuálna vláda, ani Igor Matovič nebol spokojný s prácou komentátorov.  Zaútočil nielen na komentátora TV JOJ Arpáda Soltésza, komentátora SME Petra Tkačenka, ale aj Mariána Leška, ktoy komentuje v Denníku N.

Niekoľkokrát na sociálnej sieti urážal aj karikaturistu Shootyho. Jeho verbálnym útokom neunikol ani sociológ Michal Vašečka, ktorého prirovnal k múdrosráčom, či na komentátora Šimečku, ktorého označil za otca Progresívneho Slovenska.

V súvislosti s ochranou novinárou, ktorá sa za bývalej vlády často skloňovala, politológ Radoslav Štefančík zdôraznil, že na ochrane novinárov sa nič nezmení, pokiaľ sa slušne nezačnú správať v prvom rade politici. Igora Matoviča by podľa odborníka mohla zastaviť jedine jeho strana. "Otázne je, či sa proti takýmto vyjadreniam na sociálnej sieti ozve dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger, ale aj ďalší dočasne poverení ministri z vládneho kabinetu," povedal vtedy politológ pre Noviny PLUS TV JOJ.

Útoky Roberty Fica

Štvornásobný prededa vlády Robert Fico na médiá útoi už roky. "Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky a stojím si za týmto výrazom," povedal Fico s tým, že to hovorí "absolútne kľudne a nenechám sa vôbec uniesť, stojím si za týmto výrazom".

V tom čase ho pobúril záujem o financovanie kultúrnych podujatí počas slovenského predsedníctva Rady EÚ. Kauzou sa vtedy zaoberala Transparency International Slovensko na základe informácie od zamestnankyne miisterstva zahraničných vecí Zuzany Hlávkovej. "Nie je možné, aby ste na dennej báze klamali a poškodzovali slovenské predsedníctvo," vyjadril sa Fico, ktorý kauzu označil za ako príbeh "jedna baba povedala"

Počas tretej vlády Roberta Fica došlo k vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Práve tento týždeň si pripomenieme šieste výročie tejto tragédie. 

Po zložení vlády po voľbách v septembri minulého roka prišiel predseda vlády s preverením akreditácií pre viaceré slovenské médiá, ktoré označil za nepriateľské a odmieta im odpovedať na otázky. Časť poslancov a členov Smeru-SD podala trestné oznámenie na komantátora Martina Milana Šimečku z Denníka N.

Už počas posledných rokov v opozícii sa venovala komentátorom Michalovi Havranovi, Mariánovi Leškovi, ale aj Tomášovi Hudákovi na ktorých taktiež podala trestné oznámenia. Väčšina z nich bola napokon zhodená zo stola. 

​Na sociálej sieti podanie trestého oznámenia na Šimečku okomentoval politológ Jozef Lenč. "Mladé pušky národno-sociálnej demokracie v zložení Gedra, Kaliňák (synovec a šéf poradcov RF, poslanec), Glück (poslanec a pästiar) a Melicher (zbytočný št. tajomník na MO SR) rozhodli podať trestné oznámenie na Martina M. Šimečku (komentátora Denníka N). Zvolali tlačovú konferenciu pred generálnu prokuratúru - údajne s tým, že idú podať TO na Michala Šimečku (ups) - na ktorej informovali, že už nebudú ďalej tolerovať to, ako MMŠ uráža slovenský národ," napísal politológ.

"Lenže to by nesmela byť lož ich pracovnou metódou - predsa svoju TK zvolali v pracovnom čase. Klamali, že MMŠ nazval Slovákov (a Slovenky) lúzou, sviňami a barbarmi. Ukazujúc, že nerozumejú (abo nechcú rozumieť) vypovedaným slovám, brnkajú na emócie obyčajných ľudí. Klamali, keď tvrdili, že peniaze pre Nadáciu Milana Šimečku boli peniazmi pre Martina M. Šimečku. Nie je totiž Šimečka, ako Šimečka," dodal Lenč. 

Súvisiace články