Polojasno
20°
Bratislava
Servác
13.5.2024
NR SR: Koaličný valec hodil návrhy opozície do koša. Danko s Matovičom si urážali partnerky
Zdielať na

NR SR: Koaličný valec hodil návrhy opozície do koša. Danko s Matovičom si urážali partnerky

BRATISLAVA / Parlament neschválil množstvo opizičných návrhov. Rokovať by sa mohlo do neskorých večerných hodín.

Téma násilia vás nezaujíma

Martina Holečková z KDH kritizovala znižovanie lehôt pri sexuálnom znásilnení už pri schvaľovaní novely Trestného zákona. Náhla zmena zo strany koalície je podľa nej len z dôvodu, aby táto téma neuškodila Petrovi Pellegrinimu v prezidentskej kampani. "Vládna koalícia sa správa pokritecky a obete násilia ich vôbec nezaujímajú. Hoci ste sa po celospoločenskom tlaku rozhodli vrátiť premlčacie doby za znásilnenie na pôvodnú úroveň, no v skutočnosti sú vám obete násilia ukradnuté. Aj dnes sme mali možnosť rokovať o návrhu, ktorý sme predložili a mal pomáhať obetiam domáceho násilia. Pripravovali sme ho za pomoci centier, ktoré pracujú s obeťami násilia a vyšetrovateľmi týchto trestných činov. Keď ste ako poslanci mohli preukázať, že vám na týchto obetiach záleží, tak ste tento zákon nepodporili. Opäť ste sa takto vysmiali všetkým obetiam a ukazujete, že téma násilia nie je pre vás dôležitá. Premlčacie doby sa vracajú na pôvodnú úroveň z jediného dôvodu, aby nepoškodili prezidentskú kandidatúru Pellegriniho," reagovala v pléne Národnej rady Martina Holečková.

Spoločenská objednávka

Vládnu novelu Trestného zákona týkajúcu sa premlčacích lehôt prerokuje Národná rada v skrátenom legislatívnom konaní. Návrh schválili poslanci v utorok popoludní po tom, ako na návrh predsedu parlamentu predčasne ukončili diskusiu. Plénum zároveň rozhodlo, že diskusia o novele v prvom čítaní bude trvať len 12 hodín.

"Uvedomujúc si spoločenskú objednávku, cieľom predkladaného návrhu zákona je, aby pri trestných činoch proti životu a zdraviu, trestných činoch proti slobode a ľudskej dôstojnosti, trestných činoch proti rodine a mládeži a trestných činoch proti iným právam a slobodám zostala zachovaná doterajšia právna úprava zániku trestnosti v dôsledku premlčania," ozrejmilo ministerstvo spravodlivosti predložené zmeny.

Pri týchto trestných činoch by sa tak mali uplatňovať doterajšie premlčacie lehoty, a to najmä 20-ročná lehota v prípade zločinov, za ktoré Trestný zákon dovoľuje uložiť trest odňatia slobody najmenej desať rokov. Patria medzi ne najmä vražda, zabitie, ublíženie na zdraví, hrubý nátlak, zavlečenie do cudziny, znásilnenie, sexuálne násilie, sexuálne zneužívanie, týranie blízkej osoby a zverenej osoby, obchodovanie s ľuďmi, únos a výroba detskej pornografie.

Výbor k SIS sa nekonal

Výbor Národnej rady pre kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS) v utorok o zmene štatútu SIS nerokoval. Mimoriadne zasadnutie sa neuskutočnilo. Dôvodom bolo pretrvávajúce rokovanie pléna. Predsedníčka výboru Mária Kolíková plánuje výbor zvolať znova na stredu (28. 2.). Kolíková považuje za "hanbu a výsmech parlamentnej demokracii", že aspoň na pár minút nebola v pléne odhlasovaná prestávka, aby sa výbor mohol uskutočniť.

Roztržka medzi Dankom a Matovičom

V pléne Národnej rady sa dnes strhla hádka medzi Andrejom Dankom a Igorom Matovičom. Líder hnutia Slovensko počas svojho vystúpenia pripomenul cestu podpredsedu parlamentu do Dubaja. Podľa Matoviča si tam išiel "užívať s pipkou".

„Pán Matovič, máte plné ústa slušnosti k ženám. Chápem, že s pipkou Pavlínkou si veľa neužijete, ale, prosím, zdržte sa komentára na moju partnerku," adresoval poslancovi Danko.

Matovič s Dankom sa navzájom osočovať, pričom si tykali. „Tak ti budem tykať, magorko, sadni si, dobre? Dochádza ti tabletka?,“ povedal Danko. Matovič na jeho slová reagoval vetou: „Pozeráš sa do zrkadla, keď hovoríš magorko?“. Mikrofón podpredsedu parlamentu bol počas slovnej výmeny celý čas zapnutý.

Rokovať sa bude do noci

Do programu aktuálnej schôdze Národnej rady pribudla vládna novela Trestného zákona aj s návrhom na jej prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Novela sa týka premlčacích lehôt.

O návrhu na skrátené legislatívne konanie by mali poslanci rokovať po utorkovom prvom bloku hlasovaní, a to až do úplného prerokovania návrhu. Následne by mali o ňom hlasovať. Po prijatí návrhu by sa malo plénum rovno zaoberať novelou v prvom čítaní. Postup má byť rovnaký, teda rokovanie o novele až do jej prerokovania s následným hlasovaním o tom, či ju plénum posunie do druhého čítania. A to aj po 19.00 h.

Vláda prijala minulý týždeň novelu Trestného zákona, ktorá ráta so zachovaním pôvodných premlčacích lehôt pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, a to 20 rokov. Účinnosť by mala zmena nadobudnúť 15. marca, čiže od rovnakého dátumu ako "veľká novela" Trestného zákona schválená 8. februára.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) v úvode diskusie predstavil návrh na skrátené konanie. Do rozpravy sa prihlásilo písomne osem opozičných poslancov, z toho štyria vystúpia za klub s rozsahom 30 minút. Zvyšní majú na svoj príhovor 20 minút.

Susko priblížil, že vláda je presvedčená o tom, že premlčacie lehoty nastavené novelou Trestného zákona z 8. februára obstoja. V určitých prípadoch však môže podľa vlády nastať situácia, že tieto lehoty môžu byť nedostatočné, a preto vyhovuje spoločenskej objednávke.

​Opozičné návrhy boli hodené do koša

Strana SaS opakovane v parlamente predložila novelu, ktorá by garantovala právo na sprievod pre maloletých pacientov. "Chceme, aby malo každé dieťa, tak ako v okolitých krajinách, istotu, že keď sa ocitne v nemocnici, tak tam s ním bude blízka osoba," dodala Vladimíra Marcinková. Novela zákona o zdravotnej starostlivosti nakoniec v parlamente neprešla.

Branislav Vančo z Progresívneho Slovenska podal spolu so svojimi kolegyňami návrh na zmenu paragrafu 363, ktorý sa zameriava na to, aby bolo možné urobiť súdny prieskum rozhodnutia generálneho prokurátora. Ďalším návrhom chcú poslanci za Progresívne Slovensko docieliť, aby slovenská prokuratúra a generálny prokurátor nemali neohrozené postavenie ako doteraz. Tento návrh v Národnej rade neprešiel.

Michal Šipoš z hnutia Slovensko apeloval pred hlasovaním na koaličných poslancov pri zákone o preukazovaní pôvodu majetku, aby za tento zákon zahlasovali. "Rozptýlite tak podozrenie o tom, že ste svoje majetky nadobudli nečestne," konštatoval Šipoš. Za tento návrh bolo za len 16 poslancov, proti bolo 43 a zdržalo sa 83.

Parlament odsúdil rezolúciu EP

Národná rada odsúdila uznesenie Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa týkalo novely Trestného zákona a rušenia niektorých inštitúcií na Slovensku. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok poslanci schválili a ktoré na rokovanie predložil zahraničný výbor. Opozícia v reakcii predložila svoj návrh uznesenia k rezolúcii EP, ten však na hlasovaní neprešiel.

Z prijatého uznesenia okrem odsúdenia rezolúcie vyplýva aj apel NR SR na europarlament, aby "svojimi ideologickými uzneseniami prestal spochybňovať výlučné právomoci členských štátov Európskej únie a prestal šíriť dezinformácie o SR". Slovenský parlament zároveň vyjadril znepokojenie nad "protislovenským konaním poslancov EP zastupujúcich slovenskú opozíciu, ktorí iniciovali a sformulovali lživý a zavádzajúci text, čím vážne ohrozili národné záujmy SR".

Odsúdenie ruskej agresie

Juraj Krúpa z SaS žiadal za tri opozičné strany, aby sa v parlamente odsúdila ruská agresia voči Ukrajine pri druhom výročí vojny, ktoré bolo počas minulého týždňa. Tento bod nakoniec do programu zaradený nebol, keďže poslanci vládnej koalície boli proti.

Strany Progresívne Slovensko, SaS a KDH žiadali zaradiť nový bod programu, ktorým by parlament odsúdil nezákonné represie nedemokratických a autorizovaných režimov voči svojim občanom. Opozícia chcela vyjadriť jasne stanovisko voči smrti Alexeja Navaľného. Poslanci koalície sa opäť zdržali hlasovania.

Odsúdenie Hamasu

V Národnej rade sa hlasovalo aj za odsúdenie útočnej vojny Ruska proti Ukrajine a odsúdenie útokov teroristických útokov Hamasu na Izrael. Hlasovanie sa týkalo záverov rady Európskej únie, ktoré podporil aj predseda vlády Robert Fico. Koaliční poslanci boli v pléne proti takémuto návrhu. Za bolo 56 poslancov a proti 73. Národná rada zároveň odsúdila čisto útok hnutia Hammas na Izrael a uznala právo Izraela na primeranú sebaobranu. Zároveň však parlament označil spôsob vojenskej reakcie Izraela za neprimeraný a neakceptovateľný, pričom poukázal na civilné obete. Vyplýva to z uznesenia, ktoré predložil predseda zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD) a ktoré parlament v utorok schválil.

Útok balistickými raketami

Poslanci Národnej rady v utorok odmietli prijať uznesenie k ruským útokom severokórejskými balistickými strelami na Ukrajine. Podali ho poslanci za SaS. Poslanci chceli, aby NR SR čo najdôraznejšie odsúdila vývoz balistických rakiet z KĽDR a ich obstaranie Ruskom, ako aj použitie týchto rakiet Ruskom proti Ukrajine 30. decembra 2023 a 2. januára 2024. Uznesením mal parlament vyzvať vládu SR, aby sa pridala k 48 štátom, ktoré doposiaľ v spoločnom vyhlásení odsúdili ruské útoky severokórejskými balistickými strelami na Ukrajinu.

Bonus pre matky

V pléne pokračuje diskusia o návrhu novely zákona o dani z príjmov. Predložili ho opoziční poslanci z klubu hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ. Matky detí do 15 rokov by mohli podľa návrhu získať nový daňový bonus v sume 100 eur mesačne. Platili by tak nižšiu daň z príjmu. Nárok na nový bonus by mala matka vyživovaného dieťaťa, ktoré s ňou žije v domácnosti, do dovŕšenia 15 rokov.

Podľa Michala Šipoša z hnutia Slovensko ide o pokračovanie prorodinných riešení, ktoré naštartovala už vláda Igora Matoviča. Ivan Hazucha zo Smeru odkázal opozičným poslancom, že pomoc rodinám a matkám sa vždy dobre politicky predáva. "Možno keby ste nevyhadzovali peniaze darovaním S-300, stíhačiek alebo nemínali peniaze na nákup zbytočných vakcín, tak sme tie peniaze mohli vyplatiť matkám," dodal poslanec za. "Pre svojich ľudí ste našli peniaze na to, aby ste mali krásne platy, krásne funkcie a mali ďalšie ministerstvá," odkázal Šipoš.

Poslancov čaká hlasovanie

Zákonodarcov následne čakajú ďalšie neprerokované body programu. Ide napríklad o návrh novely zákona o 13. dôchodku, o dani z príjmov a sociálnom poistení, či zákona o cenách. O 11. hodine by mali poslanci po dlhšom čase hlasovať o prerokovaných bodoch programu. Keďže nehlasovali viac ako týždeň, čaká ich niekoľko desiatok návrhov.

Súvisiace články

Najčítanejšie