Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentka ZAP Dolinková (Hlas-SD): Nútenie lekárov do obhliadania mŕtvych rozvráti ambulantnú starostlivosť
Zdielať na

Prezidentka ZAP Dolinková (Hlas-SD): Nútenie lekárov do obhliadania mŕtvych rozvráti ambulantnú starostlivosť

BRATISLAVA/Odborníčka na ambulantný sektor je poslednou posilou v strane Hlas – SD Petra Pellegriniho. K najpopulárnejšiemu politikovi zamierila zo strany Dobrá voľba exministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Aký je stav nášho zdravotníctva? Zvládli sme podľa odborníčky druhú vlnu a sme pripravení na tretiu? Dozviete sa v rozhovore.

Pani Dolinková z úst premiéra Hegera zaznelo, že sme zvládli druhú vlnu pandémie. Mali sme veľa obetí, odložených zákrokov a rezort ani pred týmto letom neapeloval na ľudí, aby absolvovali preventívne prehliadky. Vieme teda povedať, že sme druhú vlnu zvládli?

Možno z toho epidemiologického hľadiska by sme mohli povedať, že sme tú druhú vlnu zatiaľ zvládli. Áno, problémom je, či sme ju zvládli aj čo sa týka tej odloženej zdravotnej starostlivosti pre našich pacientov v ambulanciách a nemocniciach. Ten nárast bude enormný a bude treba dobehnúť nielen preventívne prehliadky, ale aj odložené kontroly a výkony. Ja viem z osobnej skúsenosti, že je problém sa dostať na vyšetrenie aj u stomatológov v lehote jedného až dvoch mesiacov. V tejto situácii bude treba podporiť ambulantný sektor, a možno aj finančne.

Asi môžeme povedať, že ambulantný sektor je prestarnutý a podľa mojich informácií sa počas prvej, ale aj druhej vlny všeobecní lekári báli vyšetrovať pacientov. Veľa z nich pod vplyvom pandémie z nich aj odišlo. Aktuálne kritizujete aj návrh zákona, ktorý by všeobecným lekárom prikázal vykonávať obhliadky mŕtvol. Ako to zvládnu?

Nezvládnu. Pravda je, že štvrtina lekárov je v dôchodkovom veku a dnes by mohla povedať, že zatvorí ambulanciu a od zajtra nepracuje. Dávno si mali užívať zaslúžený oddych. Pacienti by sa nám rozdistribuovali do ďalších ambulancií, pričom noví lekári nám do systému neprichádzajú, čiže na ambulanciách majú stále nápor pacientov. 

Problém je, že to nevieme urobiť ani logisticky. Inštitút prehliadok mŕtvych tiel prišiel práve preto, lebo lekárska populácia starla a nestíhali to. Povedali, že nestíhajú aj ambulovať aj potom po ordinačných hodinách chodiť do terénu a obhliadať. Preto sa vymyslel takýto systém, rovnako to bolo aj z dôvodu, aby to bolo profesionalizované. Listy a správy o obhliadkach mŕtvych sa zle vypisovali. Tie štatistiky nám ukazovali, že pomaly celé Slovensko zomieralo na infarkt, čo je hlúposť.

Ďalším problémom je aj to, že lekári, ktorí majú 60 až 70 rokov, lebo takých tu máme aj pediatrov aj všeobecných lekárov, tak oni nemajú ani auto a nemôžu si dovoliť zaplatiť šoféra.  Ako majú ísť prehliadať to mŕtve telo? Organizátori majú povinnosť mať dispečing, musia mať majáky, musia mať auto 4x4. Tých podmienok je tam oveľa viacej a teraz to na nich nebude platiť, lebo také podmienky sa na rozpísaných lekárov nevzťahujú. Oni si dákym spôsobom majú zabezpečiť dopravu a všetky podmienky čo platili doteraz, tak v tomto návrhu zákona nie sú. ​

Zároveň mi napadá aj psychologická rovina, že obhliadanie mŕtvol nezvládne robiť každý lekár aj s prihliadnutím na psychický stav? Možno to poviem nepríjemne, ale ak by chceli obhliadať mŕtvoly, zrejme by robili patológov. Čo má toto vlastne vyriešiť?

Ja vôbec neviem, čo to má vyriešiť. Podľa mňa to má spôsobiť iba ďalší chaos a naozaj by som povedala, že až rozpad ambulantného sektora. Toho 2. januára 2018, keď sa vtedy začali zverejňovať tieto rozpisy, tak v danom kraji, alebo po okresoch, všetci povedali, že to robiť nechcú a tú ambulanciu radšej zatvoria, alebo budú čakať, že im dá niekto pokutu v tisíckach eur, pretože nechceli ísť obhliadať mŕtve telo. Mnoho z nich pritom mŕtvolu videli naposledy v piatom, alebo šiestom ročníku na patológii na medicíne. Hoci by sa preškolovali, pričom školenie trvá možno dve až tri hodiny, tak to nemá logiku. Ak chceme, aby sa to robilo profesionálne, tak chceme, aby to robili koroneri. 

Pritom za posledné dva, tri roky nebol problém, že by nemal kto obhliadnuť nájdené telo. Momentálne sa obhliadaniu venujú buď lekári v penzii, alebo atestujúci lekári, ktorí si takýmto spôsobom privyrábajú, lebo ešte nemajú rodiny. Neviem teda, ako by mal tento návrh zákona pomôcť, pretože tých problémov v ambulanciách  je veľa. Teraz idú očkovať, musia robiť odloženú zdravotnú starostlivosť, preventívne prehliadky, naozaj to nie je málo a to sa ešte pripravuje reforma primárnej zdravotnej starostlivosti. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je de facto právnická osoba, ktorá si musí zabezpečiť aj právne služby, aj je zamestnávateľ, ktorí si musí zabezpečovať svojich ľudí a je personalista. Je to firma a to má ešte chodiť prehliadať mŕtvych.

Netreba zabúdať, že lekári v produktívnom veku majú často rodiny a musia sa o nich starať. Sú radi, keď po ordinačných hodinách prídu domov. 

Čo je podľa vás najväčším problémom ambulantného sektora?

Personálu je málo a personál je gro. Ak nedotlačíme do systému ľudí, alebo nenamotivujeme tých, ktorí nám už odišli, lebo napríklad v Čechách ich máme veľmi veľa, tak to nezmeníme. Pritom to nie je len o platoch, ale aj o inováciách, pracovných podmienkach, postupoch a metódach, ktoré sa používajú v zahraničí. Zdravotníctvo musíme budovať tak, aby to pre nich bolo zaujímavé, aby sa niečo naučili a aby to bolo zdravotníctvo 21. storočia. Musíme vrátiť naspäť sestry aj lekárov, lebo ak ich bude viac, budú mať aj viac času na pacienta a skrátia sa nám čakačky. Aj psychiatri budú vedieť krásne sa porozprávať a robiť terapie. Lekári sú platení od výkonov, nie od liečenia, takže o čo viac si ho bude točiť a volať, tak o to viac zarobí. Je to nemotivačné.

S tým, ako sú nastavené vakcíny, je vôbec možné, aby lekári očkovali ambulantne a plošne?

To očkovanie nemá byť plošné, ale dobrovoľné. Pokiaľ ja mám informácie, neviem čo sa zmenilo za dva týždne, čo sme sa nestretli s ministerstvom zdravotníctva,tak by si mali objednávať vakcíny na týždennej báze s tým, že ich lekárom rozriedia aj natiahnu do striekačiek v lekárňach. Predpokladám, že si to budú musieť manažovať tak, že si jeden deň v týždni vyčlenia len na očkovanie. Bola aj idea, že budú očkovať v ambulanciách cez víkendy. 

Pani Dolinková vy ste zaočkovaná?

Áno.

A ktorou vakcínou?

Pfizerom.

Odporúčate očkovanie?

Určite áno.

Čo by ste odkázali čitateľom, ktorí sa napríklad obávajú očkovania? Čo je jeho najväčšia devíza?

Ja za najväčšiu devízu považujem to, že dosiahneme kolektívnu imunitu a oslabíme činnosť vírusu, zároveň získame naspäť slobodu, aj čo sa týka cestovania, ale aj života, ako sme ho poznali predtým. Ja verím tomu, že vakcíny, ktoré sú na Slovensku schválené, teda okrem tej jednej, prešli schvaľovacím procesom EMOU a tá bezpečnosť vakcín je taká, aká by mala byť. Naozaj nemáme v sebe len jednu vakcínu, ale mnohými vakcínami sme boli očkovaní už ako deti. Z informácií, ktoré mám, aj z rozhovorov s lekármi si myslím, že toto je najlepšia cesta.

Sme už pripravení na tretiu vlnu pandémie? Napríklad čo sa týka inštrukcií pre ambulantných lekárov?

Bola pripravená cesta pacienta, alebo mapa cesty pacienta, ktorá je súčasťou metodického pokynu pre všeobecných lekárov, kde bolo aká zdravotná starostlivosť sa má aplikovať a pri akých príznakoch. Boli tam aj odporúčané lieky a vitamíny, ktoré by sa mali pri tých daných symptómoch aplikovať. Boli totiž rôzne stupne a štádia príznakov, ktoré pacient mal. Toto si myslím, že všeobecní lekári už majú navnímané.

Problém vidím v tom, čo je nezvládnuté, je to, že máme veľmi málo ľudí na úradoch verejného zdravotníctva. To trasovanie bude zase problém, keď sa nám vírus začne komuntne šíriť. Tretia vlna bude a preto by sme mali posilniť regionálne úrady verejného zdravotníctva a trasovať, trasovať a trasovať.

 

Najčítanejšie