Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Strana SaS navrhne, aby vláda v súvislosti s úmrtím Milana Lasicu vyhlásila štátny smútok
Zdielať na

Strana SaS navrhne, aby vláda v súvislosti s úmrtím Milana Lasicu vyhlásila štátny smútok

BRATISLAVA / Kondelencie pre rodinu, ale aj blízkych Milana Lasicu prichádzajú zo všetkých strán. Zapojili sa aj osobnosti politického života. Strana Sloboda a solidarita (SaS) navrhne koaličným partnerom, aby vláda v súvislosti s úmrtím Milana Lasicu vyhlásila štátny smútok. SaS to uviedla v tlačovej správe, ktorú zaslal hovorca strany Ondrej Šprlák.

Zatiaľ niekoľko desiatok podpisov sa zišlo pod petíciou (nájdete TU), aby bol hercovi, dramaturgovi, moderátorovi, režisérovi a spevákovi Milanovi Lasicovi vypravený štátny pohreb. "Osobnosť, akou bol Milan Lasica, ovplyvnila celé generácie. Jeho nezabudnuteľný humor a múdrosť nám budú v tomto uponáhľanom svete chýbať. Slovensku a kultúrnej scéne dal skutočne veľa. Považujem preto za dôležité, aby sme si z úcty a vďaky, uctili tohto velikána aj formou štátneho smútku,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Dojímavé slová prezidentky 

"Keď zomrie niekto, kto sa nás svojím životom dotýkal, mám pocit, akoby sa na chvíľu zastavil čas a svet už nebude taký istý. Bude v ňom niečo významné chýbať," napísala na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že Milan Lasica mal nenapodobiteľný humor a esprit spojený s hlbokou ľudskou múdrosťou.
"To, na čo majú najúspešnejší komici sveta celé tímy spolupracovníkov, dokázal Majster Lasica vytvoriť v spolupráci s jediným človekom, ktorým bol Július Satinský, a potom aj celkom sám. Mal dar ako nikto iný, hovoriť a robiť správne veci tým najlepším a najzábavnejším spôsobom. Nech už vystupoval ako herec, spevák, textár, moderátor, zabávač či glosátor, keď písal ako dramatik, spisovateľ, či publicista alebo pôsobil ako režisér, svojím umením prinášal ľuďom radosť," a zdôraznila, že umelec prinášal radosť doslova do poslednej chvíle. "Jeho život ukončil tam, kde strávil viac ako šesť úžasných desaťročí – na javisku svojho milovaného divadla. Slovensko stratilo jednu z najvýraznejších osobností nášho kultúrneho a verejného života, ale dielo Majstra Lasicu zostáva s nami a vždy bude patriť do zlatého fondu slovenského umenia. V tejto smutnej chvíli chcem vyjadriť svoju hlbokú a úprimnú sústrasť rodine pána Lasicu. Česť jeho pamiatke," dodala na záver. 

fotosita

Sprievodca niekoľkých generácií, uviedol premiér

"Jedinečný humor a satira zosnulého Milana Lasicu sprevádzali mnohé generácie," uviedol predseda vlády na svojom profile na sociálnej sieti s tým, že správa o náhlom úmrtí ho zasiahla. Komik, herec a spevák Milan Lasica zomrel v nedeľu 18. júla večer vo veku 81 rokov. Ako prvý informáciu priniesol denník Sme. Potvrdil mu to zdroj blízky orchestru Bratislava Hot Serenaders, s ktorým Lasica v nedeľu vystupoval v bratislavskom Štúdiu L+S. Herec odpadol počas interpretácie piesne a nepodarilo sa ho oživiť.

„Veľmi ma zasiahla správa o tom, že Slovensko, žiaľ, prišlo o ďalšiu legendu slovenskej kultúry. Milan Lasica bol nadaný herec, spevák a autor. Jeho celoživotné dielo je jasným dôkazom toho, že žiaden režim nemá takú moc, aby zastavil kreativitu, smiech a priateľstvo. V ťažkých časoch cenzúry hľadali spoločne s Júliusom Satinským cesty, ako povzbudiť ľudí. Odpočívajte v pokoji," uviedol premiér. Pozostalým vyslovil úprimnú sústrasť. 

fotosita

Nositeľ humoru, uviedol Boris Kollár

Ku kondolujúcim sa pridal aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár. "Milan Lasica prinášal radosť, humor, ale aj kritický pohľad na komunistickú politiku," uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

„Už ako malý chlapec som chodil do divadla na Lasicu a Satinského. Keď ich dávali na ČST, všetci sedeli pred televízorom. My sme ho poznali všetci, bol súčasť našich obývačiek. Patril tak trochu každému, bol ako rodina. Odpočívajte v pokoji maestro. Budete nám chýbať," priblížil Kollár.

fotosita

​Slová ministerky kultúry

​Úmrtie Milana Lasicu je neopísateľnou stratou pre slovenskú kultúru a celú spoločnosť. Vo svojom profile na sociálnej sieti to napísala ministerka kultúry SR Natália MIlanová (OĽaNO).

„Odišiel majster slova, ostali sme bez slov. Preto mi je zaťažko napísať čokoľvek, čo by vyjadrilo ten ťaživý pocit, že nás opustil skutočný majster slova, ktorý aj mučenie španielskou čižmou vedel podať s úsmevom. Budete nám všetkým chýbať Maestro. Veľmi," uviedla Milanová.

Ministerstvo kultúry SR dodalo, že v nedeľu Slovensko opustil majster humoru a satiry. Jeho rodine a priateľom vyslovilo úprimnú sústrasť.

Ministerka kultúry Natália Milanová/FB MK SR

Rozlúčka ministrov

Milan Lasica mal talent pobaviť ľudí a glosovať na akúkoľvek tému s ľahkosťou a noblesou, bol to človek, ktorého práca presahovala generácie. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). „Milan Lasica bol jedným z tých ľudí, pri ktorých človek akosi nečakal smrť a mal pocit, že tu bude večne. V noci ale odišiel priamo z pódia, keď vystupoval v Štúdiu L+S. Jeho humor bol milý, láskavý, ale dokázal byť trefný a byť výstižným odrazom doby. Milan Lasica bude neskutočne chýbať, lebo ľudí ako on býva len zopár. Česť jeho pamiatke," konštatoval minister školstva.

​Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vníma Lasicu ako osobnosť, ktorá nemá v slovenskej spoločnosti obdobu. Považuje ho za jedinečného a inšpiratívneho človeka, ktorý formoval slovenskú kultúru, interpretoval spoločenské témy nezameniteľným spôsobom a bol mimoriadne múdry. Naď je toho názoru, že snáď niet väčšej osobnosti, ktorá by ovplyvnila toľké generácie, akou bol Milan Lasica. „Vaša múdrosť bude našej spoločnosti veľmi chýbať. Dokázali ste ju nasmerovať správnou cestou a pritom s úsmevom na perách. Odpočívajte v pokoji," povedal Naď.

SITA

​Podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS) všetci jeho obdivovatelia, ale aj kritici, uznávajú, že Slovensko opustila výnimočná osobnosť, všestranný umelec a človek s veľkou váhou hlasu a názoru na politiku a stav spoločnosti. Všetci ministri to uviedli vo svojich profiloch na sociálnej sieti. 

noviny.sk

„Zomrel tak, ako žil. S piesňou v srdci a na doskách, ktoré znamenajú svet. Ďakujeme, Milan Lasica, za všetko, za to, že vďaka Vám boli naše životy veselšie a radostnejšie," dodala vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

noviny.sk/fotosita

​Správa o smrti Milana Lasicu zasiahla aj hnutie OĽaNO. "S hlbokým zármutkom sme prijali správu o náhlom úmrtí nášho národného umelca Milana Lasicu," napísal tlačový odbor hnutia OĽaNO, ktoré vyjadruje úprimnú sústrasť jeho najbližšej rodine a pozostalým. "Životné dielo Milana Lasicu zostane už navždy inšpiráciou pre ďalšie generácie. Vedel nás vždy potešiť svojím inteligentným humorom, nadhľadom aj satirou," uviedli v reakcii. 

„Je to smutná správa nielen pre kultúrnu obec, ale pre celé Slovensko. Bol to nenahraditeľný herec, spevák, televízny tvorca a komik. Spolu s Júliusom Satinským priniesli do našej spoločnosti intelektuálny a satirický pohľad na svet, čím sa navždy zapísali do dejín slovenského humoru,“ uviedol predseda Výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský. "Česť Vašej pamiatke, Maestro. Nikdy nezabudneme a ďakujeme za všetko," uviedlo hnutie na záver. 

Strana Za ľudí zdôraznila, že Slovensko je dnes chudobnejšie, keďže odišiel skvelý a nezabudnuteľný umelec. „Jeho briskný humor a videnie sveta nám budú chýbať. Odišiel za svojim kamarátom po tom, ako zaspieval pesničku ,Ja som optimista´. Odkaz hodný majstra a potrebný Slovensku. Česť Vašej pamiatke, majstre. Rodine a pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť," napísala strana v stanovisku na sociálnej sieti. Sústrasť rodine zosnulého vyjadrilo vo svojom profile na sociálnej sieti aj hnutie Sme rodina.

„Odpočívajte v pokoji, maestro. Ďakujeme za všetko," dodala strana Sloboda a Solidarita (SaS).

Súvisiace články

Najčítanejšie